Zabtermesztés a kertben! Miért éri meg zabot termeszteni?

hirdetes

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz –  ami egy tipikus család által elfogyasztott gabona mennyiségnek elegendő. Nézd meg hogyan is ültethetsz zabot házi kertedbe könnyedén!

zab termesztés

Zab ültetése a zöldségeskertbe – Hogyan vessük el a zabot?


A gyönyörű zabnövény (Avena Sativa) a mérsékelt éghajlaton kettős feladatot lát el takarónövényként, kora ősszel vetik, és átteleltetik, hogy visszatartsák a gyomokat, megakadályozzák az eróziót és megvédjék a talaj mikrobáit. Ezért is hasznos egy házi kertben is és ráadásul még jól is néz ki!


A zab rendkívüli tápértékkel rendelkezik, amit az Egyesült Államok és Európa tudósai is elismertek; ez az egyik leggazdagabb forrása az élelmi oldható rostnak, a béta-glükánnak, amely bizonyítottan csökkenti a rossz koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát. A saját zabtermés ültetése jó módja annak, hogy családod is ösztönözd ennek az egészséges gabonának a fogyasztására.

Így termessz gabonát otthon! – A zab vetése

1. Készítsd elő a helyet


Lapáttal, ásóval és kapával dolgozz és teremts termékeny, jó vízelvezetésű talajt kerted napos részén. Törd fel a talaj csomóit, távolítsd el a füvet és a gyomokat, és lazítsd meg a talajt 20 centiméter mélységig. Alternatív megoldásként, ha nincs időd, és a parcella mentes a gyomoktól, csak alaposan gereblyézd fel a talajt.

hirdetes

2. Vesd el a zabmagot


A zab magvakat őszre vessük el a nyár közepén vagy augusztus végén. A vetőmag megvásárlása előtt ellenőrizd, hogy a fajták a tavaszi vagy az őszi ültetésre alkalmasak. Minden 1000 négyzetláb kerti parcellára ültess 2-3 darab magot.

3. Dobd szét a magokat


hirdetes
Sétálj fel-alá a zabtelken egyik végétől a másikig, és legyező mozdulattal dobd szét magad előtt a zabmagot. Enyhén és egyenletesen szórd szét a magokat úgy, hogy négyzethüvelykenként két mag legyen. Alternatív megoldásként vesd el a magokat egy hajtókaros vetőgéppel.

4. Gereblyézd be a magokat a talajba


Gereblyézd fel a magozott talajt, és a magokat a talaj felső 6 centi részébe dolgozd fel gereblyézés közben. A pontosság lehetetlen és szükségtelen fűvel; A zabmaggal való munka ötlete nagyrészt az, hogy megakadályozza, hogy az új zabtelekből madárétterem legyen. Gereblyézés után enyhén öntözd meg, hogy segítsd a magvak behatolását a talajba.

5. Takarás szalmával


Teríts egy réteg laza szalmát a területre. Ez a talajtakaró megőrzi a talaj páratartalmát és szabályozza a talaj hőmérsékletét. Mindaddig csökkenti a gyomnövekedést, amíg a zabnövények elég magasra nem nőnek ahhoz, hogy maguk is átvegyék a munkát. A zab magjainak nedvességre van szükségük a csírázáshoz, a palántáknak pedig nedves talajra van szükségük a virágzáshoz. Öntözd hetente, hogy az öntözés és az esővíz kombinációja hetente 1 adag vizet biztosítson a növény számára.

Tipp


Ha nem találsz zabmagot kertészeti központban, keress fel egy takarmányboltot, mivel a zab túlnyomó többségét állatok etetésére használják. A vetőmagok helyben történő vásárlása ésszerű, mivel az üzletek általában regionálisan adaptált fajtákat kínálnak. Vásárolj vetőmag minőségű magokat, ne takarmánygabonát, hogy elkerüld a gyomokat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzathúzatás

az —>ellés rendellenességei esetén, nem súlyos esetben alkalmazott eljárás, amikor a... Tovább

hízó marha viselkedése

a hízó marha viselkedésenek ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a környezeti feltételeket... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert