Vigyázzatok ezekkel a génmódosított ételekkel, rendkívül veszélyesek lehetnek

hirdetes

Genetikailag módosított ételek

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Manapság egyre többen ébrednek rá a környezettudatos életmód fontosságára. A genetikailag módosított állatok és ételek fontos szerepet játszanak a környezet egészségének alakulásában, azonban mégsem beszélnek róluk annyian, mint kellene.

Génmódosított ételek

De mik azok a genetikailag módosított ételek? Először is tisztázzunk egy alapfogalmat – mi az a GMO?

A GMO a „Genetically Modified Organism”, azaz „genetikailag módosított élőlény” angol rövidítése. A génmódosítás egy összetett téma, de nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy bizonyos élőlények génjeit felhasználva más élőlények génjeit módosítják. A genetikailag módosított ételek olyan élőlényekből (állatok vagy növények) származnak, amelyek génjeit mesterségesen módosították.

Mind a GMO-k mellett kiálló, mind pedig az ellenük felszólalók tábora népes. A GMO-kat támogatók szerint az így előállított ételek előnyei sokkal jelentősebbek, mint az esetleges veszélyek, amelyek az eljárásból származhatnak. Bizonyos génmódosított ételforrások például a világ több pontján is sikeresen megakadályozták az éhínséget, és egész gazdaságokat mentettek meg a csődtől. Azonban a génmódosítás nem veszélytelen. Amennyiben szeretnéd elkerülni a legproblémásabb GMO-kat, akkor most megmutatjuk, hogy melyek ezek! (Mindemellett megjegyeznénk, hogy a génmódosítás egy folyamatosan fejlődő tudományág, és idővel egyre több pozitívumra és egyre kevesebb negatívumra számíthatunk majd tőle).

hirdetes

Kukorica

Habár a génmódosított kukorica az elmúlt évek során széles körökben elérhetővé vált, bizonyos kutatások baljós mellékhatásokra hívják fel a figyelmet. Kimutatták például, hogy azok a laboratóriumi egerek, amelyek GMO kukoricát fogyasztottak, nem csupán termékenységi problémákkal küszködtek, de kisebb méretű utódokat is nemzettek (már ha egyáltalán képesek voltak erre). A génmódosított kukorica elképesztő mennyiségű termékben jelenhet majd meg a későbbiekben – az egyértelműen kukoricából készült termékek (kukoricaolajok, lisztek, stb.) mellett olyan ételekben is megjelenhetnek származékai, mint a C-vitamin kiegészítők, szószok, chipsek, stb. A következő oldalon folytatom az ételek bemutatását! 

hirdetes

Génmódosított ételek

Paradicsom

A paradicsomok módosításának köszönhetően ezek az alaphozzávalók sokkal tovább maradnak frissek, mielőtt romlásnak indulnának. Azonban egy néhány évvel ezelőtt végzett teszt aggasztó eredményeket hozott: a GMO paradicsommal etetett állatok néhány héttel a kísérlet után elpusztultak, ami cseppet sem biztató a fogyasztók számára.

Rizs

Az egyik legjellegzetesebb keleti ételalap sokak kedvence világszerte, azonban a GMO változatoktól érdemes tartózkodni. A rizst azért módosították, hogy több A-vitamint tartalmazzon. Néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a módosított rizs génjeibe emberi géneket helyeznek, amelyek hatására a rizsek emberi fehérjéket termelnek majd – ezek különösen fontosak a visszamaradott országokban súlyos problémát jelentő újszülött hasmenés elleni küzdelemben. A GMO rizs azonban súlyos környezetvédelmi problémákat rejteget magában, és többek között allergiás reakciókat is kiválthat az emberekből.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


ditiokarbamát hatóanyagú gombaölő szerek

széles körben elterjedt, önmagukban és kombinációikban használatos gombaölő szerek.... Tovább

fajtaelem

a valamely —>fajtabélyeget kiváltó öröklési anyag. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek