Te ne rontsd el ezeket gyomláláskor! Hoztunk pár tippet a gyomlálásra, gyomlálj okosan,gyomlálás tippek

Te ne rontsd el ezeket gyomláláskor!

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az apró kertekben a gyomok nemcsak bosszúságot, hanem komoly nehézségeket is okozhatnak, mivel elszívják a vizet és a tápanyagokat a kultúrnövényektől, a gyorsan növő gyomfajok pedig elzárják a csírázó növények növekedéséhez szükséges fényt, így azok nem tudnak fejlődni. Milyen lépéseket kell tennünk a gyommentes kert vagy gyep érdekében? Mutatjuk!

gyomlálás

Első mód:

A gyomirtásnál két nagy kategóriát különböztetünk meg: az első a totális gyomirtás, amikor minden gyomot ki akarunk irtani a talajból  Ilyenkor az összes gyomot válogatás nélkül kiirtjuk. Ezeket a föld megtisztítása után és a fű kiültetése előtt kell felhasználni, ha még nem kezdtük el a tényleges ültetést. Az is kulcsfontosságú, hogy még a legjobb minőségű virágföld is tartalmazhat virág- és gyommagvakat, ezért néha érdemes a kiültetés előtt átfogó gyomirtást végezni.

Második mód:

A másik területen felfedezhet olyan egyedi termékeket, amelyek kifejezetten egy bizonyos gyomnövényre hatnak, ha már van pázsitja, de más gyomokat szeretne kiirtani a fűből. Olyan technológiát használnak, amely a füvet a helyén tartja, miközben elpusztítja a különböző gyomokat. A fű, a pitypang és minden más, amit nem szeretne a kertjében, példák a gyomokra ebben a forgatókönyvben. Ezek a részleges gyomirtók viszont korlátozott hatékonysággal rendelkeznek, és nem olyan ideális megoldás, mint az előző, teljes gyomirtó.

Jó ha tudod:

Mennyibe kerül a professzionális gyomirtás?

Néhány száz négyzetméteren több tízezer forintba is kerülhet a gyomirtás. Léteznek kézi granulátumos megoldások is, ezek olyan tételek, amelyek a műtrágyával együtt használhatók, de nem kell permetezni, és ugyanúgy a felületre juttatják, mint a műtrágyát.

Gyomirtás a virág- és zöldségeskertekben

A gyephez hasonlóan a zöldség- és virágoskertekben is ajánlott a kiültetés előtt teljes körű gyomirtást végezni. Egy jól kialakított kertben a gyomok később is eltávolíthatók, de a gyomirtás leghatékonyabb módszere a kézi kapálás.

A geotextília életképes megoldás lehet.

Mielőtt magágyat, évelő szegélyt vagy bármilyen más lágyszárú szegélyt telepítene, érdemes agrotextíliát vagy geotextíliát teríteni a talajra. Csak azokat a területeket kell levágni, ahová a növényeket ültetni fogják, hogy a gyomok ne nőjenek fel a többi felületen. Ezt a fekete szövetet lefedheti mulccsal, fenyőkéreggel vagy akár kaviccsal is, ha nem akar ránézni. Ezt a geotextíliát nem kell felszedni; a helyére kerülhet bármi. Egy másik jelentős előnye, hogy megakadályozza a gyomok kicsírázását a felszín alól.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

75/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

A szárított takarmány kvótával szabályozott támogatás igénylésének általános... Tovább

véna (gyűjtőér, visszér, vivőér)

A ->vér a szív felé, ill. a szívbe szállító ér. A kisvérkörben a v. oxigénes vért, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet