A gyapjaslepke kártétele

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Megjelent a gyapjaslepke, így védekezz ellene!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Idén is számítani kell a gyapjaslepkék tömeges megjelenésére. Ezek a rovarok bármilyen gyümölcsfát és növényt képesek megrongálni a rágásukkal, éppen ezért érdemes elolvasnotok szakértőnk remek írását, mivel a védekezési módokat is megosztja veletek! 

Gyapjaslepke megjelenése

A gyapjaslepke megjelenése

A gyapjaslepke általában 8-10 évente szaporodik, és ezen időszakban a hernyóik rendkívül nagy tömegben jelennek meg. Mindent lecsupaszítanak, ami az útjukba kerül, legyen az fa, bokor, vagy bármilyen növény. A gyapjaslepke Európában őshonos faj, így természetesen Magyarországon is nagy számmal megtalálhatók.

A tömeges szaporodás természetes folyamat, de az egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb időjárás - főleg a melegebb idő - csak hozzájárul az invazív jellegű szaporodáshoz.  A gyapjaslepke tömeges szaporodása 2-3 év elteltével magától összeomlik a táplálékhiánynak és a saját kórokozóiknak köszönhetően, valamint az őket fogyasztó rovarok miatt. Mivel gyapjaslepke invázió várható a nyáron, így más, gyapjaslepkével táplálkozó rovarokból is több fog megjelenni. 

hirdetes

Gyapjaslepke - A gyümölcsfákat és a díszfákat is nagyon kedveli

A gyapjaslepke legkedveltebb táplálékai a különböző tölgy-, illetve bükkfajok, de a tömegszaporodás esetében bármilyen növényt – még a tűlevelűeket is – károsíthat a rágásával. Nem ritka az sem, hogy kerti haszon-, illetve dísznövényeken és cserjéken telepszik meg, de előfordul, hogy almatermésű, csonthéjas, és héjas termésű gyümölcsfákon, valamint a szőlőn is megjelenik, tehát egyáltalán nem válogat.  

A gyapjaslepkék által megrágott fák nem szenvednek maradandó károsodást, ugyanis a tavaszi-nyár eleji rágások után a fák újra kihajtanak, és ősszel általában már csak szakemberek szokták felfedezni a korábbi rágások nyomait. Az viszont előfordulhat, hogy bizonyos fák gyengébb egyedei elpusztulnak az évente ismétlődő rágások miatt. 

hirdetes

Gyapjaslepke - Az emberi bőrön allergiás reakciót válthat ki

A gyapjaslepke hernyókat borító erős szőr az emberi bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki. Viszkető bőrpírt és lyagokat is okozhat, amely ritkán orvosi segítségre is szorulhat, ezért ajánlott elkerülni a gyapjaslepke hernyókkal való érintkezést! Az allergiás bőrtünetek általában a hernyóval való érintkezés után 8-12 órával jelentkezhetnek. A következő oldalon megosztom veletek a legjobb védekezési módokat, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


tyúkalakúak (Galliformes)

a—>madarak osztályának egyik rendje. Testük zömök, többségük rossz repülő. A két... Tovább

Gyomirtó Sencor 70 WG

Gyomirtó permetezőszer burgonya, paradicsom, lucerna, szója és borsó gyomirtására.Hatóanyag:... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem