Így nevelj otthon a lakásban fűszernövényeket

hirdetes

Így nevelj otthon fűszernövényeket

SzSz, Bogi
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hogyan nevelj otthon a lakásban fűszernövényeket? Összeszedtük az összes fontos szempontot, amire figyelned kell, ha egészséges és hosszú életű növényt szeretnél!

Így nevelj otthon a lakásban fűszernövényeket

A fűszernövények általánosságban igénytelen növények, azonban sok esetben vagy túlöntözzük őket, kiszáradnak a napon. Ahogyan a legtöbb otthoni növény, így a fűszernövények sem igényelnek túl sok vagy túl különleges odafigyelést. 

Az első napok fontossága

A fűszernövényeket a hozzáértők gondosan felnevelték, odafigyeltek rájuk, megfelelő tápanyagokat adtak neki, öntözték, megszoktak egy környezetet, egy ritmust. A lakásba berakva valószínűleg más lesz a páratartalom, másként locsoljuk majd őket, így először a növénynek meg kell szoknia az új környezetet. Lehetőleg az első pár napban ne locsoljuk, és ne tépjük le a fűszernövényt, csak hagyjuk, hogy megszokja az új helyet. 

A növény helye

A fűszernövényeket a lakáson belül a legjobb, ha olyan helyre rakjuk, ahol kap napfényt, azonban nem folyamatosan. A fűszernövényeknek általában a konyha a legidálisabb hely, hiszen a legtöbb fűszernövény a mediterrán térségből származik, ahol az idő is melegebb. A konyhában főzve, sütve a hőmérséklet pár fokkal biztosan melegebb lesz, mint a többi helyiségben, így jó helye lesz a fűszernövényeknek. 

hirdetes

Öntözés

A fűszernövényeket hetene 1-2 alkalommal elegendő meglocsolni, azonban figyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl őket. A növények  földje inkább legyen száraz tapintású, mint nevdes, hiszen a túlöntözött talajban a gyökerek megfulladnak, így a növényünk gyorsan feladhatja. A legoptimálisabb, ha levegős, nyirkos talajt biztosítunk számukra, így ennek fejében öntözzük. 

A virágföld

Mivel a fűszernövények mediterrán térségből származnak javarészt, általában bírják a hőt- és a napfényt, így igénytelennek mondhatók. A földhiányt azonban nem viselik el. A fűszernövényeket kis cserépben vásárolhatjuk meg, így, amint megvesszük, otthon érdmes lesz átültetni egy nagyobb cserépbe. A növényeknek az általános virágföld tökéletes választás lesz.

Forgassuk a cserepet

hirdetes

Az ablakban elhelyezett növények ablak felöli oldalát jobban éri a napfény, még a másik oldalt több vizet a locsolásból adódóan. Ahhoz, hogy a növény egyenletesen kapja a napfényt és a vizet is, havonta egyszer-kétszer forgassunk a cserépen, ezzel tovább növelve a fűszernövények élettartamát. 

Hajtások

A fűszernövényeknél elsősorban nem a virágok kihajtása a cél, hiszen a növények leveleit használjuk fel az ételek fűszerezésére. Emiatt – különösen a bazsalikom esetében – ügyeljünk oda, hogy a friss hajtásokat csípjük le, mielőtt virágokat hoznak.

A lakásban a kakukkfű, a bazsalikom, a menta, a zsálya, a rozmaring, a koriander, a snidling, a petrezselyem és az oregánó is eláll. Bár mindegyik növény igénye más, általánosságban a fentieket alkalmazva sokáig életben tarthatjuk fűszernövényeinket és használhatjuk őket ízesítésre. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Folicur Plus WG

Folicur 25 WG + Merpan 80 WDG gombaölő permetezőszerek az almatermésűek lisztharmat és... Tovább

kimaródás (erózió, erosio)

kóros folyamatok során a szövetek elhalásából származó felületes anyaghiány... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet növény virágtermesztés