Gyeptelepítési ismeretek mindenkinek!

hirdetes

A gyeptelepítés módja és lehetőségei (Példa)

AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Termesszünk gyepet eredményesen

Így lesz eredményes a gyeptermesztés

A nyárvégi telepítés esetében a talaj előkészítése nehezebb, mint tavasszal. A száraz, rögös talajban nehéz aprómorzsás magágyat készíteni. Ezért esetenként többmenetes talajmunkára lehet szükség a cél elérése érdekében. Ez egyben a nyárvégi telepítés egyik hátránya. A másik, hogy száraz ősz esetén késik a vetést követő kelés, és a fagyokig nem kellően megerősödött csíranövények károsodhatnak.

Ezen túl azonban több a pozitív hatás, mint a negatív. Az egyéves gyomok, köztük a parlagfű, már nem kelnek ki, és elmarad a gyomkonkurrencia a kelés után. A kétéves, tőlevélrózsás áttelelők nem veszélyeztetik a csíranövényt, tavasszal pedig a magszárba menő fű ezeket elnyomja. A gyökérváltás hűvösebb időszakra esik, hosszabbak és harmatban gazdagabbak az éjszakák, ezért kisebb a kiritkulás. Kevesebb vetőmaggal is jobb eredményt érhetünk el, mint a tavaszi telepítés esetén.

hirdetes

A tél alá vetés nem gyakori, de kellő szakértelemmel elvégezve eredményesen végrehajtható. Ideje november, a fagyok előtt. Ebben az esetben a fű már nem kel ki, csak tavasszal, ezért szinte koratavaszi vetésnek számít. Az egyetemünk József majori gazdaságában végzett, FVM által 2000/2003-ban támogatott, vezérnövényes gyepfelújítási kísérlet fél hektáros parcelláin kapott eredményeim azt mutatják, hogy az így vetett füvek nem esnek át a téli hideghatáson (a vernalizáción), ezért nem mennek magszárba, tehát a tavaszi telepítésű gyephez hasonlóan viselkednek.

hirdetes

A tavaszi telepítésre jellemző egyéves gyomok kelése nem okoz olyan gyomkonkurrenciát, mint a tavaszi telepítés, tehát a nyárvégi telepítéshez hasonlóan viselkedik. Ha valami oknál fogva elkéstünk a telepítéssel az ősz folyamán, akkor, bár a termés kiesik, tél alá vetéssel jó eredményeket kaphatunk – jobbat, mint a tavaszi vetés esetében.

Összegezve a megállapításokat látható, hogy a gyepgazdálkodás rendszere hat a telepítendő gyep faji összetételére. Hagyományos, konvencionális gazdálkodás esetén a telepítendő fajszámot az állat igényei alapján, a fenntartható gazdálkodási programok szerint viszont az előírások szerint állíthatjuk össze. Az aljfű-szálfű-pillangós arányt a hasznosítási cél szerint kell megtervezni. A telepítés sikere érdekében alkalmazhatunk 80-100kg/ha hatóanyag adagú műtrágyát a telepítés előtt.

A telepítés ideje tavasz és nyárvége, de a több előnyös hatása miatt, és a gyommentes állapot, különösen a parlagfű-mentesség fenntartása érdekében, a nyárvégi telepítés ajánlható.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gram-festés

Ch. Gram által leírt baktériumfestési eljárás. Gentiana-ibolyával v. jódoldattal való... Tovább

juhok próbafejése

az anyajuhok által termelt tej mennyiségének pontos megállapítására szolgál, amiből... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés