Zöldség-gyümölcs

Zöldség-gyümölcs

MTI, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Luxembourg A támogatás mértékét sikerült megemelni 4,1-ről 4,6 százalékra

gyümölcs

Kompromisszumra jutottakKompromisszumra jutottak az Európai Unió tagországainak mezőgazdasági miniszterei kedden a zöldség- és gyümölcságazat reformjáról.

Emelni fogják a támogatást

A luxembourgi találkozón született megállapodás szerint a jövőre életbe lépő reform keretében a termelői és értékesítési szervezetek (tész) nagyobb támogatást kapnak. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a közösségi támogatás mértékét sikerült megemelni 4,1-ről 4,6 százalékra, továbbá azt is elérték, hogy a válságmegelőzésben és -kezelésben a nem tész-tagok is részt vehessenek. Utóbbi azért különösen fontos, mert Magyarországon is csak mintegy 15-16 százalékos a tészekbe tömörült termelők aránya - emlékeztetett.

Magyarországnak az utóbbi időben egyik legfontosabb exportcikkei voltak az ágazat termékei, amelyek termelésénél 100-100 ezer hektáros területről van szó.

Az utóbbi időszak talán legjobban előkészített reformjáról van szó, amelynek során az Európai Bizottság kielégítette a tagországok igényeinek nagy részét is - hangsúlyozta Gráf József.

A tagországokkal folytatott egyeztetések során sikerült több százmillió forinttal növelni a zöldség-gyümölcs ágazatnak jutó éves támogatást, és biztosítani a jövőbeni fejlődés lehetőségét - szögezte le magyar miniszter.

Valamennyi tagállam elfogadta az egyezményt, amelynek keretében négy ország  külön uniós támogatást kap egyes bogyós gyümölcsök feldolgozásához. Magyarország az eper és a málna esetében 1700 hektár erejéig kaphat hektáronként 230 eurónyi támogatást öt éven át. Olyan növényekről van szó, amelyek eddig nem szerepeltek a támogatott növények között.

A megállapodás részletei közül kiemelte egyebek mellett, hogy a paradicsomtermelők számára a feldolgozói támogatások az egyszerűsített területalapú támogatási rendszerbe kerülnek be.

Az eredeti javaslathoz képest kedden nagyobb összeget sikerült elérni a piaci rendtartás és az agrár-környezetvédelmi előírások között a termelés javára.

Ugyancsak fontos Magyarország számára, hogy a rendszer keretében a faiskolák számára is kapható támogatás.

Elfogadta az Európai Unió az iskolagyümölcs-programra vonatkozó magyar javaslatot is. Gráf József emlékeztetett arra, hogy Magyarországon ennek már a próbája is lezajlott.

Az esetleges válságok kezelésére elfogadott intézkedések keretében emellett ingyenesen fel lehet használni a termés egy részét a kórházak, honvédség és más létesítmények ellátására. 

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bukók

a vízfolyás medrében elhelyezett olyan műtárgyak, amelyeken a víz áteséssel jut tovább. A... Tovább

szulák (Convolvulus)

A szulákfélék (Concolvulaceae) családjának nemzetsége. Apró sz. v. folyondár (C. arvensis... Tovább

Tovább a lexikonra