A koalák funkcionálisan kihaltak

Köszi emberek...Funkcionálisan kihaltak a koalák…

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Kihaltak a koalák funkcionálisan

A tűzesetek is végzetesek a koalákra

Sajnos az utóbbi években megnőttek a tűzesetek száma, egyes becslések szerint a koalák ennek következtében lakóhelyük közel nyolcvan százalékét elvesztették. Az Ausztráliai Koala Alapítvány elnöke, Deborah Tabart arról beszélt, hogy több mint ezer koala halt meg a tüzek során.

A megmaradt koalák helyzete sem jó

Mivel a koalák étrendje elég alacsony tápértékű, energiát takarít meg azáltal, hogy szokatlanul kicsi az agya, a koponyaüreg negyven százalékát folyadék tölti ki. A koalák viszont csak és kizárólag eukaliptuszlevelekkel táplálkoznak, még a folyadékszükségletüket is ebből biztosítják. Csakúgy, mint a vombatoknak, a koaláknak is lassú az anyagcseréjük a többi emlőshöz képest – naponta 18-21 órát töltenek mozdulatlanul, a nap nagyrészében csak alszanak – amikor felkelnek, akkor esznek, de ez leginkább éjszaka történik meg.

Egy átlagos állat naponta 500 gramm eukaliptuszlevelet fogyaszt el, finom pasztává rágva lenyelés előtt. A koalák majdnem teljes mértékben a fákon töltik az életüket, fészkeket nem készítenek, a faágakon alszanak. Lassan mozognak, de ha a szükség úgy hozza, gyorsan is tudnak mászni, és még ugrálni is tudnak az ágakon, ha közel vannak egymáshoz.

A hosszabb utakat a földön teszik meg, veszélyhelyzetben meglepő gyorsasággal jutnak el az első fáig, ahol biztonságban érzik magukat, ott pedig megvárják, amíg a támadó elmegy. A gondot pedig pont ez az életmód jelenti, ugyanis az eukaliptusz jelentős része elégett, és ezeknek a regenerálódása hónapok kérdése, ezért sajnos benne van az is, hogy a koalák éhen halnak, mivel semmit nem esznek az eukaliptuszon kívül. 

A funkcionális kihalás már bekövetkezett

Becslések szerint mindössze 80 000 koala maradt fent az egész világon, ez pedig azt jelenti, hogy funkcionálisan kipusztult a faj. Akkor lehet funkcionális kihalásról beszélni, ha már csak maroknyi egyede létezik a fajnak, azok pedig nem képesek kellő mértékben szaporodni, mert túl idősek, túl nagy területeket, túlságosan ritkán helyezkednek el, hiányzik valamelyik ivar, vagy rossz az egészségi állapotuk. 

A Koala Védelmi Törvény segíthet

2016-ban írtak egy Koala Védelmi Törvényt, amit még azóta sem fogadtak törvénybe. Ez szolgálná a koalák számára létfontosságú élőhelyek, fák védelmét, és új lakóhelyek kialakítását. Reméljük, hogy minél hamarabb elfogadja az ausztrál kormány ezt a törvényt, sajnálnám, ha végképp kihalna ez a csodálatos faj. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fehér busa (Hypophthalmichthys molitrix Val.)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó hal. Eredeti hazája Kína folyó- és... Tovább

csillagfürt (Lupinus L.)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Egyiptomban mintegy 4000 éve vonták... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok