Te ne rontsd el ezeket gyomláláskor! Hoztunk pár tippet a gyomlálásra, gyomlálj okosan,gyomlálás tippek

Te ne rontsd el ezeket gyomláláskor!

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

gyomlálás

Rendszeres kaszálás, mint megoldás:

Gondolt már arra, hogy a rendszeres kaszálás a gyomok távoltartásában is segít? A kaszálást a fű ugyan elviseli, de a legtöbb gyomnövény nem. Ahelyett, hogy gyomirtó szereket alkalmazna, késsel kivághatja őket, vagy konyhasót szórhat a levélrügyeik közepébe, ha észrevesz valamit, ami nem tetszik.
 

Használhat gyomirtó eszközöket és gépeket is:

Ha már unja a fizikai gyomlálást, fontolja meg, hogy beruház egy kézi gyomirtó berendezésbe, amellyel úri módon állva szedheti ki a nem kívánt gyomokat a gyepből. Árkategória: 4.000 és 10.000 Ft között

Az online kertészeti központokban kaphat forrólevegős gyomirtót is, amely 650°C-os forrólevegő-sugarat használ a növényi gyökerek sejtes szerkezetének megtörésére, így kiválóan alkalmas a gyomok eltávolítására a felhajtókról, kerítésekről vagy falakról, járdákról és szegélyekről, kerti lépcsőkről, sőt még a kaviccsal borított lapos tetőkről is. A 12.990 Ft/db ár darabonként értendő.

Vannak természetesebb alternatívák is, például az ecet.

Nem is hinnéd, de az ecet hatékony gyomirtó: minél magasabb az ecetsavtartalma, annál "halálosabb" az ecet, amit a gyomok irtására használunk. Ha meg akarod akadályozni, hogy a házfal tövében, a járdakövek között vagy a kerítés szélén gyomnövények nőjenek, vásárolj 20 százalékos savtartalmú ecetet. Alkalmazásának legegyszerűbb módja, ha egy szórófejes flakont megtöltünk ecetes gyomirtóval, és ráfújjuk az elpusztítani kívánt növényre, ügyelve arra, hogy a leveleket, a virágokat és a szárakat permetezzük be, ne pedig a talajszinti részeket.

Ne feledje azonban, hogy az ecet nem diszkriminatív; nem tesz különbséget a gyomok és a nem gyomok között, így nem csak a gyomoknak árthat. Ezenkívül kerülje, hogy a szemébe kerüljön.

Egy egyszerű módszerrel egyszerűen növelhető a természetes ecetes gyomirtónk hatékonysága:

Mivel a gyomnövények leveleinek viaszos rétege gátolja az ecet bejutását, a szerves gyomirtót kombinálhatjuk egy felületaktív anyaggal, amely önmagában hatástalan, de az ecettel kombinálva csodákra képes. A mosogatószer alkalmazása az egyik legismertebb háztartási recept. Keverjen össze 5 ml mosogatószert és 1 liter ecetet egy keverőtálban. Ez a kombináció rovarölőszerként és hatékony gyomirtóként is alkalmazható.

Van még egy dolog, amivel távol tarthatod a gyomokat.

A szódabikarbóna egy biztos módszer a kerti járdákat, szegélyeket és ágyásokat megtámadó gyomok környezetbarát és gazdaságos módon történő megfékezésére. Nagy előnye, hogy teljesen biológiailag lebomló és nem mérgező. Szórjon szódabikarbónát a gyomnövények leveleire, hogy elégesse őket, és a gyomok napokon belül eltűnnek a kertjéből. Meggátolhatja a bosszantó gyomok kialakulását és terjedését, amint azok felbukkannak, ha rendszeresen alkalmazza ezt a stratégiát. A szódabikarbóna (más néven nátrium-bikarbonát vagy NaHCO3), amely 100 százalékban természetes, az év bármely szakában felhasználható a kertben.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

paratuberkulózis (paratuberculosis)

szm., juh és kecske idült bélgyulladásban, csillapíthatatlan hasmenésben és fokozatos... Tovább

gayal (Bos [Bibos] gaurus frontalis)

a ->szarvasmarha-félék családjába tartozó, sötétbarna-feketevörös színű hátsó-indiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet