Gyapottermesztési kisokos mindenkinek

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Most mindent elmondunk a gyapot termesztéséről

Talajigény

A gyapot laza talajban érzi jól magát, de több változata is elvan száraz, tömör földben is. Legtöbbjük remekül teljesít homokos, agyagos, és vályogos talajban is. Ha ideális körülményeket szeretnél biztosítani gyapotjaidnak, akkor igyekezz 5,5-8,5 pH érték közötti, jó vízelvezetésű organikus anyagokban gazdag talajba ültetni őket. Ültetés előtt érdemes egy nagy adag komposztot forgatni a talaj felső rétegébe.

Fényigény – A gyapotnak minél több közvetlen napfényre van szüksége.

Ültetési távolság

Ha közvetlenül a talajba ülteted őket, a gyapotmagokat legalább 10 centire ültesd egymástól, a sorok között pedig 75 centis hézagokat hagyj. Mivel önmegporzó növények, így könnyű kisebb kertekben termeszteni őket. 

Ültetés növénytartóba

A gyapot jól érzi magát konténerekben is, ezért akár házon belül, szobanövényként is tartható. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy elegendő napfényt kapjon. Természetesen a szabadban is termeszthetsz konténeres gyapotot. Tartsd észben, hogy akkora cserépre lesz szüksége, mint amekkorára a fáknak.

Öntözés

A gyapot alatti talajt érdemes nyirkosan tartani, de nem átáztatni. A túl sok víz könnyedén kirohaszthatja a gyökereket, és elgyengíti a növényeket a betegségekkel szemben is. A víz különösen akkor fontos a gyapot számára, amikor a magház fejlődik rajta.

Trágyázás

A gyapot egy éhes növény, ezért sok nitrogénre és kálium-karbonátra van szüksége. Szívesen fogadja az olyan organikus trágyákat is, mint a hal emulziót. Ha sikerül paradicsomaidhoz gyártott organikus trágyát találnod, akkor azt nyugodt szívvel adhatod a gyapotoknak is.

Talajtakarás – A gyapotot érdemes vastag talajtakaróval körülvenni. A szalma a legideálisabb, mert sok nedvességet tart meg, de egyben jól is szellőzik.

A gyapot társültetése

A gyapot jó társa számos fűszernövénynek, úgymint a bazsalikomnak, a koriandernek, a mentának, a kapornak, és a zsályának is. A fokhagyma és a vöröshagyma segíthet némileg távol tartani tőle a gyapottokmányos bogarakat, és a napraforgók is kedvelik a gyapot társaságát.  A gyapotot nem ajánlott burgonya közelébe ültetni.

A gyapot szüretelése és tárolása

Mint ahogyan azt a korábbi felsorolásból láthattad, a gyapot lassan érik. Az ültetéstől általában 70 meleg (16°C feletti napot kell várnod, mielőtt a palánták virágzani kezdenének, a magházak pedig további 50 nap múlva jelennek csak meg. A gyapot szüretelési időszaka 4-6 hét. Amikor a magházak szétnyílnak, már lehet őket szüretelni. Melegebb éghajlatokon a szüret júliusban kezdődik, de hűvösebb helyeken ez jóval későbbre tolódhat (van, ahol novemberben ér véget). Egy-egy példány akár 100 darab magházat is teremhet.

Érdemes kesztyűt viselni a leszedésükhöz, mert a toktermések belseje nagyon hegyes. Ragadj meg egy „pamutlabdát”, és egy tekerő mozdulattal távolítsd el a házból. A magházak nem egyszerre érnek meg, ezért csak azokat szüreteld le, amik már kinyíltak. A szüret után terítsd szét a pamutot egy száraz, sötét helyen, és hagyd kiszáradni. Ha ez megvan, akkor el kell távolítani belőlük a magvakat. A pamut (ami szakmai szemmel ez után már ténylegesen pamutnak nevezhető) innentől kezdve számos házi projekthez felhasználható!

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

CSL516 (MPC 515)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepes. A címeren a kalászkapelyva... Tovább

orrkorong

a sertésen az orr hegyén és a felső ajkakon található, porcos, csontos alapú, mozgékony,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem