A gyapjaslepke kártétele - így védekezz ellene leghatékonyabban

Megjelent a gyapjaslepke, így védekezz ellene!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Gyapjaslepke megjelenése

Gyapjaslepke - Nem éri meg a vegyszeres beavatkozás

A gyapjaslepke hernyók elszaporodása ellen létezik vegyszeres védekezés, azonban ezt a megoldást csak akkor alkalmazzák, amikor a hernyók tömeges megjelenése bizonyos területeken zavarja a környéken élő embereket a hétköznapi tevékenységeik elvégzésében vagy a pihenésben.  Erdőgazdálkodási és ökológiai szempontból a vegyszeres beavatkozás indokolatlan, mert ezt a természetes folyamatot nem lehet megakadályozni vagy kedvező irányba befolyásolni, mivel az effajta védekezés negatív hatással van az erdei életközösséget alkotó fajokra.  

Gyapjaslepke ellen hatékonyan

Érdemes elvégeznünk minden esetben a törzsápolási munkákat, ugyanis ezáltal könnyedén eltávolíthatjuk a fák törzséről a petecsomókat, majd azokat elégethetjük. Azt el kell mondanom ismét, hogy a gyapjaslepke petecsomóinak, illetve lárváinak szőrei az emberi bőrrel érintkezve ekcémaszerű, lassan gyógyuló kiütéseket okozhatnak. 

Védekezhetünk környezetkímélő módon is a gyapjaslepke ellen. Ebben az esetben a Dipel ES nevezetű készítményt részesítsük előnyben, ez ugyanis a Bacillus thuringienses var. kurstaki baktériumtörzs spóráit tartalmazza, de emellett megtalálhatók benne toxinkristályok is, melyek roncsolják a bélfal hámsejtjeit. A hernyók felveszik a szert, ezután leáll a táplálkozásuk és pár nap múlva elpusztulnak. 

Használhatjuk továbbá a szintén környezetkímélő Dimilin 25 WP nevű növényvédőszert, ami kitinszintézisgátló rovarölő készítmény. A gyapjaslepke esetében megzavarja a vedlési folyamatot, aminek következtében elpusztul a lárva vedlés során. 

Fontos megjegyezni, hogy a megelőzéssel érhetjük el a legjobb eredményt, éppen ezért már április-májusban meg kell kezdenünk a különböző rovarölő szerekkel való permetezést (ezért is nagyon fontos a tél végi lemosó permetezés). Ha ezt elmulasztottuk, akkor nagyobb eséllyel fognak megjelenni a gyapjaslepkék, hosszan elhúzódó, folyamatos fertőzés esetén emelnünk kell a vegyszer dózisát. 

A gyapjaslepkék kártétele

Nem szabad félvállról vennünk a gyapjaslepkék megjelenését. Kártételük kezdetben nem annyira jelentős, fiatal korukban a levelek széleit rágják meg, de épen hagyják a hajtások csúcsait, később viszont már jelentős károkat okoznak, mivel képesek tarra vágni a növényeket, amik ki fognak hajtani újra, de nagyon legyengülnek, ezért könnyedén esnek más betegségek és kártevők áldozatává. Remélem, hogy tudtam nektek segíteni, sok sikert kívánok mindenkinek a gyapjaslepke ellen vívott harcban! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

édesharmat (mézharmat)

különböző növényi szerveken, főleg a leveleken levő cukros anyag. Nem a növények... Tovább

hemolízis (haemolysis)

a vörösvérsejtek feloldódása; kiváltásában égés utáni autointoxikáció... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem