Az eredmény: a gabona jobb és egyöntetűbb minősége, a kedvező élettani folyamatok eredményeként magasabb hozam.

Egy jó befektetés: a gombaölő szeres kezelés

Győri András
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A gabonapiac a nagy mennyiséget és a homogén minőséget keresi. Ezért a termelőknek arra kell törekedniük, hogy olyan eszközöket, illetve technológiákat alkalmazzanak, melyekkel a piac igényeit ki tudják elégíteni. Gyakorló szakemberek szerint éppen ezért ma már megkerülhetetlen a gombaölő szeres kezelés, ami tapasztalataik alapján mindig megtérül.
Egy jó befektetés: a gombaölő szeres kezelés
Egyrészt a betakarított búza, árpa jobb és egyöntetű minőségében, másrészt a kedvező élettani folyamatok eredményeként a magasabb hozamokban. A Kiskunfélegyházán gazdálkodó és növényvédelmi szaktanácsadóként is ténykedő Terjék László mindezt jól tudja, nem véletlenül kérdeztük meg: ő hogyan csinálja?

A gazdálkodó szakember élete gyermekkora óta a mezőgazdasághoz kötődik. A növénytermesztő szakközépiskola iskola után Szarvason szerzett növénytermesztő üzemmérnöki diplomát, majd Kecskeméten a növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szak elvégzése után is átvehette a szaküzemmérnöki oklevelet. Az elmúlt évtizedekben a helyi szövetkezetekben irányította a növénytermesztést, majd gazdálkodni kezdett. A családi tulajdonban lévő földek mellé bérelt is, így összesen 370 hektárnyi területet művel. Ebből 30 hektárnyi a gyep, ami éppen eltart annyi birkát, amelyekkel „karbantartja” az árokpartjait, a tarlóit. Növénytermesztő és növényvédelmi szaktanácsadóként mintegy 3500 hektáron az ő javaslatai alapján szervezik a munkákat, elsősorban a növényvédelmet. A gabonafélék - döntően az őszi búza - meghatározók mind a saját, mind a szaktanácsolt területeken.

- Vallom, hogy úgy a búzában, mint az árpában, de a többi gabonánál is jó befektetés a gombaölő szeres kezelés. Van olyan gazdaságom, amelynek tulajdonosa sokáig nem védekezett a gombafertőzések ellen. Aztán amikor az egyik évben a helminthospóriumos betegségek „megfelezték” a máskor 4,5-5 tonnás árpatermését, akkor sikerült rábeszélnem. A búzánál a minőséggel tudtam meggyőzni őket. Talán nem is nekem, hanem annak a mintának, amit a sajátomból vittem nekik. Az esésszám, a terülékenység és az egyéb minősítési paraméterek nálam is meggyőzőbbnek bizonyultak, amikor kézbe vették a laboratórium eredményeit. De akik intenzíven műtrágyáznak és nagy adag fejtrágyát szórnak ki, azok sem hagyhatják ki a lomb és kalászvédelmet, mert az ilyen növényállomány érzékenyebb a különböző fertőzésekre. Párásabb időjárási körülmények között főleg a lisztharmat, csapadékosabb évben a rozsda, a helminthospórium és társaik okozhatnak meglepetést, amivel aratáskor szembesülünk.

- Szerencsére bőséges a gombaölő szerek kínálata. Melyeket részesíti előnyben?

- Ezt mindig az időjárási előrejelzések és a táblákon tapasztaltak alapján döntöm el. Természetesen az ár-értékarányt ugyancsak figyelembe veszem. Idén éppen a hektárköltségekre való tekintettel, ahol búzát és árpát is termesztenek, oda a Harvesan® - Charisma® csomagot javaslom. Ez már a saját gazdaságomban is bevált. A Harvesan®-t az árpára, a Charisma®-t a búzára a gyomirtó szerrel egy menetben juttatjuk ki. Ha a körülmények egy második, kalászvédő kezelést indokolnak akkor elsősorban az Alert ®S, a Tango Star, a Prosaro közül választok, a beszerzési ártól és igényeknek megfelelően.

- A preventív védelmet is szolgáló Harvesan® és Charisma® milyen előnyökkel rendelkezik?

- A Charismaâ egy különleges fiziológiai hatással bíró, kombinált hatóanyagú gombaölő szer a kalászos gabonák levél-, szár- és kalászbetegségei ellen. A búzától a zabig minden kalászos kultúrában használható. Az őszi kalászosokban a szert egy vagy két alkalommal célszerű permetezni - hektáronként 1-1,5 literes dózisban a bokrosodás végétől kalászhányásig a fertőzés nyomás és a védendő levélemeletek függvényében, de mindenképpen megelőző jelleggel. Hatékonysága annak köszönhető, hogy két hatóanyagot is tartalmaz: fluzilazolt (107 gramm/liter) és famoxate-ot (100 gramm/liter). Ez a kombináció nagyon gyors és hosszú preventív, illetve kuratív hatást biztosít. Széles hatásspektruma lehetővé teszi, hogy egy menetben valamennyi fontos kórokozó ellen megvédjük a levélfelületet. A Charismaâ a növény élettani folyamataira is hatással van, mely a kórtani szempontból veszélytelen évjáratokban is terméstöbbletet eredményez. A Harvesan® kiugróan magas hatóanyag-tartalma (250 g/l fluzilazol + 125 g/l karbendazim) miatt valamennyi, a kalászosban gondot okozó gombabetegség ellen hatékony, legyen az rozsda, lisztharmat vagy helminthosporium. A korai levélbetegségek ellen a növények fejlettségétől függően 0,6-0,8 l/ha dózissal kell használni, egy kezelés esetén a magasabb dózis indokolt. Hatóanyagai azonnal leállítják a kórokozók fejlődését, s megelőző, illetve gyógyító hatása is van. Az egyik hatóanyaga, a fluzilazol mivel felszivódó, a közvetlenül nem permetezett részeken is védelmet nyújt a fertőzések ellen. Itt jegyzem meg, hogy az Acanto® ugyancsak erőteljes hatást gyakorol a kultúrnövény élettani folyamataira is, aminek eredményeként a gabona nagyobb mennyiségű szárazanyagot épít be a szembe és így eredményez többlet hozamot. Egyébként meg gyorsan felszívódik, hatóanyaga a növényi nedváramlással képes eljutni a permetlével nem kezelt területekre is, valamint az újonnan, a permetezést követően kialakult növényi részekbe. Mindezeken túl az Acanto®-nak komoly a gázosodó, valamint a diffundáló képessége, mely tulajdonságaival képes túlhaladni más strobilurinok használati értékét, előnyös tulajdonságait, ügyelve a rezisztencia kialakulásának figyelembe vétele mellett.

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csupasz árpa (Hordeum nudum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó tavaszi árpa. Magja könnyen kiválik a toklászból, emiatt... Tovább

Tolna Megyei Földhivatal

Földhivatal Omaszta Sándor hivatalvezetõ Cím: Szekszárd Széchenyi u. 54-58. Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra