notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Beszerző, értékesítő szövetkezetek támogatása, előzetesen elismert termelői csoportok támogatása

Hirdetés

Termelői együttműködések nemzeti támogatása

Barta István

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A 13/2006. (II. 7.) FVM rendelet megjelenése ismételten utat nyit a termelők együttműködésén alapuló szervezetek, a beszerző, értékesítő szövetkezetek (BÉSZ-ek) és az előzetesen elismert termelői csoportok támogatása előtt.
Beszerző, értékesítő szövetkezetek támogatása, előzetesen elismert termelői csoportok támogatása

A 13/2006. (II. 7.) FVM rendelet megjelenése ismételten utat nyit a termelők együttműködésén alapuló szervezetek, a beszerző, értékesítő szövetkezetek (BÉSZ-ek) és az előzetesen elismert termelői csoportok támogatása előtt.


A február elején napvilágot látott jogszabály technikailag a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások igénybevételének feltételeiről szóló 25/2004. (III. 3.) FVM rendelet módosításait tartalmazza, így csak azzal egységes szerkezetben olvasva értelmezhető. A megértést tovább nehezíti, hogy az alaprendelet több módosítást is megélt megjelenése óta, ezért lehet hasznos segítség a jogcím legfontosabb sarokpontjainak ismertetése.

A nemzeti forrásból finanszírozott támogatási jogcímek sajátossága, hogy azokra az Európai Unió nem biztosít saját rendszerében keretet, legfeljebb átmeneti ideig engedélyezi a tagország részére a jogcímek nemzeti költségvetésből történő finanszírozását. Vélhetően a BÉSZ-ek és termelői csoportok esetében a 2006. év lesz az utolsó lehetőség, amikor Magyarország élhet az európai közösségtől kapott haladékkal.

Beszerző, értékesítő szövetkezetek támogatása

A jogszabály rendjében elsőként a 9.2. pont alatt a BÉSZ-ek jogcíme következik, teljes címén az „Egyes termékek beszerzését, értékesítését, szolgáltatást nyújtó szövetkezetek és egyéb gazdálkodó szervezetek támogatása”. A tárca által – eleinte új típusú szövetkezet néven – 1999-ben megkezdett támogatás keretében eddig mintegy 700 szövetkezett kapott alapításához, illetve működési költségeinek részbeni megtérítéséhez vissza nem térítendő állami pénzforrást. A szövetkezetekkel szemben támasztott követelmények fokozatos emelésével 2005. évben már csak a 300 millió forint éves árbevételt meghaladó, minimálisan 30, legalább 90%-ban regisztrált tagot számláló BÉSZ nyerhetett támogatást. Ezek a feltételek, a nyitottság és a nonprofit gazdálkodás elvének megtartásával a 2006. évben sem változtak. Szintén változatlan elvárás, hogy az árbevétel 80%-a számvitelileg igazolható módon a szervezet alaptevékenységéből származzon. Fennmaradtak a támogatás mértékét meghatározó határszámok is, így az árbevétel 300 millió forint alatti része után 2%, a 300-500 millió forint közötti sávra 3%, az 500 millió forint feletti részre pedig 5% támogatás kérelmezhető, de a legmagasabb elnyerhető összeg egy szervezet esetében legfeljebb 20 millió forint lehet. A megelőző évben már támogatott BÉSZ-ek csak a fentiek szerint kiszámított összeg felére jogosultak, azaz legfeljebb 10 millió forintos támogatásban részesülhetnek. A támogatás alapját a korábbiaktól eltérően nem a tárgyévi, hanem az azt megelőző évre vonatkozó (2005. évi) éves árbevétel jelenti, hiszen a kérelmek beadásának határideje 2006. május 31-e. Az év korai időszakában a várható éves árbevétel meghatározása sok hibát eredményezhetett volna, ami végső soron a jogosulatlan támogatások visszavonásához vezet, megterhelve az eljáró hivatalokat és kellemetlen helyzetbe hozva a szövetkezeteket.

