A gyümölcsfák oltása - Ekkor kell elvégezni a gyümölcsfák oltását

hirdetes

Gyümölcsfák oltása - Mikor, mivel, miért, hogyan?

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A gyümölcsfák oltása az a folyamat, amely során egy meglévő fát (az úgynevezett „oltóágat”) egyesítesz egy másik fával (ez a „gyökéralany”). Bizonyos értelembe fasebészetről van szó, ami, habár elsőre nagyon komplikáltnak tűnhet, valójában egy viszonylag egyszerű és könnyedén betanulható eljárás, amit minden gyümölcskertésznek illik ismernie.

A gyümölcsfák oltása - Útmutató a gyümölcsfák oltásához

A gyümölcsfák oltása - Miért szokták oltani a gyümölcsfákat?

A faiskolákban számos okból alkalmazzák az oltást, mint faszaporítási technikát. A legfontosabb ok, hogy az oltás az egyetlen eljárás, amivel biztosítható, hogy egy adott fafajta szaporításkor teljesen megegyezzen „elődjével”. Például tegyük fel, hogy találsz egy nagyszerű almafát, aminek kiváló minőségű gyümölcsei vannak, és szeretnéd szaporítani, hogy minél több termést szüretelhess belőle a későbbiekben.

A probléma csak az, hogy e fa almáinak a magvai elültetve egészen más almafákká nőnek majd fel. Némely tekintetben megegyeznek majd ugyan egymással, de nem lesznek azonosak azzal a fával, aminek a magjából kifejlődtek. Ha tehát szeretnél egy gyümölcsfát szaporítani kertedben, akkor csak oltással biztosíthatod, hogy az „utódok” megegyezzenek elődjükkel.

hirdetes

A gyümölcsfák oltása - A gyümölcsfák oltásához szükséges szerszámok

A megfelelő oltásokhoz fontos, hogy jó minőségű célszerszámokat és eszközöket használj. Kelleni fog egy megbízható és éles metszőolló, amivel eltávolíthatod az oltóágat a szaporítani kívánt fáról, illetve egy éles oltókés is, amivel előkészítheted az oltóágat és a gyökéralanyt az egyesítésre.

Hasznos lehet továbbá némi oltószalag és oltóviasz is, amelyek segítenek összetartani a két elemet.  Emellett az sem mindegy, hogy milyen gyökéralanyokat használsz, hiszen ha almákat szeretnél szaporítani oltással, akkor almafákból vett gyökéralanyokba kell beoltanod őket, ha körtefákat, akkor körtébe, és így tovább.

hirdetes

A gyümölcsfák oltása - Az oltásra szánt gyümölcsfák kiválasztása

Ez a gyümölcsfák oltásának legegyszerűbb lépése. Szimplán egy olyan fát kell kiválasztanod, amiből szeretnél azonos tulajdonságokkal rendelkező példányokat szaporítani kertedbe. Ezek persze érkezhetnek mások kertjéből is, ha valaki hajlandó felajánlani néhány oltóágat saját fáiról. Az oltás egy nagyszerű módszer arra, hogy válogatott tulajdonságú fákat telepíthess kertedbe. Például sokszorosíthatod korán és később érő fáidat is, hogy a jövőben bővebb időszakban szüretelhess friss terméseikből. Nézzük a gyümölcsfák oltásának menetét, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

napraforgó-betakarító adapter

vágószerkezet, amely a napraforgó-betakarítást gabonakombájnra szerelve végzi. Az adapter... Tovább

érzéstelenítés

az általános érzéstelenítés, a nyugtatás, a bódítás, az altatás, a narkózis; e... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs