Januártól újabb gyógyszer-áremeléssel, közkedvelt gyógyszerek végykötelessé tételével ijesztgetik a magyar lakosságot. Ez már nem gyerekjáték, hiszen ha kell egy gyógyszer, akkor kell egy gyógyszer. M

Nem gyerekjáték: a gyógyszerhelyzet ma Magyarországon

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Januártól újabb gyógyszer-áremeléssel, közkedvelt gyógyszerek végykötelessé tételével ijesztgetik a magyar lakosságot. Ez már nem gyerekjáték, hiszen ha kell egy gyógyszer, akkor kell egy gyógyszer. Mi lesz a magyar egészségüggyel az újabb támogatás megvonások és ágyszám csökkentések után? Nem hagyja szó nélkül ezt a magyar; az interneten böngészve összegyüjtöttük a véleményeket és a tényeket.
Nem gyerekjáték: a gyógyszerhelyzet ma Magyarországon, gyógyszer áremelés, egészségügy, vényköteles gyógyszerek

Gyurcsány Ferenc decemberben azt ígérte, hogy januárban nem lesz gyógyszer-áremelés, ezzel szemben csaknem 700 készítmény mégis drágult, és csupán alig 100 ára csökkent - írta a fideszes képviselő.
Gógl Árpád közleményében úgy fogalmazott: a 2006. évi költségvetésben 100 milliárd forinttal kevesebbet kap a magyar egészségügy, ugyanakkor minimum 40 milliárd forinttal több pénzre lenne szükség a rendszer zavartalan működéséhez.
Hozzátette: csődközeli helyzetbe kerülnek a kis kórházak jövőre, mivel kiadásaik jelentősen növekednek 2006-ban. Szakértők számításai szerint a kórházak esetében átlagosan 15-20 milliárd forintnyi hiány keletkezik idén, ugyanakkor nem változik az egészségbiztosítási pénztár támogatási összege. A sürgősségi ellátás fejlesztése alig halad, komoly lemaradás tapasztalható a mentőautók és a helikopterek beszerzése terén - írta Gógl Árpád.

Január 16-tól lépnek érvénybe azok a jogszabályok, melyek teljesen megváltoztatják a gyógyszerárakat és a gyógyszerfelírási szokásokat is. Ezek közül a legtöbb gondot az okozhatja, hogy a két azonos hatóanyagú gyógyszer közül az orvos nem írhatja fel a drágábbat, csak ha a beteg is ezt kéri. A rendelet elsősorban a vérnyomás és lipidcsökkentő szereket érinti leginkább. A beteg egyébként egy erre a célra létrehozott honlapon maga is utánanézhet, milyen helyettesítő medicinák léteznek, és azok mennyibe kerülnek.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint az orvosoknak gazdasági felelősségük is van abban, hogy a rendelkezésre álló pénzt szakmailag hatékonyan és gazdaságilag racionálisan használják fel. „Ne azért fizessen többet a beteg, mert más színű és formájú a gyógyszer, vagy mert nevesebb" – mondta még októberben az egészségügyi miniszter. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) háziorvosi szekciójának elnöke szerint azonban a rendelet nem normális és betarthatatlan.
Bár az egészségügyi tárca január 4-én közzétette azt a szoftvert, amely segít az orvosoknak kiválasztani az azonos hatóanyagú orvosságok közül az olcsóbbat, a programmal Kertai Aurél szerint két probléma is van. Mint mondta, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár naponta változtatja a gyógyszeradatokat, legutóbb épp január 12-én, az orvosok pedig naponta tölthetik le a kiegészítő szoftvereket.

De a legnagyobb gondot mégis a program tartalma adja. „A legolcsóbbnak javasolt gyógyszerek listáján több olyan készítmény van, amelyik már nincs forgalomban, és nem szerepel a törzskönyvezettek között. Így azokat felírhatjuk, csak a beteg nem fogja tudni bevenni" – mondta a FigyelőNetnek Kertai.

Az olcsóbb gyógyszer felírása alól kivételt az jelenthet, ha maga a beteg kéri a drágább gyógyszert. Ez esetben a betegnek alá kell írnia egy dokumentumot, hogy részletes tájékoztatást kapott arról, a betegsége gyógyítására alkalmas, azonos hatóanyagú orvosságok közül melyik a legolcsóbb. De ő mégis inkább a drágábbat kéri. A FigyelőNet által megkérdezett háziorvosok szerint ez nagyon sok adminisztrációval jár, a betegek pedig már így is türelmetlenek.

A MOK szekcióelnöke szerint azonban az írásban tett nyilatkozat ellenére is megbüntetnék az orvost. Kertai ugyanis úgy tudja, készül a minisztériumban egy olyan tervezet, amely szerint a beteg nyilatkozata sem mentesíti az orvost a szigorú ellenőrzés és a büntetés alól.

„A négy gyógyszer vénykötelessé tétele szerintem burkolt áremelés, mivel a vizitdíjjal tulajdonképpen emelkedik a gyógyszerek ára. Én a Quarelint több mint húsz éve rendszeresen szedem, és eddig még nem okozott problémát. Más gyógyszer nem használ, pedig kipróbáltam mindet, amit a gyógyszertárban ajánlottak. Ez után ha fáj a fejem, el kell mennem a háziorvoshoz, kivárnom a sort, majd elmennem a gyógyszertárba. Akinek már fájt a feje úgy istenigazából, az tudja, hogy olyankor erre képtelen, örül, ha a gyógyszeresszekrényig elvánszorog.

Ha szükséges, a háziorvos úgyis felírja a betegnek, és ő akkor sem vesz be többet a kelleténél. Nem olyan olcsó ugyanis, hogy cukorka helyett bekapdossa. De kevesebbet sem vesz be attól, ha arra kényszerítik, hogy felírassa minden alkalommal, amikor elfogyott. Ez az egész csak arra jó, hogy többet fizessünk.

A másik a Germicid lázcsillapító. Lázasan soha nem megyek el otthonról, ha van a háznál, beveszem, és ha lement a lázam, akkor megyek a háziorvoshoz. Mi a csodáért van erre szükség? Nagyon megköszönném, ha egy illetékes megmagyarázná az intézkedés hasznát. Persze nem az egészségügy, hanem az ország lakosságának a szempontjából.” – írja Strack Ágota a Magyar Hírlap online-on.

"Más gyógyszer nem használ, pedig kipróbáltam mindet..." -- Fenti jelenség magyarázata a megszokott szerbe vetett hit, azaz egyfajta placebóhatás. Ha megfelelő színű és formájú "cukorka" lenne Quarelin feliratú dobozban, az is elmulasztaná a fejfájását. Ha nem eleve elutasító (akár tudat alatti) hozzáállással próbálna ki pár újabb szert, vélhetően találna megfelelőt. (A Germicidnek is bőven van nem vényköteles alternatívája.)
Abban azonban egyetértünk, hogy mind a vizitdíj, mind a fent említett gyógyszerek (a szakma által évek óta szorgalmazott, azonban eddig figyelemre sem méltatott) vénykötelessé tétele nem szakmai, hanem politikai döntés volt, célja egyrészt az állami bevételek növelése, másrészt a betegek hozzászoktatása ahhoz a gondolathoz, hogy az egészségügy soha többé nem lesz ingyenes, és a szegényeknek egyre kevesebb, egyre rosszabb minőségű szolgáltatás jár majd. – írja egy másik olvasó.

„A kormány a természetes szelekciót akarja elősegíteni, és ezáltal az egészségesebb emberek maradnak életben és fenn.”

1. "Állítólag feleslegesen sok az ágy, nem gazdaságos!"

Már most is várni kell kórházi ágyra, nem sok van belőle, hanem kevés. Persze, ha kevesebb lesz, akkor valóban gazdaságosabb lesz. Kétszeresen is. Nem kell költeni a betegre a kórházban (fizesse csak a hülye a tb-t), ráadásul nem kell annyi nyugdíjat sem fizetni, ha hamarabb hullanak..

2. Gondold végig mennyire változik egy eddig 3-500 forintos gyógyszer ára. Vizitdíj, receptdíj, dobozdíj, áremelés. Jó esetben már 1000-1200-ből kijön. Mellesleg miért luxus az, ha nem szipolyozzuk ki az embereket a végletekig?

3."A termálvíz meg a turizmusal karöltve talán néhány év múlva akár az ország egyik fő bevételi forrása is lehet."

A kórház - akár zsidó kórház, akár másmilyen - eddig a betegek gyógyítását szolgálta - nagyjából megkülönböztetés nélkül. A fitnes-wellnes-termálfürdő is az egészséget fogja szolgálni, de csak azon kevesek részére, akik meg tudják fizetni. A haszon pedig nem az államnál, hanem a külföldi tulajdonosnál fog lecsapódni.
 - írta egy olvasó a NetHírlap.hu fórumán.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bolhásság

emlősökön és madarakon (és azok szűkebb környezetében) élősködő, szárnyatlan... Tovább

völgyzárógátas tógazdaság

( dombvidéki tógazdaság): a halastavak egymás után,a völgy közepén folyó patakra v. egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra