Mi lesz a furmintommal? - Az EU borrendszerének reformja

hirdetes

Mi lesz a furmintommal? - Az EU borrendszerének reformja

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az Európai Bizottság reformjavaslatai felrázták az EU borszektorát. A csökkenő fogyasztás miatt tenni kell valamit az unió másfél milliárd literes „bortározójával”, és szembe kell nézni a versenytársakkal is. Az Európai Bizottság drasztikus intézkedéseket javasol az EU borpiacának kiegyensúlyozására és versenyképességének javítására. Az EP mezőgazdasági szakbizottsága ma az interneten élőben közvetített meghallgatáson tárgyal a reformról.
Mi lesz a furmintommal? - Az EU borrendszerének reformja, kertészet

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az EU a világ legnagyobb bortermelője és -exportőre. Bár továbbra is az európaiak isszák meg a világ összes borának 60 százalékát, a fogyasztás folyamatosan csökken. Ugyanakkor a behozatal rohamosan nő, és nemsokára a kivitelt is meghaladhatja. A bortermelés az EU-ban a mezőgazdasági terület 2 százalékát (1,5 millió gazdaság) foglalja el. A legnagyobb termelő Franciaország, Olaszország és Spanyolország. A jelenlegi borászati rendszer mintegy évi 1,3 milliárd euróba kerül, és körülbelül évi 500 millió eurót költenek arra, hogy a feleslegből – akár minőségi borokból – etanolt vagy ecetet állítsanak elő.
 
Kisebb mennyiség – magasabb minőség
A túltermelés megállítása, valamint az EU borainak minőségi javítása és versenyképességének fokozása érdekében a bizottság június 22-i közleménye ösztönzőket javasol a szőlőültetvények felszámolására, megszünteti a borfelesleg lepárlására adott támogatást, egyszerűsíti a címkézést, és korszerűsíti a borkészítési eljárásokat. Az unióban termelt borok hírnevének megszilárdításával igyekszik az EU piaci részesedését visszaszerezni. Megkönnyíti a diverzifikációt, és a támogatásokat az új környezetvédelmi követelményektől teszi függővé. A cél nem az uniós források elvonása, hanem felhasználásuk értelmesebbé tétele.
 
Annak érdekében, hogy az európaiak a világ többi részének bortermelőivel egyenlő esélyeket kapjanak, a bizottság engedélyezné az olyan eljárásokat, mint a vizezés és a faforgáccsal történő mesterséges öregítés. Az egyszerűsített címkézési eljárások lehetővé tennék az asztali boroknak a szőlőfajtákkal való címkézését. A címkék egészségügyi és fogyasztói információkat is tartalmaznának. Javasolják a boroknak a nem uniós piacokon való erőteljesebb népszerűsítését, míg az EU-ban a „felelős fogyasztás” a kulcsszó.
 
A hagyományok, termelési módok, meghatározások és címkézés állnak egy másik közelmúltbeli bizottsági javaslat középpontjában is, amely néhány más EU-tagállamban váltott ki indulatokat. Az EU szeszrendszerének reformjára vonatkozó bizottsági javaslat eredményeképpen máris úgynevezett vodkaháború osztja meg az EU-t: a „vodkaövezet” országai ragaszkodnak ahhoz, hogy igazi vodka csak burgonyából és gabonából készülhet. De ez már egy másik történet...
 
A bizottság várhatóan még az év folyamán előáll egy borreformmal kapcsolatos jogszabályjavaslattal. Az Európai Parlament az eljárásban konzultatív szerepet tölt be. A kezdeményezésről szóló, szeptemberben esedékes jelentésen kívül az EP-képviselők a parlament júniusi ülésszaka során már tartottak egy élénk vitát a faforgácsos érlelés lehetséges borászati alkalmazásáról. Az EP-meghallgatást élőben is figyelemmel kísérheti ma, július 12-én, délután 3 órai kezdettel az EP Live oldalon.

hirdetes

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

hirdetes

Forrás: www.europarl.europa.eu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

vérfolyadékpótlás

Nagyobb mennyiségű vérveszteség esetén a vérmennyiség legcélszerűbb vérátömlesztéssel... Tovább

bogáncsos gyapjú

a legeltetés közben különféle növények horgos magtermésével szennyeződött gyapjú... Tovább

Tovább a lexikonra