A futórózsák nevelése és gondozása- a futórózsák futtatás, kitámasztás

hirdetes

A futórózsák nevelése és gondozása

VN
A futórózsák gondozása

A rózsák öntámasztása

A futórózsák egy olyan hormont termelnek magukban, amely megakadályozza, hogy egy száron egynél több virág nőjön ki. Ez nem hiba vagy rendellenesség: a növény így spórol az energiával a helyett, hogy egyszerre több virágot próbálna növeszteni a szárain. Na persze, egy hosszú rózsaszár a végén egyetlen egy virággal nem túl mutatós látvány a kertben.

Az öntámasztás egy meglehetősen egyszerű folyamat, amely során a leghosszabb szárak végét lehajlítják a palánta tövéhez. Ilyenkor a gravitáció megakadályozza, hogy a hormonok eljussanak a szárakba, így mindegyiken egyszerre több virág is megjelenhet és kifejlődhet. Ezzel az „öntámasztással” továbbá el lehet kerülni a futórózsa nemkívánt terjedését.

hirdetes

Akárcsak a felfuttatás, az öntámasztás is több évet vesz majd igénybe. Fontos továbbá észben tartani, hogy habár palántád szinte azonnal elkezd majd új virágokat hozni, ügyelned kell rá, hogy megóvd egészségét és épségét.

1.    Metszd meg rózsáidat: Először is metszd meg rózsáidat, hogy eltávolítsd róluk a gyenge szárakat és öreg leveleket.
2.    Hajlítsd le a legerősebb szárakat: Válaszd ki a palánta 4-6 legerősebb szárát. Óvatosan hajlítsd le őket egy hurokban a palánta tövéhez. Rögzítsd őket növényragasztóval a palánta tövéhez úgy, hogy a végük a tőtől 5-8 cm-re legyen.

hirdetes
3.    Gondoskodj a rövidebb szárakról is: Miután a hosszabb szárakat lerögzítetted, fogd a rövidebbeket, és dugdosd be őket abba a „burokba”, amit a már lekötözött szárak alkotnak a növény körül.
4.    Gondozd palántáidat: Ellenőrizd futórózsáidat minden évben, és távolítsd el róluk az öreg vagy gyenge szárakat, hogy helyükre új, faital szárak kerülhessenek.

Az öntámasztás csak az olyan futórózsáknál ajánlott, amelyek rugalmas szárait úgy lehet visszahajlítani, hogy ne törjenek el. Csak a 2,5-3 méter hosszú szárakat hajlítsd vissza – ha nem elég hosszúak ehhez, akkor várd, hogy megnőjenek.

Az öntámasztást akkor érdemes csinálni, amikor egyébként is megmetszenéd rózsáidat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


lapálysertés

—>fajtajellegében, típusában és termelőképességében eltérő fajtákból álló... Tovább

bársonykerep (Tetragonolobus maritimus [L.] Roth.)

a —>pillangósok családjához tartozik. Évelő, az egész növény finoman szőrözött,... Tovább

Tovább a lexikonra