A gyapjaslepke kártétele - így védekezz ellene leghatékonyabban

hirdetes

Megjelent a gyapjaslepke, így védekezz ellene!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Idén is számítani kell a gyapjaslepkék tömeges megjelenésére. Ezek a rovarok bármilyen gyümölcsfát és növényt képesek megrongálni a rágásukkal, éppen ezért érdemes elolvasnotok szakértőnk remek írását, mivel a védekezési módokat is megosztja veletek! 

Gyapjaslepke megjelenése

A gyapjaslepke megjelenése

A gyapjaslepke általában 8-10 évente szaporodik, és ezen időszakban a hernyóik rendkívül nagy tömegben jelennek meg. Mindent lecsupaszítanak, ami az útjukba kerül, legyen az fa, bokor, vagy bármilyen növény. A gyapjaslepke Európában őshonos faj, így természetesen Magyarországon is nagy számmal megtalálhatók.

A tömeges szaporodás természetes folyamat, de az egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb időjárás - főleg a melegebb idő - csak hozzájárul az invazív jellegű szaporodáshoz.  A gyapjaslepke tömeges szaporodása 2-3 év elteltével magától összeomlik a táplálékhiánynak és a saját kórokozóiknak köszönhetően, valamint az őket fogyasztó rovarok miatt. Mivel gyapjaslepke invázió várható a nyáron, így más, gyapjaslepkével táplálkozó rovarokból is több fog megjelenni. 

hirdetes

Gyapjaslepke - A gyümölcsfákat és a díszfákat is nagyon kedveli

A gyapjaslepke legkedveltebb táplálékai a különböző tölgy-, illetve bükkfajok, de a tömegszaporodás esetében bármilyen növényt – még a tűlevelűeket is – károsíthat a rágásával. Nem ritka az sem, hogy kerti haszon-, illetve dísznövényeken és cserjéken telepszik meg, de előfordul, hogy almatermésű, csonthéjas, és héjas termésű gyümölcsfákon, valamint a szőlőn is megjelenik, tehát egyáltalán nem válogat.  

A gyapjaslepkék által megrágott fák nem szenvednek maradandó károsodást, ugyanis a tavaszi-nyár eleji rágások után a fák újra kihajtanak, és ősszel általában már csak szakemberek szokták felfedezni a korábbi rágások nyomait. Az viszont előfordulhat, hogy bizonyos fák gyengébb egyedei elpusztulnak az évente ismétlődő rágások miatt. 

hirdetes

Gyapjaslepke - Az emberi bőrön allergiás reakciót válthat ki

A gyapjaslepke hernyókat borító erős szőr az emberi bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki. Viszkető bőrpírt és hólyagokat is okozhat, amely ritkán orvosi segítségre is szorulhat, ezért ajánlott elkerülni a gyapjaslepke hernyókkal való érintkezést! Az allergiás bőrtünetek általában a hernyóval való érintkezés után 8-12 órával jelentkezhetnek. A következő oldalon megosztom veletek a legjobb védekezési módokat, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bárányszaporulat

az újszülött bárányok száma, amit ált. 1 v. 100 anyára vetítve adnak meg. A vadjuh, ill. az... Tovább

ragadozók (Carnivora)

az —>emlősök osztályába tartozó rend. Alakjuk, testnagyságuk változó. Fogazatuk... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem