A gyapjaslepke legutóbbi tömegszaporodása

A gyapjaslepke legutóbbi tömegszaporodása

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Erdészeti Tudományos Intézet munkatársainak szakcikke. A gyapjaslepke Európa számos országában, köztük Magyarországon is a legjelentősebb erdészeti kártevők közé tartozik. Tömegszaporodásai az ország különböző területein eltérő időközönként, de országos átlagban 8–10 éves gyakorisággal ismétlődnek.
A gyapjaslepke legutóbbi tömegszaporodása

A gyapjaslepke Európa számos országában, köztük Magyarországon is a legjelentősebb erdészeti kártevők közé tartozik. Tömegszaporodásai az ország különböző területein eltérő időközönként, de országos átlagban 8–10 éves gyakorisággal ismétlődnek.

Az 1961–2008 közötti, csaknem fél évszázad átlagában évente mintegy 13 ezer ha-ról jelentik kártételét. Legutóbbi tömegszaporodása (2003–2006) minden eddiginél nagyobb területen okozott károkat. A tömegszaporodás csúcsán, 2005-ben országosan 212 ezer ha-on károsított.


A tömegszaporodás kiváltásban meghatározó szerepet játszott az új évezred első néhány évének erősen aszályos volta. A maximális kártétel évében (2005) mintegy 37 ezer ha-on védekeztek a gyapjaslepke ellen, túlnyomórészt kitinszintézis-gátlók helikopteres alkalmazásával. A 37 ezer ha védekezési terület 60%-a humán-egészségügyi, lakossági célú védekezés volt, és csupán 40% szolgált közvetlen erdővédelmi célokat. A tömegszaporodás felfutása és összeomlása a kárterületi adatok mellett az erdészeti fénycsapdák fogásai alapján is jól elemezhető.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

sáncolás

kétféle céllal használatos —>meliorációs eljárás, lényegében iszapos vízzel való... Tovább

ikerion

egyidejűleg pozitív és negatív töltésű csoportot tartalmazó molekula. Fontos ikerionok az... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés