Gyapottermesztési kisokos mindenkinek

hirdetes

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Most mindent elmondunk a gyapot termesztéséről

Talajigény

A gyapot laza talajban érzi jól magát, de több változata is elvan száraz, tömör földben is. Legtöbbjük remekül teljesít homokos, agyagos, és vályogos talajban is. Ha ideális körülményeket szeretnél biztosítani gyapotjaidnak, akkor igyekezz 5,5-8,5 pH érték közötti, jó vízelvezetésű organikus anyagokban gazdag talajba ültetni őket. Ültetés előtt érdemes egy nagy adag komposztot forgatni a talaj felső rétegébe.

Fényigény – A gyapotnak minél több közvetlen napfényre van szüksége.

Ültetési távolság

Ha közvetlenül a talajba ülteted őket, a gyapotmagokat legalább 10 centire ültesd egymástól, a sorok között pedig 75 centis hézagokat hagyj. Mivel önmegporzó növények, így könnyű kisebb kertekben termeszteni őket. 

Ültetés növénytartóba

A gyapot jól érzi magát konténerekben is, ezért akár házon belül, szobanövényként is tartható. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy elegendő napfényt kapjon. Természetesen a szabadban is termeszthetsz konténeres gyapotot. Tartsd észben, hogy akkora cserépre lesz szüksége, mint amekkorára a fáknak.

Öntözés

A gyapot alatti talajt érdemes nyirkosan tartani, de nem átáztatni. A túl sok víz könnyedén kirohaszthatja a gyökereket, és elgyengíti a növényeket a betegségekkel szemben is. A víz különösen akkor fontos a gyapot számára, amikor a magház fejlődik rajta.

hirdetes

Trágyázás

A gyapot egy éhes növény, ezért sok nitrogénre és kálium-karbonátra van szüksége. Szívesen fogadja az olyan organikus trágyákat is, mint a hal emulziót. Ha sikerül paradicsomaidhoz gyártott organikus trágyát találnod, akkor azt nyugodt szívvel adhatod a gyapotoknak is.

Talajtakarás – A gyapotot érdemes vastag talajtakaróval körülvenni. A szalma a legideálisabb, mert sok nedvességet tart meg, de egyben jól is szellőzik.

A gyapot társültetése

A gyapot jó társa számos fűszernövénynek, úgymint a bazsalikomnak, a koriandernek, a mentának, a kapornak, és a zsályának is. A fokhagyma és a vöröshagyma segíthet némileg távol tartani tőle a gyapottokmányos bogarakat, és a napraforgók is kedvelik a gyapot társaságát.  A gyapotot nem ajánlott burgonya közelébe ültetni.

A gyapot szüretelése és tárolása

Mint ahogyan azt a korábbi felsorolásból láthattad, a gyapot lassan érik. Az ültetéstől általában 70 meleg (16°C feletti napot kell várnod, mielőtt a palánták virágzani kezdenének, a magházak pedig további 50 nap múlva jelennek csak meg. A gyapot szüretelési időszaka 4-6 hét. Amikor a magházak szétnyílnak, már lehet őket szüretelni. Melegebb éghajlatokon a szüret júliusban kezdődik, de hűvösebb helyeken ez jóval későbbre tolódhat (van, ahol novemberben ér véget). Egy-egy példány akár 100 darab magházat is teremhet.

hirdetes

Érdemes kesztyűt viselni a leszedésükhöz, mert a toktermések belseje nagyon hegyes. Ragadj meg egy „pamutlabdát”, és egy tekerő mozdulattal távolítsd el a házból. A magházak nem egyszerre érnek meg, ezért csak azokat szüreteld le, amik már kinyíltak. A szüret után terítsd szét a pamutot egy száraz, sötét helyen, és hagyd kiszáradni. Ha ez megvan, akkor el kell távolítani belőlük a magvakat. A pamut (ami szakmai szemmel ez után már ténylegesen pamutnak nevezhető) innentől kezdve számos házi projekthez felhasználható!

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

A goji-bogyó termesztés alapjai - Az ültetéstől a super food-ig!

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a goji-bogyó termesztésének alapjait, hogy segítsünk az első lépésekben a goji-bogyók termesztése iránt érdeklődőknek

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-03

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Az októberi metszés pedig létfontosságú!

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-02

Miért ne kövesd el ezt a nagy hibát a fák körüli mulcsozás során?

A mulcs használata a kertészetben sok előnnyel jár, például a talaj nedvességének megőrzésével, a gyomok visszaszorításával és a talaj hőmérsékletének szabályozásával.

2023-10-02

Októberi kerti teendőink: védjük meg a rózsák gyökereit a hidegtől ezzel a trükkel

A rózsa téli védelme, amit már októberben megtehetünk: ez az a trükk, amit segít a rózsák gyökereinek a tél ellen felvenni a harcot, mutatom mi is ez pontosan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kollapszus (sokk, collapsus, shock)

a körzeti vérkeringés súlyos zavara, amely elsősorban abból adódik, hogy vérvesztés v. a... Tovább

elhalás (nekrózis, necrosis)

az élő szervezetben körülírt területeken a sejtek életműködésének végleges megszűnése.... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem