notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fürdessük meg a fákat! tavaszi lemosó permetezés, metszés, gombaölő szer, károsító, rügyfakadás, spóra, növényfaj, hatóanyag, baktérium, levélfodrosodás, varasodás, monília

Hirdetés

Fürdessük meg a fákat!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az idén különösen oda kell figyelni a tavaszi lemosó permetezésre. Ekkor zárjuk le a metszés után keletkezett sebeket gombaölő szerekkel, s ugyanakkor gyérítjük az áttelelt károsítókat. Ahhoz, hogy az első elvárt hatás megvalósuljon, a metszés után minél hamarabb el kell végezni a permetezést, és ügyelni kell, hogy a kezelés időpontja minél közelebb legyen a rügyfakadás idejéhez.
Fürdessük meg a fákat! tavaszi lemosó permetezés, metszés, gombaölő szer, károsító, rügyfakadás, spóra, növényfaj, hatóanyag, baktérium, levélfodrosodás, varasodás, monília

A károsítók ellenálló alakban telelnek, gyakran védett körülmények között. A kórokozók termőtesteket nevelnek, telelő spórával vészelik át a kedvezőtlen körülményeket, behúzódnak a rügyek belsejébe. A kártevők elrejtőznek, illetve védelmet biztosít neki a telelő alakjuk. Meg kell várni a károsítók készülődését a tavaszi szaporodáshoz, és ekkor kell permetezni. Ez általában a növények fakadásával egy időben jön el, esetleg kevéssel megelőzi azt (megkezdődik az aszkospóra szóródása, a micélium növekedésnek indul, a körtelevélbolha megkezdi tojásrakását, kikelnek a levéltetű-ősanyák).

Mindezek alapján a rügyfakadás idejére ütemezett védekezés javasolható. Általában egy kezelés elegendő, de kivétel ez alól is van. Ha korán végeztünk a metszéssel, és betartjuk azt a szabályt, hogy a metszési sebeket zárjuk le egy rezes lemosó permetezéssel, akkor szükség van egy további, a rügyfakadásra időzített lemosó kezelésre is. A lassan véget érő tél nem hozott igazán télies időjárást, tehát a növények fakadása is korábban kezdődik, de ugyanakkor a termőhelytől és a növényfajtól függően nagy változatosságot mutat. (Februárban például már virágzott a mandula!) Korábban jelennek meg a károsítók, például a körtelevélbolha máris aktiválódott. Emiatt sok kertben nem elégséges az egyszeri kezelés, kétszer is el kell végezni ezt a növényvédelmi alapozó munkát. A hatékonyságot befolyásoló másik tényező a permetléfedettség. Alapelv, hogy a fa, a bokor, a tőke teljes felületét, a kérget, a repedéseket tökéletesen vonjuk be, áztassuk el a permetlével. Ekkor a hatóanyag eléri a kórokozót, az olaj bevonja a kártevőt, s megakadályozza légzését.

Hirdetés

A pontos permetlémennyiséget nem lehet megmondani: függ a korona méretétől, a művelésmódtól, a tenyészterülettől, ezért csak irányszámokat lehet adni. Gyümölcsösökben 800-2000 literrel kell számolni hektáronként, ami házikertben 8-20 liternek felel meg száz négyzetméterre számolva. Szőlőben hektáronként 1000-1400 liter permetlére van szükség, ez 10-14 liter száz négyzetméterre.

Hirdetés

Fontos kérdés, hogy mivel permetezzünk. A réztartalmú készítmények a gomba és a baktérium kórokozók egész sora ellen hatékonyak. Ajánlott használni például a csonthéjasok moníliája, az őszibarack tafrinás levélfodrosodása, az alma varasodása, illetve az almatermésűek tűzelhalása ellen. A lisztharmat ellen a kéntartalmú készítmények alkalmasak, ezek közül ki kell emelni a poliszulfid-kén hatóanyagú készítményeket. Tekintettel arra, hogy a rovarkártevők nem pusztultak a télen, általánosan javasolt az olajos lemosás is a telelő levéltetű- és atkatojások, a körtelevélbolha, a pajzstetvek ellen.

Forrás: Szabad Föld

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
339 933
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 465 653
Közösség

két ellés közti idő

a szarvasmarhatartás gazdaságoságát alapvetően meghatározó mutató, amit az egyik elléstől... Tovább

báránytáp

a bárányok részére összeállított, azok igényéhez igazodó energia-, fehérje-,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.8