Fügefa teleltetése – Így teleltetheted át sikeresen a fügefát

A fügefa sikeres teleltetése

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Már Magyarországon is kezd egyre jobban elterjedni a fügefa, viszont a teleltetéséről sajnos sokaknak nincs fogalmuk sem…Ne essetek kétségbe, mi azért vagyunk, hogy segítsünk, szóval most el is mondunk mindent a sikeres teleltetésről! 

A fügefa sikeres átteleltetése – Hasznos tanácsok a fügefa teleltetéséhez

A füge rövid bemutatása

A füge egy fél trópusi növény, ami könnyedén termeszthető olyan területeken, ahol a nyarak kellőképpen hosszúak és forróak. A nyolcas USDA zónában képes a legjobban ellenállni a téli időjárási viszonyoknak, viszont a tengerhez közeli vidékeken, ahol a nyár hűvösebb, nehezen termeszthető.

 

Jó hír, hogy más zónákban sem kell aggódni, mivel a fügék ládákban, cserepekben, illetve egyéb tartókban is nagyszerűen megél. Magyarországon is kezd egyre jobban elterjedni, szinte minden kertben lehet vele találkozni, még szabadva ültetett változattal is. Ez sem probléma, ugyanis csak pár szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy át tudjuk teleltetni! 

 

A közönséges füge lombhullató, kisméretű, három és kilenc méter magasra nőhet meg. A porzási igényei fajtától függően változik, levelei nagyméretűek, mélyzöldek. A közönséges fügék virágai kizárólag női ivarszerveket tartalmaznak, ezért nem igényelnek beporzást, hogy gyümölcs teremjen rajtuk. A tavaszi hajtásokból kifejlődik a breba, ami a tavasszal elsőként megjelenő termés.

 

Az aktuális év igazi, bőséges termése ősszel jelenik meg, a nyári hajtásokból. Hűvösebb területeken, mint ahogyan nálunk is, a brebák a kora tavaszi fagyok áldozataivá válnak. Léteznek olyan fajok, mint például a Desert King és a Lattarulla, amik jobban alkalmazkodnak a kevésbé forró nyarakkal rendelkező éghajlathoz, ezeket a fajtákat ajánlom nevelni Magyarországon is.

 

Ha nem vigyázunk, akkor könnyedén meghalhat a fügefánk már évközben is, korábbi cikkemben már megosztottam veletek sok mindent a fügefa neveléséről, most jöjjön inkább a teleltetés. A következő oldalon minden hasznos információt megtudhatsz, nincs más dolgod, mint lapozni egyet! 

 

A fügefa sikeres átteleltetése – Hasznos tanácsok a fügefa teleltetéséhez

A fügefa teleltetése

Jó hír mindenki számára, hogy a fügefa télre való felkészítése nem bonyolult művelet! Éppen ezért ne mulasszuk el a gondozása során, ha mindent jól csinálunk, a fügefánk nagyon hálás lesz, évről évre gazdagabb terméssel fog megörvendeztetni minket! Olyan helyeken, ahol a hőmérséklet tartósan -3 Celsius fok alá csökken, téli védelmet kell biztosítanunk növényünk számára. A fügefákat, csakúgy, mint a többi növényt, kétféleképpen teleltethetjük át: megoldhatjuk a kertben, ahol védelmet biztosítunk, de megoldhatjuk a konténeres növényként tartott fügefa védelmét is. Nézzük sorban!

Hirdetés

 

A kertbe, szabadföldbe ültetett fügefa teleltetése

Nagyon fontos, hogy az ültetés előtt gondolkozzunk, tehát olyan fajtát válasszunk kertünkbe, amelyik jobban tűri a hideget – Celeste, Brown Turkey, Chicago, Ventura. Akkor készítsük fel a növényeket a télre, ha az összes levele lehullott már. Kezdjük a metszéssel, vágjuk le róluk az összes olyan növényi részt, ami gyenge, beteg, sérült, vagy éppen keresztezve nőtt a másik ággal. Ha ezzel megvagyunk, kössük össze az ágakat, hogy azok egy oszlophoz hasonló formát alkossanak.

