Így termeszthetsz te is ginzenget magadnak

hirdetes

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A ginzeng termesztésének menete

A ginzeng szüretelése, betakarítása

Miután egy ginzenged végre szüretelhetővé érik, ásd fel a gyökereit egy kellemes őszi napon. Először ásd körbe a palántát, amíg láthatóvá nem válnak a gyökerei, majd fokozatosan, óvatosan ásd ki azokat a talajból, ekkor már csak kézzel, nem ásóval, nehogy megsértsd az érzékeny gumókat.

A ginzeng szárítása és tárolása

A ginzenggyökereket többféleképpen is kiszáríthatod, hogy felkészítsd őket a tárolásra. Ha kisebb mennyiségben szüretelsz, akkor elég beszerezni egy boltban is kapható gyümölcsszárítót, míg nagyobb mennyiségű terméshez már ipari berendezésekre lehet szükség, amikre nem éri meg pénzt költeni. Ezeken kívül persze használhatsz szabad levegőt (ventilátorokkal), hősugárzókat, sütőt és párátlanítókat is.

Függetlenül attól, hogy melyik módszert választod, a ginzengek szárításakor az időzítésre kell leginkább odafigyelned. Ha nem szárítod elég ideig, akkor gyengébb minőségű lesz, ha viszont túl sokáig hagyod száradni, akkor a termés penészessé válhat. A szárításnak két kritikus fontosságú eleme van: a hőmérséklet és a szellőzés. Mielőtt szárítani kezdenéd ginzengjeidet, mosd le a gyökereket alaposan némi gyengén folyó víz alatt. Sose mosd ginzengjeidet vízsugárral, és ne is sikáld őket, mert ezzel könnyedén kárt tehetsz bennük.

hirdetes

A mosás után a ginzeng gyökereket általában szárítórácsokra szokás helyezni, amelyek kellő légmozgást biztosítanak körülöttük. Terítsd szét úgy a gyökereket, hogy ne érjenek egymáshoz. Időnként fontos megforgatni is őket, hogy minden oldalukon egyenletesen száradjanak. Az ideális hőmérséklet a szárításhoz 21-37°C. Szobahőmérsékleten, tehát 22-23°C-on nagyjából 1-2 hétbe telik majd, hogy ginzengjeid teljesen kiszáradjanak. A kisebb gyökerek gyorsabban száradnak majd ki, míg a nagyobbak értelemszerűen több időt igényelnek majd (akár hat hetet is).

hirdetes

A szárítás során rendszeresen ellenőrizd a gyökereket, hogy minden oldalon egyenletesen száradnak-e. A kellően száraz ginzeng gyökereket könnyedén ketté tudod törni, belül pedig teljesen fehérek, penész nélkül. Ha ginzeng gyökereid teljesen megszáradtak, akkor helyezd őket papírzacskókba vagy dobozokba. Fontos, hogy semmilyen műanyagban (zacskó, doboz, stb.) ne tárold gyökereidet, mert ezekben könnyebben felszökik a páratartalom, ami penészesedéshez vezet.

Husky Kuma képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


iparszerű termelési rendszer

a mezőgazdasági vállalatok korszerű termelési módja, amelyben a termelési tényezők... Tovább

nadálytő (Symphytum)

az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjának nemzetsége. Nedves réteken, mocsaras területen,... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség