Gyeptelepítési ismeretek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Gyeptelepítési ismeretek

A gyeptelepítés legalkalmasabb időpontja augusztus végén, szeptember elején van. Nem véletlen írok gyeptelepítést és nem gyepvetést, mivel ez a munka 10-15 évre hat ki, tehát érdemes nagyon figyelmesen, takarékosan de alaposan elvégezni.

Minden, amit a gyeptelepítésről tudni érdemes!

A gyeptelepítés a terület elrónázásával veszi a kezdetét. A pázsitterület lejtése 1-2% legyen, hogy a tavaszi olvadás vize le tudjon folyni róla. Ezután következik a talaj javítása, mert - bármilyen furcsa - a pázsit tápanyagigényes növény. Ezért a talajba érett istállótrágyát, tőzeget vagy zsákos szervestrágyát kell keverni. Ha túlságosan homokos vagy agyagos kertünk talaja, akkor is érdemes a talaj javítása érdekében istállótrágyát vagy kerti komposztot szétterítenünk az ásás előtt. Egy négyzetméterre 4-5 kg marhatrágyát, komposztot kell számítani. Ha nem tudunk szervestrágyát beszerezni, szórjunk ki négyzetméterenként 5-10 dkg nitrogén- és foszfor-, valamint 3-5 dkg kálium tartalmú műtrágyát és forgassuk be kb. 10 cm mélyen. Ezt még a talaj elegyengetése előtt tegyük.

hirdetes

Lapozz tovább, hogy megtudhasd hogyan lehetsz profi gyeptelepítő!

Minden, amit a gyeptelepítésről tudni érdemes!


A gyepet rendszeresen (hetente!) nyírjuk és ez bizony sok nedvességet és főként tápanyagot használ fel. Az ásást nagy gondossággal, morzsalékosra el kell munkálni, hogy az apró fűmagot befogadja.


Sokféle fűmagkeverék kapható a kereskedelemben. Minden esetben a célnak megfelelőt kell választani! Ha a gyerekek fognak futkározni rajta, akkor a strapát jobban elviselő Sport keveréket ajánljuk, ha viszont csupán esztétikai igényeket elégít ki a pázsit, akkor a finomabb Pázsit keverék lesz alkalmasabb. Ahhoz, hogy kezdettől fogva szép, sűrű legyen a gyep, négyzetméterenként legalább 30-40 gramm fűmagot kell elvetni, méghozzá egyenletesen!

 

A földmunkák és a vetés között hagyjunk két-három hét szünetet. Ebben az időszakban a talaj egy kissé tömörödik, másrészt az időközben kikelő gyomokat így még a vetés előtt el tudjuk távolítani.

Minden, amit a gyeptelepítésről tudni érdemes!

Ezzel még nincs vége a bonyolult folyamatnak. A fűmag csak akkor csírázik, ha sekélyen a talaj felszíne alá kerül, ezért gereblyével a magot be kell a talajba "veregetni". Ha sok fűmag marad a felszínen, akkor a verebek és más madarak megdézsmálják a költséges vetésünket. Ezután a talaj felszínét tömöríteni kell.

 

Kisebb felület esetén a legegyszerűbben úgy történhet, hogy a lapát hátával ütögetjük a talajt, nagyobb területet viszont hengerezéssel kell tömöríteni. Ennek az a célja, hogy a nedves talajrészecskék a fűmaghoz tapadjanak és elősegítsék annak gyors csírázását a megfelelő nedvességtartalom biztosítása mellett.

Minden, amit a gyeptelepítésről tudni érdemes!

A fűfélék csak napos helyen érzik jól magukat, ezért árnyékos helyre lehetőleg különböző gyeppótló növényeket telepítsünk (pl. télizöld meténg).
A befejező munka az öntözés. Amíg melegebb van, addig naponta, reggel és este is meg kell öntözni a friss vetést, mégpedig ügyelve arra, hogy a fűmagot ne mossuk ki, mert akkor a vetés egyenetlen, foltos lesz. A frissen lezajlott gyeptelepítés eredménye már egy hét múlva megmutatkozik: kezdetben csak gyámoltalan, kis fűszálacskák jelennek meg, de azután gyorsan kizöldül a felület.

Minden, amit a gyeptelepítésről tudni érdemes!

A kerti pázsit zöld lett az idén lehullott sok csapadék és a viszonylag hűvösebb, változékonyabb idő hatására. Ezt az üdeséget egész évben szeretnénk megtartani. Ehhez sok munkára és ráfordításra van szükség: nyírás, tápanyag-utánpótlás, hengerezés, szellőztetés, gyomirtás, stb. A nyírást akár ollóval, akár fűnyíró géppel végezzük, egy a lényeg: a szerszám éles legyen, hogy elvágja és ne szecskázza a fűszálakat. A gyepet minden héten nyírni kell úgy, hogy a kaszálékot gyűjtsük össze. Az őszi telepítésű, fiatal gyepet ajánlatos a nyírás után meghengerezni, hogy elősegítsük a füvek bokrosodását. Az egyre aszályosabbá váló éghajlat miatt elengedhetetlen a pázsit rendszeres és bőséges öntözése. Ne napsütéses időben öntözzünk, hanem este, vagy éjszaka.

 

Nincs olyan gyep, amelyben ne jelennének meg a gyomnövények. Mechanikai, vagy vegyszeres úton szabadulhatunk meg tőlük. Az idősebb gyepet érdemes szellőztetni, mely segíti helyreállítani a megülepedett talaj kedvezőbb szerkezeti és kémiai tulajdonságait.

Forrás: www.farmmix.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


kumet hám

lovak külföldön elterjedt hámtípusa, régen nagyvárosi fuvarozásban nálunk is használták.... Tovább

tenyészcsalád (méh)

Olyan kiváló tulajdonságú méhcsalád,amelyből az arra alkalmas fiasítással (petékből v.... Tovább

Tovább a lexikonra