Meglepő módon a gyömbér a világ legnépszerűbb konyhai fűszere. Valójában ugyanabba a növénycsaládba tartozik, mint a kurkuma és a kardamom, ami megmagyarázza, miért kínál annyi egészségügyi előnyt. A gyömbér forrása a rizómák. A rizóma (gyökértörzs) egy vízszintesen növekvő föld alatti szár, amely alul gyökeret ereszt, míg felül új levelek és szárak hajtanak ki.

A gyömbér tonikát a kínaiak és az indiaiak már több mint 4700 éve használják betegségek gyógyítására, és gyógyhatása miatt a Római Birodalom kereskedelmében is fontos termék volt Krisztus születése idején.

 

Erre jó a gyömbér:

 

1. Szívbetegség és stroke


A gyömbér segíthet kordában tartani a világ két legrosszabb gyilkosát, különösen, ha más alapvető szuperélelmiszerekkel kombináljuk. A fokhagyma, a gyömbérgyökér és a hagyma mind véralvadásgátló élelmiszerek, de ha együtt fogyasztjuk őket, hatékony védelmet nyújtanak a szívroham és a stroke ellen!

 

2. Hányinger és gyomorfájás


A gyömbért évezredek óta használják az emésztési zavarok és a hányinger gyógyítására, legyen szó egyszerű gyomorrontásról, "reggeli" rosszullétről vagy súlyos hányingerről a terhesség alatt. Tajvani kutatók felfedezték, hogy három gyömbérkapszula (összesen 1,2 g) elfogyasztása valóban segíthet a diszpepsziában szenvedő személyeknek abban, hogy a gyomruk kiürüljön a vékonybélbe (gyomorrontás).
 

 

3. Nem megfelelő felszívódás (felszívódási zavar)  



A táplálék szállítása (és a tápanyagok felszívódása) a szájból a vastagbélbe kritikus fontosságú a jó egészség szempontjából. Ha a táplálék az útvonal mentén megreked, erjedhet, rothadhat, vagy akár elzáródhat, ami életveszélyes és vészhelyzetet jelenthet.

A nem megfelelő emésztés nem megfelelő tápanyagfelszívódáshoz, felszívódási zavar esetén pedig tápanyaghiányhoz vezethet a szervezetben. A gyömbér hasznos lehet ezekben a helyzetekben, mivel javítja a megfelelő ételemésztést és az egészséges immunrendszerért felelős anyagcsere-folyamatot.