Gallup: a többség kormányváltást akar, választók, MDF, parlament, március, Gyurcsány-kormány, SZDSZ, lakosság, pártpreferencia-vizsgálat, szavazó, MSZP, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, gazdasági hel

Gallup: a többség kormányváltást akar

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Csupán a választók negyede támogatja a kormány megtartását, a relatív többség új választásokat vagy szakértői kormány felállítását szeretné– áll a Gallup közvélemény-kutatató cég felmérésében. A két nagy párt mellett jelenleg csak az MDF jutna be a parlamentbe.
Gallup: a többség kormányváltást akar, választók, MDF, parlament, március, Gyurcsány-kormány, SZDSZ,  lakosság, pártpreferencia-vizsgálat, szavazó, MSZP, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, gazdasági hel

A március elején végzett felmérések szerint a megkérdezettek 28 százaléka szeretne új választásokat, és 21 százalékuk tartaná jó ötletnek egy szakértői kormány felállítását. A Gallup szerint a romló életszínvonal és a csökkenő bizalom eredményeképpen múlt november óta 35 százalékról 26 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik szerint az volna a legjobb, ha maradna a Gyurcsány-kormány.

Mélyponton az SZDSZ

A pártpreferencia-vizsgálat eredményei szerint mind az MSZP, mind pedig a miniszterelnök támogatottsága továbbra is rendkívül alacsony mértékű, amellyel szemben ugyanakkor a Fidesz támogatottsága gyakorlatilag változatlan és a korábbi szinten maradt. A teljes lakosság körében végzett pártpreferencia-vizsgálat szerint a Fidesz tábora 34 százalékos, míg az MSZP-é csupán 18 százalékra tehető.

A Gallup felmérése szerint a biztos szavazók 56 százaléka a Fidesz szavazóiból áll, mely 25 százalékponttal több, mint amilyen támogatottsággal az MSZP rendelkezik ebben a körben.

A kis pártok közül az MDF erősödött, az MDF támogatottsága a pártot választók között 7 százalékos, és jelenleg a biztos szavazó pártválasztók körében is átlépi a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Az SZDSZ viszont az eddig mért legalacsonyabb (1 százalékos) támogatást tudhatja magáénak a teljes népesség körében, szemben az MDF 4 százalékával.

Gyurcsány stagnál

A Gallup szerint a közvélemény szemében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkájának megítélése március első felében nem romlott tovább, ám hibahatáron belül a februári negatív csúcs szintjén maradt. A magyar felnőttek kétharmada elégedetlen, és csak minden ötödik választópolgár elégedett azzal, ahogy a miniszterelnök a munkáját végzi.

Az ország gazdasági helyzetének megítélése minimális mértékben, hibahatáron belül javult csak a februári negatív rekord óta: márciusban 85 százalék tartja azt többé-kevésbé rossznak, és minden harmadik válaszadó egyenesen nagyon rossznak ítéli – állítja a Gallup.

Az emberek 84 százaléka úgy látja, hogy a családja anyagi helyzete, megélhetési lehetőségei rosszabbak az egy évvel ezelőttinél, ami még a 2006. decemberi kedvezőtlen értéknél is 7 százalékponttal magasabb. Jelenleg a magyarok 29 százaléka mondja hogy többé-kevésbé jól él, ezzel szemben 70 százaléka nagyon elégedetlen, vagy "inkább" elégedetlen "azzal ahogy él".

Forrás: FigyelőNet

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

megengedett hatóanyag-maradék

mg hatóanyag/kg növényi termék egységben kifejezett növényvédő-szer-mennyiség. Ha a... Tovább

SUM 0235

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai-közepes. A címer oldalágainak... Tovább

Tovább a lexikonra