Fürdessük meg a fákat! tavaszi lemosó permetezés, metszés, gombaölő szer, károsító, rügyfakadás, spóra, növényfaj, hatóanyag, baktérium, levélfodrosodás, varasodás, monília

Fürdessük meg a fákat!

GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az idén különösen oda kell figyelni a tavaszi lemosó permetezésre. Ekkor zárjuk le a metszés után keletkezett sebeket gombaölő szerekkel, s ugyanakkor gyérítjük az áttelelt károsítókat. Ahhoz, hogy az első elvárt hatás megvalósuljon, a metszés után minél hamarabb el kell végezni a permetezést, és ügyelni kell, hogy a kezelés időpontja minél közelebb legyen a rügyfakadás idejéhez.

Fürdessük meg a fákat! tavaszi lemosó permetezés, metszés, gombaölő szer, károsító, rügyfakadás, spóra, növényfaj, hatóanyag, baktérium, levélfodrosodás, varasodás, monília

A károsítók ellenálló alakban telelnek, gyakran védett körülmények között. A kórokozók termőtesteket nevelnek, telelő spórával vészelik át a kedvezőtlen körülményeket, behúzódnak a rügyek belsejébe. A kártevők elrejtőznek, illetve védelmet biztosít neki a telelő alakjuk. Meg kell várni a károsítók készülődését a tavaszi szaporodáshoz, és ekkor kell permetezni. Ez általában a növények fakadásával egy időben jön el, esetleg kevéssel megelőzi azt (megkezdődik az aszkospóra szóródása, a micélium növekedésnek indul, a körtelevélbolha megkezdi tojásrakását, kikelnek a levéltetű-ősanyák).

Mindezek alapján a rügyfakadás idejére ütemezett védekezés javasolható. Általában egy kezelés elegendő, de kivétel ez alól is van. Ha korán végeztünk a metszéssel, és betartjuk azt a szabályt, hogy a metszési sebeket zárjuk le egy rezes lemosó permetezéssel, akkor szükség van egy további, a rügyfakadásra időzített lemosó kezelésre is. A lassan véget érő tél nem hozott igazán télies időjárást, tehát a növények fakadása is korábban kezdődik, de ugyanakkor a termőhelytől és a növényfajtól függően nagy változatosságot mutat. (Februárban például már virágzott a mandula!)
 

Forrás: Szabad Föld

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bonctan (anatómia)

az állati és a növényi szervezet felépítésével, morfológiai sajátságaival foglalkozó... Tovább

csillaghúr (Stellaria)

a szegfűfélék (Caryophylla-ceae) családjába tartozó nemzetség. Tagjai lágy szárú, egyéves... Tovább

Tovább a lexikonra