Így termeszthetsz te is ginzenget magadnak

hirdetes

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A ginzeng termesztésének menete

A ginzeng gondozása

A ginzeng folyamatosan nyirkos talajt igényel, a már emlegetett túlnyomóan árnyékos körülmények mellett. Az ültetési hely kiválasztásakor fontos olyan területet keresni, ami hasonlít a növény természetes élőhelyéhez. Érdemes némi tőzegmohával kiegészíteni a talajt, és egy réteg levélhulladékkal lefedni azt. Ezzel egyszerre javítod a vízelvezetést és a vízmegtartást is. Az extra öntözésre így csak szárazságok idején lesz szükség. Ha eleinte egy jó adag szerves komposzttal dúsítod a talajt, akkor később nem lesz szükség további trágyázásra. A tápanyag-túltengés valójában még árthat is a ginzengeknek (ahogy sok más növénynek is).

A ginzeng szaporítása

A ginzenget csak maggal lehet szaporítani, tehát a szétválasztás és a dugványozás nem opciók. A magról szaporítást nehezíti, hogy a magokat stratifikálni, tehát hat hónapig hűteni kell, mielőtt elültetnéd őket. Ha ginzengeket szeretnél termeszteni kertedben, akkor a legegyszerűbb megoldás előnevelt palántákat vásárolni. Minél idősebbeket szerzel, annál kevesebbet kell várnod majd, hogy szüretelhess róluk.

hirdetes

A ginzeng gyakori problémái és megoldásaik

A ginzengeket gombás betegségek támadhatják meg, különösen ha gyenge minőségű talajban, vagy egymáshoz túl közel termesztik őket, ahol nincs elegendő légmozgás a palánták között. A leggyakoribb ilyen betegségek a levélelhalás, a gyökérrothadás és a palántadőlés. Ha sikerül az ideális növekedési körülményeket megadnod palántáidnak, és ügyelsz általános egészségükre, akkor kevesebb problémád lesz a betegségekkel.

Ügyelj rá, hogy ne ültesd túl közel egymáshoz őket, hogy kellően tudjon járni köztük a levegő. Érdemes némi gombaölőt is kéznél tartani, ugyanis első sorban gombás betegségektől kell féltened ginzengjeidet. A ginzengeket továbbá házatlan csigák és különféle molylárvák támadhatják meg. A csigákat többek között sörcsapdákkal ritkíthatod meg: önts egy kis mennyiségű sört egy alacsony tányérba, és hagyd, hogy az magához csalja őket (és belefulladjanak).

hirdetes

A házatlan csigák elleni védekezésről itt olvashatsz bővebben. A hernyók, lárvák komoly károkat okozhatnak a leveleken. Ezeket rovarirtó szerekkel iktathatod ki ginzengjeidről. Más rovarok nem jelentenek komoly veszélyt ginzengjeidre, de az egerek és az őzek egész palántákat vagy ágyásokat pusztíthatnak el.

naturepost képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


életkor meghatározása

nélkülözhetetlen az állatok termelésének, küllemének, értékének és... Tovább

halakra veszélyes növényvédő szerek

a —>növényvédő szereket négy halveszélyességi csoportba sorolják: halakra kifejezetten... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség