Gombabetegségek bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Hat gyakori gombás megbetegedés, amivel meg kell küzdened!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Gombabetegségek megismerése

Gombabetegség - Peronoszpóra

Míg sok gombás fertőzés nyáron alakul ki, a peronoszpóra általában tavasszal üti fel a fejét a kertekben és képes jelentősen korlátozni a növények növekedését. Jellegzetes ismertetőjelei a szürke, vagy fehér pelyhek, amik a levelek alján jelennek meg. A peronoszpóra valójában nem egy „igazi” gombás betegség, ugyanis a peronoszpórafélék családjába tartozó vízi élősködők okozzák. Ennek ellenére gyakran csoportosítják őket együtt a gombás problémákkal, és szerencsére a réz is nagyon hatásos ellenük.

Gombabetegség - Tűzelhalás

A tűzelhalás egy másik betegség, amit egy baktériumnak (Erwinia amylovora) „köszönhetünk”, de gyakran említik együtt a gombás fertőzésekkel, mert mind tünetei, mind kezelése sokban hasonlít azokéhoz. Bármilyen növényt megtámadhat, és különösen a gyümölcskertekben jelenthet komoly problémát. Megelőzéséhez érdemes ellenálló növényfajtákat ültetni a kertbe.

hirdetes

Gombabetegség - Lisztharmat

A lisztharmat egy nagyon gyakori gombás betegség, ami fehér, porszerű anyag formájában jelenik meg a leveleken, így a növény egyre kisebb felületen képes napfényt felvenni a fotoszintézishez. A levelek idővel elsárgulnak és elhalnak. A lisztharmatnak a párás körülmények kedveznek. Az enyhébb fertőzések esetén 9:1 arányban hígított hidrogén-peroxidos vizes oldattal érdemes próbálkozni. Ha ez nem bizonyul elég hatékonynak, akkor jöhet réz.

hirdetes

Gombabetegség - Rozsdabetegségek

A rozsdabetegségeknek (vagy „rozsdásodásnak”) számtalan fajtája van, amelyek gyakran a kukoricákat és a babokat támadják meg. Ezeket a betegségeket a szél terjeszti, és a nyirkos, hűvös, vagy mérsékelt környezetben érzik magukat a legjobba. Nevükhöz hűen a rozsdabetegségek vörös, téglaszínű spórafoltokként jelennek meg a levelek alján illetve a terméseken.

Gombabetegség - Szeptóriás levélfoltosság

Ez a gombás betegség fekete foltok formájában jelenik meg a leveleken, és első sorban a paradicsomokat veszi célba (a növény korától függetlenül).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


gyapjúzsír

a faggyú- és verejtékmirigyek váladékát összefoglaló néven gyapjúzsírnak nevezik. A... Tovább

koca ellése (fialás)

a koca ellését jellegzetes tünetek előzik meg. Az ellés közeledtével a kocák sokat feksznek,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem