Évekre visszavetette az árvíz a gemenci vadállományt, erdő, vad, disznó, szarvas, őz, vadmalac, szarvasborj, FVM Tolna Megyei Vadászati Felügyelőség, vadászterület, árvíz, veszély

Évekre visszavetette az árvíz a gemenci vadállományt

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az elmúlt évi, rekord méretű dunai árhullám évekre visszavetette a gemenci erdő vadállományát, derült ki Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vadászati osztályvezetője értékeléséből, amelyet az MTI munkatársának adott.

Az elmúlt évi, rekord méretű dunai árhullám évekre visszavetette az árvíz a gemenci vadállományt.

"Az ár levonultával több száz elhullott vadat, disznót, szarvast, őzet találtunk, a néhány hetes vadmalacok 90 százaléka elpusztult, a szarvasborjak születése a szúnyoginvázió idejére esett, ennek pedig rengeteg borjú lett az áldozata" - mondta el a szakember. A károk felmérése után a társaság felvette a kapcsolatot az FVM Tolna Megyei Vadászati Felügyelőségével, hogy októberben közös létszámbecslést végezzenek.

 

Az osztályvezető szerint bíztak abban, hogy a megmaradt kocák újra búgnak, s egy nyár végi generáció megjelenésére számítottak. Fodermayer Vilmos szerint a létszámbecslés eredménye lehangoló volt, "a tehenek 34 százaléka vezetett borjút, míg a kocáknak csak 29 százaléka malacot".

Lapozz tovább, ha érdekel a gemenci vadállomány alakulásának részletei!

Az elmúlt évi, rekord méretű dunai árhullám évekre visszavetette az árvíz a gemenci vadállományt.

A vadállomány helyreállítása érdekében átszervezték a vadászvendégeket, csökkentették a vadak lelövésére vonatkozó terveket, a gím tarvad lelövést 60 százalékkal, a disznót 40 százalékkal, bár ezt a csökkentett tervet sem tudják és nem is akarják végrehajtani - tette hozzá az osztályvezető.

 

Megítélése szerint a vad fokozott takarmányozásával, jó időjárási körülmények esetén, illetve az új vadászati szezonban csökkentett lelövések mellett két-három év alatt állhat helyre a korábbi vadállomány a hullámtérben.

Az elmúlt évi, rekord méretű dunai árhullám évekre visszavetette az árvíz a gemenci vadállományt.

Kiegészítésképpen a szakember hozzáfűzte: a károk a társaság vadászterületének csak egyharmadát, a 18 ezer hektáros hullámteret érintették, az ármentett területeken, mintegy 54 ezer hektáron a Gemenc Zrt. vadászati ágazata jól teljesített főleg a szarvasbőgés és az őzbak vadászat terén.

Az elmúlt évi, rekord méretű dunai árhullám évekre visszavetette az árvíz a gemenci vadállományt.

Elmondta azt is, hogy 2007-ben a körtöltések további erősítésével, magasításával, további vadmentő dombok létesítésével próbálják az árvíz okozta veszélyt csökkenteni.

 

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Dugványozás

Ezzel a módszerrel a legtöbb növény szaporítható, de leginkább a bogyós gyümölcsfajok és... Tovább

egypatájú sertés (patás v. egykörmű sertés)

ritkán előf. spontán mutáció következtében kialakuló jellegvonás, amikor a sertés harmadik... Tovább

Tovább a lexikonra