notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gombatermesztő üzemmé alakította át a borászati pincéjét

Hirdetés

Gombatermesztő üzemmé alakította át a borospincét

Petra

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Manapság egyre nagyobb problémát jelent, hogy a fiatalok vidékről a városba költöznek, mert nem találnak munkát. Viszont a most egy pozitív példát láthattok. Járvás József, egy agrármérnöki végzettséggel rendelkező fiatalember családja támogatásával létrehozott egy olyan vállalkozást, amivel akár még munkát is fog tudni adni néhány embernek.

Gombatermesztő

Egy régi borászati pince tulajdonosa, Járvás József úgy döntött, hogy a borospincében ezentúl gombát fog termeszteni. Járvás korábban úgy tervezte, hogy a pincét eredeti funkciója szerint fogja használni, viszont most mégiscsak úgy látja, hogy a csiperkegomba jövedelmezőbb, mint a szőlő. Ezért a régi borospincéből kialakított egy gombatermesztő üzemet, ami egy családi vállalkozás, viszont úgy tervezik, hogy a pincében még három főnek tudnak majd állandó munkát biztosítani, időszakosan pedig maximum nyolcnak.

Gombatermesztő

A pincét 16 millió forint állami támogatásból és más forrásokból alakították át gombatermesztő üzemmé. Az üzem 700 négyzetméteres és klímaszabályzó automatákkal van felszerelve. A gombák piacra dobásában a Gombatermesztők Szövetsége segít nekik. A gombaüzemet fel is avatta a miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kiss Miklós Zsolt, aki szerint ez a családi vállalkozás példaértékű, ami azt jelenti, hogy van remény a Kecskemét környéki agrárium fejlesztésére, ha ilyen szakemberek élnek ott.

Gombatermesztő

Kiss Miklós Zsolt szerint vidéken elsősorban ezek a családi vállalkozások hozhatnak létre új munkahelyeket – ezért érdemes támogatni a kisgazdákat. Ennek a kis családi vállalkozásnak a létrejötte is nagy szerepet játszott abban, hogy néhány hónap múlva az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság Kecskeméten fog működni. Az államtitkárság egyik feladata az lesz, hogy biztosítsa ezeket a közösségi forrásokat a kisgazdaságok létrejöttéhez.

Gombatermesztő

Kiss Miklós Zsolt szerint így talán van remény megőrizni a kisebb települések népességét is, ahol egyelőre az a probléma áll fent, hogy a fiatalok elköltöznek onnan munkalehetőség híján a városokba. Ha elmegyünk egy kis faluba, nem meglepő az a jelenség, hogy alig látunk fiatalokat. De ha van munkalehetőség, talán nem fog mindenki elmenni a kisebb falvakból.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

gümőkór (tuberkulózis, tuberculosis)

idülten lezajló, mikobaktériumok okozta betegség, amely iránt mind az emlősök (az ember is),... Tovább

triőrözés

A gabona egyik halmaztisztítási művelete.A triőr alak szerint válogatja ki a fajidegen magvakat... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 191

Átlagos értékelés: 5.0

Környezetvédelem