notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gépberuházások támogatása, gépek megvétele, 25 százalékos támogatás, költségvetési időszak, unió, szakmai tanácskozás, gazdálkodó, állattenyésztés, mezőgazdaság termelés, gépvásárlási támogatás,

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Gépberuházások támogatása

A gépek megvételéhez általában 25 százalékos támogatás vehető igénybe, - Az elkövetkező 7 évben, azaz az unió jelenlegi költségvetési időszakában Magyarország a technológiai és a technikai színvonal fejlesztésére kívánják fordítani számára rendelkezésre álló vidékfejlesztési források 47 százalékát - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Gépberuházások támogatása, gépek megvétele, 25 százalékos támogatás, költségvetési időszak, unió, szakmai tanácskozás, gazdálkodó, állattenyésztés, mezőgazdaság termelés, gépvásárlási támogatás,

A gépesítés jövőjéről tartott fórumon a miniszter kijelentette: Magyarország még mindig technikai és technológiai színvonal tekintetében lemaradt az unió fejlett mezőgazdasággal rendelkező országai mögött. 
 
A mintegy két évtizedes lemaradás csökkentése érdekében az agrárkormányzat az elkövetkező 7 évben rendelkezésre álló, mintegy 1.250-1.280 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás csaknem felét kívánja a gépberuházások támogatására költeni.
 
A miniszter jelezte: a gépek megvételéhez a gazdálkodók általában 25 százalékos támogatást vehetnek igénybe, de például az állattenyésztéshez kapcsolódó gépberuházások esetén ez további 10 százalékkal nő. A fiatal gazdálkodók további plusz támogatásban is részesülnek - tette hozzá.
 
Gráf József hangsúlyozta: a gépi berendezések fejlesztésének támogatása nem öncélú, ugyanis az elkövetkező 10 évben a magyar mezőgazdaság termelését mintegy 30 százalékkal kívánja növelni az agrárkormányzat.
 
A megnövekedett árumennyiség döntő hányadát az unióban egy részét harmadik országban szeretnék értékesíteni. A miniszter példaként jelölte meg az árutöbblet lehetséges elhelyezésére Oroszországot, Horvátországot és Szerbiát.
 
A miniszter felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a mezőgazdaságban jelenleg dolgozó generációk felelőssége igen nagy, mivel a fejlesztésre egyszeri és megismételhetetlen lehetősége van jelenleg az ágazatnak.
 
Ficsor Ádám a témában illetékes szakállamtitkár arról beszélt, hogy már elkészült az a rendelettervezet, amelynek alapján a géptámogatást igénybe vehetik a gazdálkodók. Az első támogatási kérelmek benyújtására várhatóan április 10-e után kerülhet sor. Ezt követően egy hónapig pályázhatnak az érintettek a támogatásra. Ficsor Ádám jelezte azt is, hogy a betakarító gépek, kombájnok és a jelentős kapacitású erőgépek tekintetében még Magyarországnak vitája van az unióval, mert szerinte e területen is támogathatók lesznek a vásárlások.
 
A szakállamtitkár úgy vélte az idei és a jövő évi jelentősebb arányú gépvásárlási támogatás 2009-től valamelyest csökkenő mértékű lesz.
 
Az MTI kérdésére válaszolva a szakállamtitkár közölte: az idén rendelkezésre álló mintegy 30 milliárd forintos összes támogatási összeg 60-70 százaléka fordítható a gépberuházások segítésére.
 
Hajdú József a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a múlt évben Magyarországon a gazdálkodók gépvásárlásra mintegy 60-65 milliárd forintot fordítottak. Ez az összeg az idén a támogatásoknak köszönhetően meghaladja majd a 100 milliárd forintot. 

hirdetes

Forrás: FVM

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
28 872
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 923 961

árasztó öntözés

a talajfelszínt elborító ->öntözés. Alapvető feltétele, hogy az elárasztott terület... Tovább

értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

Tovább a lexikonra