 

Ha szükség van rá, használjunk egy karót, és ehhez kössük a növényt. A fa tövét, és a törzsének egy részét kupacoljuk körbe mulccsal, vagy levelekkel – mindkettőnél fontos, hogy száraz legyen! Ezután a fügefát burkoljuk körbe néhány réteg zsákvászonnal, a csomagolás alatt fontos, hogy minden réteg nyitott maradjon felül, így biztosíthatjuk, hogy a nedvesség és a hő távozik. Ezzel is megvagyunk, nincs más dolgunk, mint felállítani egy keretet a fa köré.

 

Használhatunk erre a célra csirkehálót (ez a legolcsóbb), de bármi mást is, amit a kertben találunk, az a lényeg, hogy a keret stabil legyen! A fa és a keret közti részt töltsük fel száraz falevelekkel, és szalmával! Ezután a fát csomagoljuk be műanyag szigetelő-, vagy buborékfóliával, majd a tetejére helyezzünk egy felfordított műanyag vödröt. A téli védelemre szolgáló csomagolást kora tavaszig ne bolygassuk, csak akkor távolítsuk el, ha az éjszakai hőmérséklet már biztosan 5-6 Celsius fok fölött van! Nézzük a konténeres teleltetést, a következő oldalon folytatom! 

 

A fügefa sikeres átteleltetése – Hasznos tanácsok a fügefa teleltetéséhez

A fügefa konténeres teleltetése

Hirdetés

 

Az előző oldalon bemutatott teleltetési módszernél lényeges egyszerűbb a dolgunk, ha konténeres fügefánk van. Ebben az esetben is meg kell várnunk, hogy a növény lehullajtsa az összes levelét. Erre akkor kerül sor, amikor az összes többi lombhullató növény elveszti a leveleit.

 

Sokaknak juthat eszébe az, hogy a konténeres fát be is vihetné a meleg lakásba, ezt viszont senkinek sem ajánlom! A fa a hideg időszakban szeretne téli álomba merülni, ha viszont bevisszük a melegbe, megakadályozzuk ebben, így egész télen gyengének és betegnek fog tűnni, aminek az eredménye az lesz, hogy ki fogjuk dobni. 

                                                                                      

Lehullott az összes levele, kezdhetjük a teleltetést! A beteg, elszáradt növényi részeket távolítsuk el, majd helyezzük a növényt hűvös, száraz helyre. Ez lehet egy fagymentes garázs, pince, alagsor, de bármilyen, a házhoz tartozó mellékhelyiség, ahol nincs tartósan nagyon meleg.

 

A teleltetés alatt havonta egyszer öntözzük meg a növényt, többször ne, mert ebben az időszakban csak nagyon kevés vizet igényel, és ha ilyenkor túlöntözzük, az a pusztulásához fog vezetni! 

 

Kora tavasszal meg fognak jelenni rajta az új, szép, zöld hajtások, de csak akkor helyezzük ki a szabadba, ha az éjszakai hőmérséklet tartósan 1-3 Celsius fok fölé emelkedik. Előbb semmiképp, mert a fagy károsítani fogja az ifjú, még gyenge hajtásokat! Meg is vagyunk, sok sikert kívánok mindenkinek a teleltetéshez! 

                                         

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-22

Így készíts magágyat műanyag pohárból vagy palackból

Műanyag palackok segítségével is készíthetünk növényeink számára magágyat, mostani cikkemben azt fogom elmondani, hogy hogyan tehetjük ezt meg, és miért tartom annyira jó ötletnek!

2019-03-20

Minden, amit a brokkoli termesztéséről tudnod kell

Termessz te is sikeresen brokkolit, ehhez nyújt most segítséget szakértőnk remek cikke. Nincs más dolgod, mint megfogadni az itt leírtakat, akkor biztosan sikert fogsz elérni!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-03-06

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Sajnos nagyon sok gondot okoznak a pajorok a kertekben, elpusztítják a pázsitot, de még a gyümölcsfákat is. Mostani cikkemben elmondom nektek, mit tehettek a pajorok ellen!

További cikkek ebben a témában
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem

fermentáció

1. Sejtekben, valamint sejtmentes közegben is végbemenő folyamat; szénhidrátoknak, főként a... Tovább

Nógrád Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Salgótarján Rákóczi út 180. 3100 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 228

Átlagos értékelés: 4.8