A tavasz legszebb virága, matatjuk, hogyan ültesd el, és ápold a gyöngyvirágcserjét

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A deutzia, azaz gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín vagy fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket. Több típus is létezik, mindegyik csodálatos! 

Gyöngyvirágcserje ápolás és ültetése (deutzia)

Mit kell tudni a gyöngyvirágcserjéről?

A gyöngyvirágcserjénk több különböző fajtája létezik, de mind csodálatos. Egyszerűen annyira varázslatosak a virágai, hogy könnyedén szerelembe lehet velük esni. Mutatunk is néhány képet cikkünkben, mert tényleg nem lehet betelni eme gyönyörű virágokkal. Tudni kell, hogy a különböző fajtájú növények mérete jelentősen eltér, vannak egészen pici (60 cm-es) gyöngyvirágcserjék, de 2-3 méter magas növények is, amik ráadásul szélesen terjeszkednek. A gyöngyvirágcserjék kiválóan alkalmasak a kertek szegélyére, de viszonylag rövid az virágzási időszakuk, ezért tavasszal ültessünk alá évelőket és hagymákat, hogy meghosszabbítsuk a szezont. Egyes idősebb gyöngyvirágcserjék vonzó kérgét hoznak létre, és a madarak ezt gyakran leszedik és fészeképítésben használják. A deutziák könnyen termeszthetők, és sokféle termesztési körülményt tolerálnak.

Hogyan ültesd el a gyöngyvirágcserjét?

A gyöngyvirágcserjéket teljes napfénybe érdemes ültetni a maximális virágzás érdekében, valamint a jó vízelvezetésű talajt is külön értékelik. Egyes gyöngyvirágcserjék félárnyékban is túlélnek, de virágzásuk csökken. És ki szeretné, ha ebből a csodás virágból nem lenne elég? Szépek egy erdei stílusú kertben, szegélynövényként és alacsony sövényként is használhatók. A gyöngyvirágcserjék ültetésének legjobb ideje az ősz, hogy elegendő idő legyen a gyökérrendszer kifejlődésére, mielőtt a tavaszi virágzás megkezdődik. Vannak kertészek, akik tavasszal vagy nyáron is ültetnek gyöngyvirágcserjéket, ebben az esetben azonban hetente kell öntözni a cserjét, egészen télig. 

Hogyan gondozd a gyöngyvirágcserjét?

Nehéz elhinni, de ezek a csodaszép, és nagyon különleges cserjék tényleg nem igényelnek nagyon extra karbantartást. A legtöbb gyöngyvirágcserje a teljes napfényt részesíti előnyben, de vannak kivételek, egyes fajták, például a „Chardonnay Pearls” jobban bírják a részleges napsütést, mivel virágzásuk megéghet intenzív napon. Fontos még a megfelelő locsolás. Jó vízelvezetésű talajba ültessük őket, és biztosítsunk egyenletes nedvességet, amíg meg nem telepednek. Ha megtelepedett, a természetes csapadék elegendő lehet a növények számára. Kevés káros mellékhatással bírják a szárazságot. A legtöbb gyöngyvirágcserje lombhullató. 

A gyöngyvirágcserje metszése

A növény megtelepedése után minden év tavasszal alkalmazz lassú hatóanyag-leadású szemcsés műtrágyát. A jól korhadt szerves anyag talajtakarója, amelyet szintén minden tavasszal alkalmazandó, hozzájárul a talaj egészségéhez. És egy utolsó tipp: ne metsz túl a hortenziákat! Ezeknek a növényeknek természetesen gyönyörű ívelési szokásuk van, amelyet túl sok metszéssel tönkretehetsz. Ha meg kell metszeni őket (az új erő érdekében vagy néhány régi ág eltávolítása érdekében), a legjobb módszer, ha szelektíven csak a legrégebbi ágakat metszed vissza egészen a tövéig. Ez érintetlenül tartja az általános formát, és ösztönzi az új növekedést az alaptól kezdve.

Forrás 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-04-09

Ezeket a szobanövényeidet kell most kivinned

Itt a tavasz, a jó idő, az idő, amikor a természet is életre kell. Itt az ideje, hogy szobanövényeidet is kividd a napsütésre. Ezeket a szobanövényeket vidd ki!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kacsa (házikacsa, réce, Anas platyrhyncha domestica)

—>kacsafélék családjába tartozik; a házi-k. őse a ma is vadon élő tőkés réce... Tovább

katabolizmus (disszimiláció, lebontás)

az élő szervezetek energiafelszabadító folyamata, amelynek során a bonyolult szerves... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet virág virágtermesztés