Gyorsan növő cserjék - Sokan nem szeretjük, ha átlát a szomszéd hozzánk a kertbe és nem elég magas a kerítésünk az elbújáshoz. Ültess ezek a cserjék közül egyet és nagyon hamar megnőnek!

9 gyorsan növő cserje a magánszférád kialakításához a kertben

NA
Frissítve: 2024.06.03
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A magánélet védelmét szolgáló cserjéknek gyorsan növőnek kell lenniük, hogy gyorsan menedékké változtassák a kertedet. A magánszférát segítő sövényeknek nem kell 180 centinél magasabbnak lennie (a legtöbb esetben). Ha türelmetlen vagy az elzártság iránt, keress olyan cserjéket és bokrokat, amelyek gyors növekedési üteme 60-90 cm között van évente. Íme a 9 legjobb választás a gyorsan növekvő cserjékhez a magánszférád kialakításához.

Gyorsan növő cserjék

Jezsámen

A jezsámen (Philadelphus coronarius) egy csodálatosan illatos cserje, különös névvel; fehér virágainak citrusos illata pedig még inkább vonzó növénnyé teszi. Látni fogod, hogy ez a cserje évente körülbelül 60 centit nő.

Orgona

A jezsámenhez hasonlóan a hagyományos és közönséges orgona (Syringa vulgaris) is illatos virágú, csodás cserje, melyből rengeteg új fajta kapható. Évente körülbelül 60 centit nőnek, és tavasszal teljes virágzáskor látványos és illatos bokrot alkotnak.

Aranyfa

Különleges helyet foglal el a szívünkben az aranyfa. Amikor virágbimbóik sárgulni kezdenek, az aranyfa virágai nem kevesebbet hirdetnek, mint magát a tavaszt. A bokrok közül a legkorábbi tavaszi virágok közé tartoznak, és gyönyörű, vadsárga "falakat" képeznek a kertedben, évente körülbelül 60 centit nőnek.

Madárbirs

A madárbirs leveleinek (Cotoneaster horizontalis) elágazása merev és sűrű, így a növény meglehetősen sörtés megjelenést kölcsönöz. A szárak leválnak az ágakról, amit gyakran "halszálkás mintának" is neveznek. A sörtés megjelenés jelentősen lágyabbá válik, amint megjelennek a piros bogyók, mivel a figyelmed felkeltik a húsos gömböket. A madárbirs bogyói mérgezőek az emberekre és az állatokra, bár a madarak jól viselik őket – ahogy a növény neve is mutatja. A madárbirs gyorsan növekszik, évente 60 centit nő. 

Lilabogyó

A Beautyberry (Callicarpa americana) azaz lilabogyó is kifejezetten gyorsan növő, évente 60 centit ugró, magas bokor: sokan azt javasolják, hogy kora tavasszal metsszük le a talajtól 30 centire. Az így létrejövő, őszre bogyókkal megrakott új növekedés elég nagy ahhoz, hogy lenyűgöző megjelenést és magánélet védelmét biztosítsa. 
Barka
A barka lehet a tavasz egyik legkorábbi hírnöke: rendkívül gyorsan növekszik, és évente 120-180 centi magasra nőhet.

Kínai rojtosvirág

A loropetalum, más néven kínai rojtosvirág (Loropetalum chinense), egy örökzöld, több szárú cserje, amely finom, illatos és fodros virágzásáról ismert. Gyors növekedési üteme van, évente 60 cm.

Tiszafa

A tiszafának (Taxus) az egyik előnye sok hasonló örökzölddel szemben, hogy ezek az árnyéktűrő növények az északi fekvésű ültetvényekben is boldogulnak, függetlenül attól, hogy mennyire hiányzik a napfény, de akár teljes napon is termeszthetők. A tiszafa azonban egy lassabban növekvő sövény, ezért évente csak 30 centire számítsunk. Ha kisgyermekeid és állataid vannak, tartsd távol őket a cserjéktől: minden része mérgező emberre és állatra.

Tűzvörös juhar

A legtöbb juharhoz hasonlóan a tűzvörös juhart (Acer ginnala) is nagyra becsülik ragyogó őszi színe miatt, de ez is egy gyorsan növekvő cserje, amely nagyszerű sövényként szolgál, valamint téli szélfogó is. A sövények legnépszerűbb fajtája a „Flame”, amely az USDA 3–8. növényállósági zónájában nő. Évente akár 60 cm magasra is megnőhet, és csak éves metszésre van szüksége, hogy megtartsa formáját.

Korallberkenye

A korallberkenye (Photinia × fraseri) egy gyorsan növekvő cserje, amely kiválóan alkalmas sövényként történő ültetésre. A növény évente akár 60 centimétert is nőhet, és sűrű lombozata remekül biztosítja a magánélet védelmét. Tavasszal a korallberkenye fiatal hajtásai élénkpirosak, majd később zöldre váltanak, ezzel folyamatosan színt hozva a kertbe. Ez a cserje jól tűri a metszést, így könnyedén alakítható és formázható, hogy pontosan a kerítés magasságáig nőjön.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

cukorrépaszeletet

a cukorgyártás egyik mellékterméke, amely fejőstehenek, hízó marhák és sertések... Tovább

Gombaölo Falcon 460 EC

Felszívódó gombaölő permetezőszer kalászos gabonák, szőlő és borsó... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény