Fügefa teleltetése – Így teleltetheted át sikeresen a fügefát

A fügefa sikeres teleltetése

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A fügefa sikeres átteleltetése – Hasznos tanácsok a fügefa teleltetéséhez

A kertbe, szabadföldbe ültetett fügefa teleltetése

Nagyon fontos, hogy az ültetés előtt gondolkozzunk, tehát olyan fajtát válasszunk kertünkbe, amelyik jobban tűri a hideget – Celeste, Brown Turkey, Chicago, Ventura. Akkor készítsük fel a növényeket a télre, ha az összes levele lehullott már. Kezdjük a metszéssel, vágjuk le róluk az összes olyan növényi részt, ami gyenge, beteg, sérült, vagy éppen keresztezve nőtt a másik ággal. Ha ezzel megvagyunk, kössük össze az ágakat, hogy azok egy oszlophoz hasonló formát alkossanak.

Ha szükség van rá, használjunk egy karót, és ehhez kössük a növényt. A fa tövét, és a törzsének egy részét kupacoljuk körbe mulccsal, vagy levelekkel – mindkettőnél fontos, hogy száraz legyen! Ezután a fügefát burkoljuk körbe néhány réteg zsákvászonnal, a csomagolás alatt fontos, hogy minden réteg nyitott maradjon felül, így biztosíthatjuk, hogy a nedvesség és a hő távozik. Ezzel is megvagyunk, nincs más dolgunk, mint felállítani egy keretet a fa köré.

Használhatunk erre a célra csirkehálót (ez a legolcsóbb), de bármi mást is, amit a kertben találunk, az a lényeg, hogy a keret stabil legyen! A fa és a keret közti részt töltsük fel száraz falevelekkel, és szalmával! Ezután a fát csomagoljuk be műanyag szigetelő-, vagy buborékfóliával, majd a tetejére helyezzünk egy felfordított műanyag vödröt. A téli védelemre szolgáló csomagolást kora tavaszig ne bolygassuk, csak akkor távolítsuk el, ha az éjszakai hőmérséklet már biztosan 5-6 Celsius fok fölött van! Nézzük a konténeres teleltetést, a következő oldalon folytatom! 

A fügefa konténeres teleltetése

Az előző oldalon bemutatott teleltetési módszernél lényeges egyszerűbb a dolgunk, ha konténeres fügefánk van. Ebben az esetben is meg kell várnunk, hogy a növény lehullajtsa az összes levelét. Erre akkor kerül sor, amikor az összes többi lombhullató növény elveszti a leveleit.

Sokaknak juthat eszébe az, hogy a konténeres fát be is vihetné a meleg lakásba, ezt viszont senkinek sem ajánlom! A fa a hideg időszakban szeretne téli álomba merülni, ha viszont bevisszük a melegbe, megakadályozzuk ebben, így egész télen gyengének és betegnek fog tűnni, aminek az eredménye az lesz, hogy ki fogjuk dobni.  Lehullott az összes levele, kezdhetjük a teleltetést! A beteg, elszáradt növényi részeket távolítsuk el, majd helyezzük a növényt hűvös, száraz helyre. Ez lehet egy fagymentes garázs, pince, alagsor, de bármilyen, a házhoz tartozó mellékhelyiség, ahol nincs tartósan nagyon meleg.

A teleltetés alatt havonta egyszer öntözzük meg a növényt, többször ne, mert ebben az időszakban csak nagyon kevés vizet igényel, és ha ilyenkor túlöntözzük, az a pusztulásához fog vezetni! Kora tavasszal meg fognak jelenni rajta az új, szép, zöld hajtások, de csak akkor helyezzük ki a szabadba, ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 1-3 Celsius fok fölé emelkedik. Előbb semmiképp, mert a fagy károsítani fogja az ifjú, még gyenge hajtásokat! Meg is vagyunk, sok sikert kívánok mindenkinek a teleltetéshez! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

111/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

A baromfi ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti támogatások feltételeirõl szóló 139/2007.... Tovább

ökológikus gazdálkodás (alternatív gazdálkodás)

ésszerű átmenet a vegyszerközpontú (hemocentrikus) és a szigorúan vegyszermentes... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem