Fügefa teleltetése – Így teleltetheted át sikeresen a fügefát

hirdetes

A fügefa sikeres teleltetése

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fügefa sikeres átteleltetése – Hasznos tanácsok a fügefa teleltetéséhez

A kertbe, szabadföldbe ültetett fügefa teleltetése

Nagyon fontos, hogy az ültetés előtt gondolkozzunk, tehát olyan fajtát válasszunk kertünkbe, amelyik jobban tűri a hideget – Celeste, Brown Turkey, Chicago, Ventura. Akkor készítsük fel a növényeket a télre, ha az összes levele lehullott már. Kezdjük a metszéssel, vágjuk le róluk az összes olyan növényi részt, ami gyenge, beteg, sérült, vagy éppen keresztezve nőtt a másik ággal. Ha ezzel megvagyunk, kössük össze az ágakat, hogy azok egy oszlophoz hasonló formát alkossanak.

Ha szükség van rá, használjunk egy karót, és ehhez kössük a növényt. A fa tövét, és a törzsének egy részét kupacoljuk körbe mulccsal, vagy levelekkel – mindkettőnél fontos, hogy száraz legyen! Ezután a fügefát burkoljuk körbe néhány réteg zsákvászonnal, a csomagolás alatt fontos, hogy minden réteg nyitott maradjon felül, így biztosíthatjuk, hogy a nedvesség és a hő távozik. Ezzel is megvagyunk, nincs más dolgunk, mint felállítani egy keretet a fa köré.

Használhatunk erre a célra csirkehálót (ez a legolcsóbb), de bármi mást is, amit a kertben találunk, az a lényeg, hogy a keret stabil legyen! A fa és a keret közti részt töltsük fel száraz falevelekkel, és szalmával! Ezután a fát csomagoljuk be műanyag szigetelő-, vagy buborékfóliával, majd a tetejére helyezzünk egy felfordított műanyag vödröt. A téli védelemre szolgáló csomagolást kora tavaszig ne bolygassuk, csak akkor távolítsuk el, ha az éjszakai hőmérséklet már biztosan 5-6 Celsius fok fölött van! Nézzük a konténeres teleltetést, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

A fügefa konténeres teleltetése

Az előző oldalon bemutatott teleltetési módszernél lényeges egyszerűbb a dolgunk, ha konténeres fügefánk van. Ebben az esetben is meg kell várnunk, hogy a növény lehullajtsa az összes levelét. Erre akkor kerül sor, amikor az összes többi lombhullató növény elveszti a leveleit.

Sokaknak juthat eszébe az, hogy a konténeres fát be is vihetné a meleg lakásba, ezt viszont senkinek sem ajánlom! A fa a hideg időszakban szeretne téli álomba merülni, ha viszont bevisszük a melegbe, megakadályozzuk ebben, így egész télen gyengének és betegnek fog tűnni, aminek az eredménye az lesz, hogy ki fogjuk dobni.  Lehullott az összes levele, kezdhetjük a teleltetést! A beteg, elszáradt növényi részeket távolítsuk el, majd helyezzük a növényt hűvös, száraz helyre. Ez lehet egy fagymentes garázs, pince, alagsor, de bármilyen, a házhoz tartozó mellékhelyiség, ahol nincs tartósan nagyon meleg.

hirdetes

A teleltetés alatt havonta egyszer öntözzük meg a növényt, többször ne, mert ebben az időszakban csak nagyon kevés vizet igényel, és ha ilyenkor túlöntözzük, az a pusztulásához fog vezetni! Kora tavasszal meg fognak jelenni rajta az új, szép, zöld hajtások, de csak akkor helyezzük ki a szabadba, ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 1-3 Celsius fok fölé emelkedik. Előbb semmiképp, mert a fagy károsítani fogja az ifjú, még gyenge hajtásokat! Meg is vagyunk, sok sikert kívánok mindenkinek a teleltetéshez! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kórfejlődés

a betegség alatt jelentkező működésbeli és alaktani változások kialakulásának módjára... Tovább

additív génhatás

->mennyiségi jellegei meghatározó poligének (->poligénid) hatásának az összegeződése; a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem