Gyöngyvirág bemutatása - Minden a gyöngyvirágról

hirdetes

A tavaszi kertek illatos csodája – A gyöngyvirág bemutatása

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem véletlenül tartozik a legkedveltebb növények közé a gyöngyvirág, hiszen egyedülállóan szép, az illata pedig varázslatos és az egész kertet bejárja. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyöngyvirágról, annak gondozásáról, neveléséről, szaporításáról, tartsatok vele mindenképp! 

A gyöngyvirág bemutatása, tudj meg mindent a gyöngyvirágról

A gyöngyvirág történelme

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) a spárgafélék családjába, a medvefűformák alcsaládba tartozó Convallaria nemzetség egyetlen faja. A gyöngyvirág őshonos Ázsia és Európa mérsékelt éghajlatú tájain, elsősorban a tölgyesekben találkozhatunk vele, de megterem lombos erdőinkben, ligeteinkben és bárhol, ahol nyirkos a talaj. Egyik legenda szerint Szűz Mária könnyeit szimbolizálják a gyöngyvirág virágai, egy másik legenda szerint viszont a Paradicsomból kiűzetett Éva könnyeiből keletkezett. Történelme messzire nyúlik vissza, hivatalosan 1420-ban vonták termesztésbe. 

Gyöngyvirág Magyarországon

Magyar nevét a gyöngyöm-virágom becézés vagy virágainak gyöngysorszerű elrendezése ihlette. A kassai főoltár angyali üdvözletet ábrázoló képén fedezhetjük fel a magyarság első művészeti emlékeként, az asztalon lévő korsókban gyöngyvirágok és liliomszálak jelképezik a szeplőtelen fogantatást. 

hirdetes

A gyöngyvirág bemutatása

A gyöngyvirág lágyszárú, évelő virág és gyógynövény, sokfelé ültetik kertekbe is. Vékony, elágazó, tarackszerű rizómái a talajban futnak, ezekből fejlődnek ki a hajtások, amiknek a csúcsi részén hártyás allevelek és két hosszúnyelű, élénkzöld lomblevél fejlődik. A gyöngyvirág leveleinek lemeze 10-20 centiméter hosszú, elliptikus, hegyes csúcsú. Sokszor már április végén elkezd virágozni, de leginkább május-júniusra tehető a virágzása. A gyöngyvirág pasztell rózsaszínű, vagy fehér virágokkal örvendeztet meg minket. A virágzata harang alakú, tőkocsányon fejlődő bókoló, valamint fürtös, jellegzetesen kinézetű és illatú. 

hirdetes

A gyöngyvirág mérgező! 

A gyöngyvirág drogja a lomblevele, amit a gyógyszeripar feldolgoz, azt viszont el kell mondanom, hogy a gyöngyvirág rendkívül mérgező növény! Szívglikozidjai és szaponinjai rendszertelen és lassú pulzust, hasi fájdalmat és hasmenést okoznak, közepes mennyiségben fogyasztása akár halálhoz is vezethet. Érdekesség, hogy más anyagai viszont szívgyógyszerek, külsőleg pedig használják ízületi bántalmak ellen. Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a gyöngyvirág gondozásáról, neveléséről, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

folyékonyműtrágya-szóró

tartályból, adagolószerkezetből és a talajba juttató berendezésből álló vontatott v.... Tovább

égés

sugárzó hő v. magas hőmérsékletű folyadékok és szilárd anyagok által a test felszínén... Tovább

Tovább a lexikonra
virág