GABONATÁROLÁS PROFI MÓDON

GABONATÁROLÁS PROFI MÓDON

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdáknak sokféle lehetőséget biztosít, de döntést minden termelőnek ez után is saját magának kell, hogy meghozza tevékenységének minden kérdésében. Igen sok álmatlan éjszakát hozó dilemma a jó gabonatermés időbeli betakarítása, de szinte még nagyobb gondot okoz a gabonatermés értékálló, szakszerű tárolása.
GABONATÁROLÁS PROFI MÓDON

Az Európai Unióhoz csatlakozás a magyar gazdáknak sokféle lehetőséget biztosít, de döntést minden termelőnek ez után is saját magának kell, hogy meghozza tevékenységének minden kérdésében. Igen sok álmatlan éjszakát hozó dilemma a jó gabonatermés időbeli betakarítása, de szinte még nagyobb gondot okoz a gabonatermés értékálló, szakszerű tárolása.

Az itthoni gyakorlatban sok módszer jelent és jelentett megoldást, - tárolósiló, toronysiló, és síkpadozatú vegyes hasznosítású épület ek - de idővel minden módszer előnyei és hátrányai kiütköztek. Amíg a tárolósiló kis kapacitása, de jobb anyagmozgatási lehetősége, a toronysilók nagy méretéből adódó nehéz szellőztetési képesség, addig a síkpadozatú vegyes hasznosítású rendszer gazdaságossága, de nehezebb gépesítési feladata.

Mi a síkpadozatú vegyes hasznosítású rendszerrel egy olyan alternatívát javasolunk, amely egyben biztosítja a termény értékálló és minőségét megtartó biztonságos tárolását, valamint a bekerülési költségek alacsony voltával és a kézi munkaerő minimális felhasználásával számottevően gazdaságosabb.
Az 1. számú ábra a JE-MA dán gyár több lehetősége közül a síkpadozatú tároló épület hossztengely irányú betárolási módszerét ábrázolja. Az épületen kívül elhelyezett talajszintű fogadógaratba került a terményt, az összehordó és emelő kaparóláncos berendezések továbbítják az épület födémszintjére. Itt lehetőség nyílik közvetlenül az anyagszállító szalagokra való továbbításra, vagy tisztító és mérlegelő berendezésre juttatásra. Ennek jelentősége az, hogy tisztítással és porleválasztással eltávolított felesleges anyagot továbbiakban nem kell szállítani, tárolni és kezelni, valamint a törtszemek és zöldszár maradványok melegedésnek és kártevők pusztításának okozói lehetnek.

A födém sz inten lévő anyagot a tároló épület közepéig fix szállítószalaggal mozgatjuk, mely egy mozgó szalagra érkezik. Ez a berendezés az épület hossztengelyével párhuzamosan elhelyezet sínen a tároló teljes kiterjedésében mozgatható, valamint a szalag mozgási iránya változtatható. A keresztirányú szalag szintén sínrendszeren mozgatható, és a szalag mozgásirány változtatható. Ennek a két anyagtovábbító berendezés együttes mozgáskoordinálásával a tárlószint minden pontja felülről feltölthető, a tárolási magasság (20% víztartalom esetén 5 m, 25% mellett 5 m) automatikus magasság érzékelőkkel szabályozható, emberi beavatkozást nem igényel. A berendezés együttes szállítási képessége 25-100 tonna/óra. Az épület alapterülete 4-5 m-es falakkal felosztható, mely alkalmassá teszi fajok és fajták elkülönítésére. Fontos tulajdonság, hogy ez a megoldás öntisztító tulajdonságú, nem szórja szemet, és vetőmag betárolására kiválóan alkalmas.

Az épület LM padozati ventillátoros szellőztető rendszerrel is ellátható, mely lehet süllyesztett kivitelű, 10 tonna áthajtási terhelés kerekenként, valamint felszedhető héjlemezes. Magyarországon a gabona betakarítást 17-18% nedvességtartalom értéknél szokták megkezdeni. A naponta 16-18 órát működő ventillátorokkal 0,5%/nap vízelvonással, a termény 6-8 nap alatt szellőzéssel leszárítható. A gyakorlati számok alapján 60-65% relatív páratartalom mellett a termény tonnánként kb. 100 mł/ó szellőzető levegőt igényel, szükség esetén hőcserélő beiktatásával a hatékonyság növelhető. A padozati szellőzetésnél az egyenletes anyagterítés fontos kritérium. A rendszer hagyma, burgonya szellőztetésére is felhasználható, energiaköltség felhasználás csökkentése szakaszolással megoldható.


A kombájn tiszta anyag még rövid ideig s em tárolható, gyommagvak, szármaradványok minőségi problémát okoznak. A gabonatárolás egyik legfontosabb eszköze a tisztítógép.

Mi jellemzi a korszerű tisztítógépet? Üzembiztos, alacsony vibrációjú működés, könnyű telepítés, pontos méretre osztályozás. Leválasztja a könnyű szennyeződéseket, elő- és utó levegője van, rugalmas rosta rendszerrel rendelkezik, könnyű a karbantartás, kevés a kopóalkatrész, egyszerű rosta csere. Elő és utótisztításra egyaránt alkalmas, környezetbarát a porkibocsátás mértéke.

A fenti kívánalmaknak a 2. számú ábrán bemutatott DAMAS tisztítógépek felelnek meg. Téves elképzelés, hogy ezek a berendezések horribilis bekerülési költséggel rendelkeznek. Az egyszerűbb kivitelűek már 2,5 Millió Ft, 30 t/óra teljesítménnyel. A teljes gyártmány palettában 220 tonna/óra kapacitású síkrosták, triőrök, gravitációs asztalok, laboratóriumi berendezések is szerepelnek. Fontos a környezetvédelmi előírások pontos betartása, melyhez a hatásos szűrők, ciklonok használata szükséges. Megoldható a fogadó garatnál a porelszívás is. Minden esetben már az elképzelések kialakításánál javasoljuk szakember bevonását, illetve a gyártó ajánlásainak elfogadását.
A fentiek nem új dolgok, a dán mezőgazdaságban már régóta, és hazánkban számos referencia helyen is, igen jó hatásfokkal és megbízhatósággal működnek. A fentiekkel kapcsolatban keressenek bennünket.

SZEGÁNA KFT.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

ivari szelekció

az ivarzás időben a hímek küzdelme a párért, ill. a nőivarú egyedek párválasztási törekvése. Tovább

ujraértékelés

az —>állóeszközök — hatósági utasításra elrendelt — értékadatainak... Tovább

Tovább a lexikonra