Hirdetés

A BÉSZ-ek jogcímén belül a tejszövetkezetek és gépkörök is kérelmezhetnek támogatást. A 3-50 darabos tehénállománnyal rendelkező gazdák összefogását megvalósító tejszövetkezetek esetében a támogatás-felhasználás célja a működési költségek fedezetére korlátozódott, így az alapítás költségeinek térítésére 2006. évben már ez a csoport sem számíthat. A támogatás mértéke tejelő szarvasmarha egyedenként tízezer forint, de legfeljebb 10 millió forint. A polgári törvénykönyv 685. §-a szerint alakult, legalább 10 termelőt összefogó gépkörök esetében változatlan formában kérhető a tagonkénti 100 ezer forintos támogatás, amelynek legmagasabb összege idén is 5 millió forint. Az összeg a gépi szolgáltatás szervezését végző szerveződés működésével kapcsolatosan felmerülő költségek fedezésére fordítható.

Előzetesen elismert termelői csoportok támogatása

A jogcímmel kapcsolatban 2005. évben tapasztalt viszonylagos érdektelenség ellenére a tárca fontosnak tartotta ezen csoportosulások támogatásának fenntartását is. Bár a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv keretében meghirdetett Európai Uniós jogcím vonzó konstrukciója sok szervezet átalakulását ösztönözte, fontos, hogy a még az előzetes elismerés stádiumában megmaradó termelői csoportok további segítséget kapjanak működésükhöz, fejlődésükhöz. A jogcím várható megszűnése ebben az esetben is válaszút elé kényszeríti a termelői csoportokat: vagy – külső források nélkül – változatlan formában fenntartják működésüket, vagy az állami elismerés megszerzésével magasabb szintű integrációt megvalósítva hosszú távra alkalmassá teszik magukat a közösségi támogatás elnyerésére.

Hirdetés

A 13/2006. (II. 7.) FVM rendelet 71-74. §-aiban vázolt támogatás gyakorlatilag megegyezik a korábbi évben megismert rendszerrel. Változásként itt is megemlíthető – a BÉSZ-eknél vázolt indokok miatt – a várható árbevétel helyett a megelőző évre vonatkozó tényadat alapján történő támogatási-összeg számítás. A támogatás mértéke így a legtöbb ágazat vonatkozásában az árbevétel 1,5%-a de legfeljebb 5 millió forint, a szőlő-bor ágazatban 3%, de legfeljebb 6 millió forint, a kis jövedelemtermelő képességgel jellemezhető nyúl, juh, kecske, gyógynövény valamint méz ágazatokban pedig 4,5%, de legfeljebb szintén 6 millió forint.

A párhuzamos támogatás kizárása érdekében a nemzeti forrású támogatást kérelmező termelői csoportoknak nyilatkozatban kell lemondaniuk a 2006. évi közösségi támogatás igénybevételéről, ezért már év elején érdemes a későbbi átalakulás – állami elismerés szerzés – lehetőségét alaposan megfontolni.

A támogatási rendelet teljes szövege és mellékletei megtalálhatók a világhálón, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján (www.fvm.hu). A kérelmek az alaprendelet 40, 41 és 42. számú melléklete szerint adhatók be a területileg illetékes megyei Földművelésügyi Hivataloknál mindkét jogcím esetében 2006. május 31-ig. Amennyiben 2006. évben a két jogcímmel összefüggésben nem érkezik a 2005. évi igényt jelentősen meghaladó kérelem, akkor az elkülönített forráskeret minden támogatási igény maradéktalan kifizetését lehetővé teszi.

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
492 441
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 205 523
Közösség

explóziós mechanizmus

növények spóráinak, virágporának (pollen), magvainak a kiszóródása, ill. elterjesztése.... Tovább

autoszóma

az ivari ->kromoszómák kivételével, a kromoszómaszerelvény bármelyik tagja. Az a. az ivarhoz... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 159

Átlagos értékelés: 4.9