Így termeszthetsz te is ginzenget magadnak

hirdetes

A csodálatos ginzeng – Így termeszd saját kezűleg!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A ginzeng termesztésének menete

Milyen körülményekre van szüksége a ginzengnek?

Akár magokat ültetsz, akár palántákat vásárolsz, fontos, hogy ginzengjeid egy árnyékos helyre kerüljenek, ahol a talaj hatékonyan elvezeti a felesleges vizet a gyökerektől. A legideálisabb hely egy durván 80%-ban árnyékos, enyhén lejtő ágyás, amit ritkán nőnek be gyomok, és ami a kert egy kevésbé forgalmas részére esik (fontos, hogy ne lépkedjenek rá).

A ginzenget emelt ágyásba is ültetheted, ügyelve ugyan ezekre a szempontokra. Egy másik lehetőség házon belül termeszteni ginzengjeidet, biztosítva persze, hogy ne kelljen vízben ácsorogniuk, és hogy ne éjre őket közvetlen napfény. A ginzeng magjait ősszel kell elültetni, nagyjából 6cm mélyre. Ha gyökereket ültetsz, akkor tavasszal tedd ezt, és 7-8cm mélyre kerüljenek. Ha a talajról van szó, a ginzeng nagyon kényes növény.

Érdemes egy alapos talajtesztet végezni az ültetés előtt, hogy kiderítsd, megfelelő-e ginzengeid számára, és hogy milyen tápanyagok hiányozhatnak belőle. A ginzeng nem szereti a savas talajt, és inkább a semleges, vagy enyhén lúgos földben érzi jól magát (5,6-6,0 pH).

hirdetes

Mint említettük, az árnyék is fontos, mert a ginzeng nem tűri jól a napsütést és a meleget. Ha az idő túlzottan forróra fordul odakint, akkor valószínűleg csak házon belül lesz esélyed életben tartani ginzengpalántáidat. Mindezt 5-10 éven keresztül kell biztosítanod számukra, a ginzengnek ugyanis átlagosan ennyi időre van szüksége, hogy szüretelhetővé érjen.

A ginzeng ültetése

A ginzeng gondozásához első sorban végtelen türelemre lesz szükséged. Már a magok kicsírázása is 18 hónapot, azaz másfél évet vehet igénybe, ráadásul stratifikált magokat kell használnod, amiknek ültetés előtt egy hűtési időszakra van szükségük. Ha tehát nem találsz előre stratifikált magokat, akkor ginzengmagvaidat homokban vagy tőzegmohában hat hónapig kell majd a hűtőben tartanod, mielőtt elültethetnéd őket. Az ültetést követően 5-10 évet kell majd várnod, mielőtt betakaríthatod első ginzenggyökeredet.

hirdetes

Persze előnevelt palántákat is vásárolhatsz, amelyekkel jelentős időt spórolhatsz meg, habár ezek többe is kerülnek majd, mint a magok. A ginzengmagokat ősszel vagy a tél elején kell elültetni, amikor a talaj még enyhén nyirkos. A magok 35-45cm-re kerüljenek egymástól, durván 60mm mélyre. Ez után enyhén nyomkodd rájuk a talajt, amivel betemetted őket. Végül takard le az ágyást egy 7-8 cm vastag levélhulladékos talajtakaróval.

whaltns17 képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

Kerti ötlet

Ahány ember, annyiféle kert van. Mindenki másképp képzeli el álomkertjét, más ötleteik... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség