Gépberuházások támogatása, gépek megvétele, 25 százalékos támogatás, költségvetési időszak, unió, szakmai tanácskozás, gazdálkodó, állattenyésztés, mezőgazdaság termelés, gépvásárlási támogatás,

Gépberuházások támogatása

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A gépek megvételéhez általában 25 százalékos támogatás vehető igénybe, - Az elkövetkező 7 évben, azaz az unió jelenlegi költségvetési időszakában Magyarország a technológiai és a technikai színvonal fejlesztésére kívánják fordítani számára rendelkezésre álló vidékfejlesztési források 47 százalékát - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerdán Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Gépberuházások támogatása, gépek megvétele, 25 százalékos támogatás, költségvetési időszak, unió, szakmai tanácskozás, gazdálkodó, állattenyésztés, mezőgazdaság termelés, gépvásárlási támogatás,

A gépesítés jövőjéről tartott fórumon a miniszter kijelentette: Magyarország még mindig technikai és technológiai színvonal tekintetében lemaradt az unió fejlett mezőgazdasággal rendelkező országai mögött. 
 
A mintegy két évtizedes lemaradás csökkentése érdekében az agrárkormányzat az elkövetkező 7 évben rendelkezésre álló, mintegy 1.250-1.280 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás csaknem felét kívánja a gépberuházások támogatására költeni.
 
A miniszter jelezte: a gépek megvételéhez a gazdálkodók általában 25 százalékos támogatást vehetnek igénybe, de például az állattenyésztéshez kapcsolódó gépberuházások esetén ez további 10 százalékkal nő. A fiatal gazdálkodók további plusz támogatásban is részesülnek - tette hozzá.
 
Gráf József hangsúlyozta: a gépi berendezések fejlesztésének támogatása nem öncélú, ugyanis az elkövetkező 10 évben a magyar mezőgazdaság termelését mintegy 30 százalékkal kívánja növelni az agrárkormányzat.
 
A megnövekedett árumennyiség döntő hányadát az unióban egy részét harmadik országban szeretnék értékesíteni. A miniszter példaként jelölte meg az árutöbblet lehetséges elhelyezésére Oroszországot, Horvátországot és Szerbiát.
 
A miniszter felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a mezőgazdaságban jelenleg dolgozó generációk felelőssége igen nagy, mivel a fejlesztésre egyszeri és megismételhetetlen lehetősége van jelenleg az ágazatnak.
 
Ficsor Ádám a témában illetékes szakállamtitkár arról beszélt, hogy már elkészült az a rendelettervezet, amelynek alapján a géptámogatást igénybe vehetik a gazdálkodók. Az első támogatási kérelmek benyújtására várhatóan április 10-e után kerülhet sor. Ezt követően egy hónapig pályázhatnak az érintettek a támogatásra. Ficsor Ádám jelezte azt is, hogy a betakarító gépek, kombájnok és a jelentős kapacitású erőgépek tekintetében még Magyarországnak vitája van az unióval, mert szerinte e területen is támogathatók lesznek a vásárlások.
 
A szakállamtitkár úgy vélte az idei és a jövő évi jelentősebb arányú gépvásárlási támogatás 2009-től valamelyest csökkenő mértékű lesz.
 
Az MTI kérdésére válaszolva a szakállamtitkár közölte: az idén rendelkezésre álló mintegy 30 milliárd forintos összes támogatási összeg 60-70 százaléka fordítható a gépberuházások segítésére.
 
Hajdú József a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: a múlt évben Magyarországon a gazdálkodók gépvásárlásra mintegy 60-65 milliárd forintot fordítottak. Ez az összeg az idén a támogatásoknak köszönhetően meghaladja majd a 100 milliárd forintot. 

Forrás: FVM

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Chinook

Rovarölő csávázó szer őszi káposztarepce csávázására.Hatóanyag: 100 g/l imidakloprid,... Tovább

csikós

lótenyésztő gazdaságban a csikók gondozását és őrzését végző dolgozó. Régen a csikós... Tovább

Tovább a lexikonra