Így előzheted meg a gombás fertőzések tovább terjedését

Pusztít a gombás fertőzés a párás, meleg időben – Így védekezz!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A gombás fertőzések melegágya a párás és meleg időjárás, maikor a legtöbb növényünk veszélynek van kitéve. A gombás fertőzések különböző betegségei jelenhetnek meg a takarmány növényeinken, jobb lesz a védekezés és a megelőzés!

gombás fertőzések a szőlőn

Terjednek a gombás fertőzések a melegben!


Ugyan a növényfajták betegség-ellenállóságában rengeteg különbséget lehet felfedezni, ebben a párás és meleg időjárásban minden növényünk veszélynek van kitéve. A meggyen a blumeriális levélfoltosság jelenhet meg, a szőlőben pedig a peronoszpóra tüneteit fedezhetjük fel. Ebben az időben a kórokozó gombák terjednek és tarolnak is, és az érzékenyebb, illetve gyengébb kondíciójú növényeken már eddig is nagy kárt okozva, terjednek tovább az egészséges hajtásokra.

Blumeriellás levélfoltosság a meggyen


A blumeriellás levélfoltosság a cseresznye és a meggy egyik levélbetegségének a tünete, amit gomba okoz és komolyabb tünete lehet a levélhullás is. Ez a fajta a gomba a szilvát, a kajszit és a mandulát is fertőzheti. Ajánlott réztartalmú, illetve felszívódó szerekkel megelőzni az ilyen szintű károsodást, ugyanis a leveleknek őszig még dolgozniuk kell. Ha tavalyról megmaradt a mankoceb hatóanyagú gombaölőnk, akkor azt is felhasználhatjuk.

A szőlő védelme gombásodás ellen


A peronoszpóra tünetei a szőlőleveleken jelennek meg. A levelek elkezdenek besárgulni és a fonákoldalon penészgyepek fejlődnek ki. Azokban a kertekben, ahol hosszabban nedvesen maradnak a levelek, mindenképpen körül kell nézni a sorok között. Védekezés szempontjából továbbra is a réztartalmú vegyszerek az ajánlottak, de használhatunk felszívódó szereket is, mint az Enervin, a Melody Compact vagy a Quadris.

Levelek nélkül egyetlen növény sem tud tápanyagot készíteni, melyre pedig nagy szüksége lenne a vesszőknek, rügyeknek, a gyümölcsfáknál pedig a jövő évi termést is elveszíthetjük, ha nem ügyelünk a megelőzésre.


A permetezésnél is fontosabb folyamat a lehullott levelek összegyűjtése és megsemmisítése, hogy azokról ne terjedjen tovább a betegség.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

célcsoportos állami beruházás

egységes fejlesztési cél megvalósítását szolgáló állami beruházás, elsősorban... Tovább

glifozát hatóanyagú gyomirtó szerek

a totális hatású gyomirtó szerek csoportjába tartoznak. Kém.-lag aránylag egyszerű... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert