A futórózsák nevelése és gondozása- a futórózsák futtatás, kitámasztás

hirdetes

A futórózsák nevelése és gondozása

VN

A futórózsák olyan rózsabokrok, amelyek minden szárának végén egy-egy virág fejlődik ki. Az igazi futónövényekkel (pl. lilaakác) szemben azonban a futórózsák szárai nem képesek maguktól felkapaszkodni a támasztékokra, miközben igyekeznek a nap irányában növekedni. Éppen ezért előbb-utóbb hosszú, kocsányos szárak alakulnak ki rajtuk, amiken alig vannak virágok.

A futórózsák gondozása

Ez a futórózsák természetes növekedési habitusa, tehát nem jelenti azt, hogy egészségtelenek lennének. Azonban, ha azt szeretnéd, hogy gyönyörű rózsazuhatagok borítsák otthonod falait vagy lugasaidat, akkor némi segítségre lesz szükségük ehhez.

A futórózsák nevelése némi munkával jár majd, de a végeredmények miatt megéri foglalkozni vele. Ehhez két módszer közül választhatsz: felfuttathatod őket egy lugasra vagy más támasztékra, illetve saját magukra is („öntámasztás”, ha úgy tetszik). Bármelyik módszert is választod, lényegesen több rózsád lesz majd, mintha egyáltalán nem nevelnéd palántáidat.

Amire szükséged lesz

Mindkét módszerhez jól jön egy metszőolló, illetve egy pár jó védőkesztyű. Ezen kívül valamilyen lugas (ha azt használnál) és növényragasztó vagy növénykötöző is kelleni fog.

hirdetes

A futórózsák felfuttatása lugasra

A lugasra (vagy más támasztékra) futtatás valamivel költségesebb lehet, mint az öntámasztás (erről lejjebb bővebben), azonban sokkal formálhatóbb megoldás is egyben
1.    Helyezd el a lugast: A lugast legalább 10 cm távolságra helyezz el minden más tárgytól a kertben (beleértve a falakat is).
2.    Rögzítsd a rózsákat: Kösd a rózsa szárait a lugasra rugalmas növénykötözővel. Időnként ellenőrizd rózsádat, hogy elég nagyra nőtt-e, hogy egy új helyen is rögzíthesd a lugasra. Ne metszd meg rózsádat, amíg be nem teríti az egész lugast.
3.    Formáld át a szárakat: Óvatosan hajlíts meg egy-két új szárat, hogy kifelé nőjenek, és jobban belepjék a lugast.

hirdetes
4.    Ügyelj a metszésre: Miután a futórózsa teljesen benőtte a lugast, metszd le róla azokat a szárakat, amik kezdenek túl vastagra nőni. Ezt követően legalább háromévente távolítsd el a régebbi szárait, hogy újak nőhessenek a helyükre. Vágd le rendszeresen a gyenge szárakat is, hogy a palánták az erősebb részeikre koncentrálhassanak.

Érdemes továbbá rendszeresen levágni az elvirágzott rózsafejeket is, hogy a növényeknek legyen energiájuk új virágokat hozni.

A nagy metszést mindig kora tavasszal végezd, amikor a palánták még nyugalmi állapotban vannak a tél miatt.
 

Lapozz, mert a következő oldalon is hasznos tanácsokat olvashatsz a futórózsák gondozásával kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


magzathúzatás

az —>ellés rendellenességei esetén, nem súlyos esetben alkalmazott eljárás, amikor a... Tovább

páni félelem

az állatok rendellenes — indulati zavarai közé tartozó — magatartási reakciója.... Tovább

Tovább a lexikonra