Mi lesz a furmintommal? - Az EU borrendszerének reformja

Mi lesz a furmintommal? - Az EU borrendszerének reformja

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az Európai Bizottság reformjavaslatai felrázták az EU borszektorát. A csökkenő fogyasztás miatt tenni kell valamit az unió másfél milliárd literes „bortározójával”, és szembe kell nézni a versenytársakkal is. Az Európai Bizottság drasztikus intézkedéseket javasol az EU borpiacának kiegyensúlyozására és versenyképességének javítására. Az EP mezőgazdasági szakbizottsága ma az interneten élőben közvetített meghallgatáson tárgyal a reformról.
Mi lesz a furmintommal? - Az EU borrendszerének reformja, kertészet

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az EU a világ legnagyobb bortermelője és -exportőre. Bár továbbra is az európaiak isszák meg a világ összes borának 60 százalékát, a fogyasztás folyamatosan csökken. Ugyanakkor a behozatal rohamosan nő, és nemsokára a kivitelt is meghaladhatja. A bortermelés az EU-ban a mezőgazdasági terület 2 százalékát (1,5 millió gazdaság) foglalja el. A legnagyobb termelő Franciaország, Olaszország és Spanyolország. A jelenlegi borászati rendszer mintegy évi 1,3 milliárd euróba kerül, és körülbelül évi 500 millió eurót költenek arra, hogy a feleslegből – akár minőségi borokból – etanolt vagy ecetet állítsanak elő.
 
Kisebb mennyiség – magasabb minőség
A túltermelés megállítása, valamint az EU borainak minőségi javítása és versenyképességének fokozása érdekében a bizottság június 22-i közleménye ösztönzőket javasol a szőlőültetvények felszámolására, megszünteti a borfelesleg lepárlására adott támogatást, egyszerűsíti a címkézést, és korszerűsíti a borkészítési eljárásokat. Az unióban termelt borok hírnevének megszilárdításával igyekszik az EU piaci részesedését visszaszerezni. Megkönnyíti a diverzifikációt, és a támogatásokat az új környezetvédelmi követelményektől teszi függővé. A cél nem az uniós források elvonása, hanem felhasználásuk értelmesebbé tétele.
 
Annak érdekében, hogy az európaiak a világ többi részének bortermelőivel egyenlő esélyeket kapjanak, a bizottság engedélyezné az olyan eljárásokat, mint a vizezés és a faforgáccsal történő mesterséges öregítés. Az egyszerűsített címkézési eljárások lehetővé tennék az asztali boroknak a szőlőfajtákkal való címkézését. A címkék egészségügyi és fogyasztói információkat is tartalmaznának. Javasolják a boroknak a nem uniós piacokon való erőteljesebb népszerűsítését, míg az EU-ban a „felelős fogyasztás” a kulcsszó.
 
A hagyományok, termelési módok, meghatározások és címkézés állnak egy másik közelmúltbeli bizottsági javaslat középpontjában is, amely néhány más EU-tagállamban váltott ki indulatokat. Az EU szeszrendszerének reformjára vonatkozó bizottsági javaslat eredményeképpen máris úgynevezett vodkaháború osztja meg az EU-t: a „vodkaövezet” országai ragaszkodnak ahhoz, hogy igazi vodka csak burgonyából és gabonából készülhet. De ez már egy másik történet...
 
A bizottság várhatóan még az év folyamán előáll egy borreformmal kapcsolatos jogszabályjavaslattal. Az Európai Parlament az eljárásban konzultatív szerepet tölt be. A kezdeményezésről szóló, szeptemberben esedékes jelentésen kívül az EP-képviselők a parlament júniusi ülésszaka során már tartottak egy élénk vitát a faforgácsos érlelés lehetséges borászati alkalmazásáról. Az EP-meghallgatást élőben is figyelemmel kísérheti ma, július 12-én, délután 3 órai kezdettel az EP Live oldalon.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: www.europarl.europa.eu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

időszakosan veszélyes károsítók

a ->haszonnövények azon károsítói, amelyek átlagos körülmények között nem szaporodnak el... Tovább

heg

a szövetsérüléseknek nem újraképződéssel való gyógyulásakor a szövethiányok helyét... Tovább

Tovább a lexikonra