Füge nevelés cserépben: Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

hirdetes

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A füge az egyik legegyszerűbb és legfinomabb otthon termeszthető gyümölcs. De ha hűvös éghajlaton élsz vagy korlátozott a termőhelyed, akkor lehet azt hiszed, hogy neked nem lehetséges a fügefa nevelése. A válasz viszont, de, cserépben te is meg tudod oldani! A gyümölcsfák konténerbe ültetésének módjáról a következőket kell tudnod ahhoz, hogy sikeresen nevelhess ehető fügét cserépben.

Füge cserépben

Miért termesszünk fügét cserépben?

A fügefák melegkedvelő növények és a legtöbb csak a 8–10. zónában szívós, bár lehet találni néhány fajtát, amely olyan hideg éghajlatot is elvisel, mint a 6. zóna. De a hidegebb régiókban is termesztheted saját fügefádat, ha konténerekben ülteted el, télen pedig bent áttelelheted. Ráadásul a cserepes füge általában kevesebb kártevőt vonz, és nagyon vonzó kiegészítői lehetnek a napos teraszoknak és erkélyeknek.

Cserép kiválasztása fügefák számára

A fügét sokféle módon lehet cserépben termeszteni; mindazonáltal bármilyen edényt is választasz, az alján sok vízelvezető lyukkal kell rendelkeznie, hogy megakadályozzuk a talaj vizesedését. Ezen túlmenően, mivel a cserepes fügefák meglehetősen nehezek lehetnek, érdemes lehet beruházni egy kerekes cserépbe, vagy a cserép alá egy növényi ládát beépíteni, hogy télen könnyen megforgathasd a fügét beltéren. Ami a konténer méretét illeti, a legtöbb fügefának legalább 60-70 literes
edényre lesz szükséged, de a fáknak nem lesz szükségük akkora edényre, amikor még kicsik. Ehelyett válassz egy olyan cserepet, amely körülbelül 15-20 centis és növeld a cserép méretét, ahogy a növény nő. Az azonnali túl nagy cserépbe ültetés vízelvezetési problémákat okozhat és gyakran túlöntözött növényeket eredményez.

A legjobb füge cserépben

Egyes fügefajták nagyon magasra nőhetnek, és túl nagyok a konténerekhez.
Az évek során azonban számos törpe fügefát fejlesztettek ki és ezek a kis méretű növények éppen a megfelelő méretűek a cserépben való tároláshoz. 

Hogyan ültessünk fügefát cserepekbe?

A fügefák ültetésére a legalkalmasabb a tavasz, miután a fagyveszély elmúlt, de az év más időszakaiban is ültetheted a fügét konténerekbe, amennyiben jól öntözöd és véded a szélsőséges hőmérsékletektől. Az ültetés megkezdéséhez kövesd ezeket az egyszerű lépéseket.

hirdetes

1. Adj földet az edénybe

Helyezd az edényt oda, ahová szeretnéd. Ezután adj hozzá jól lefolyó cserepes keveréket a tartály aljára.

2. Ültesd el a fügét!

Helyezd a fügefát a cserépbe úgy, hogy ugyanabban az ültetési mélységben legyen, mint amilyen mélységben nőtt a cserepében. Ezután töltsd meg az edény többi részét cserepes keverékkel. Csak annyi földet adj hozzá, hogy a füge gyökérgolyója egy szintben legyen a talajvonallal, de hagyj körülbelül 6 cm helyet a talaj és a cserép pereme között, hogy egy kicsit könnyebb legyen az öntözés.

3. Adj hozzá mulcsot

Miután elültettük a fügét, adj hozzá egy vékony réteg szerves talajtakarót, például szalmát vagy faforgácsot a talajvonal tövébe. Noha nincs szükség talajtakarásra, annak hozzáadása szigeteli a virágcserepet és csökkenti az öntözés gyakoriságát.

4. Öntözd meg a fügét

Végül adj a fügefádnak egy mély öntözést, és hagyd, hogy a felesleges víz kifolyjon az edény aljáról, hogy elkerüld a túlzottan telített talajt. Ezután kezdd el ápolni az új fügefát az alábbi gondozási tippek segítségével.

hirdetes

Hogyan gondozzuk a fügefákat cserépben?

Trópusi természetük ellenére a fügefákat nem nehéz nevelni, sőt, ha akarunk, akár egész évben beltérben is termeszthetünk bizonyos fügefajtákat. Mivel azonban a füge rovarokra támaszkodik a beporzásban, a növényeket tavasszal és nyáron virágzás közben a szabadba kell helyezni, ha gyümölcsöt akarunk tőlük. 

Fény

A füge teljes napsütést igényel a terméshez, ezért olyan helyre helyezd a növényt, amely naponta legalább 6 órányi erős fényt kap.

Víz

A konténerben termesztett növények gyorsabban kiszáradnak, mint a kerti ágyásokban, ezért rendszeresen ellenőrizd a fügefát, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem túl száraz-e a talaj neki. Öntözd meg a fát, amikor a talaj felső 3-6 cm része tapintásra száraznak tűnik, és ügyelj arra, hogy addig adj vizet, amíg ki nem ürül az edény aljából.

Trágya

A konténerben termesztett füge akkor lesz a legjobb, ha évente kétszer, tavasszal és ősszel trágyázzák kiegyensúlyozott
szerves trágyával. A tengeri moszat vagy halliszt jó választás ezekhez a növényekhez.

Újratelepítés

Ahogy nőnek, az ehető fügefákat át kell ültetni, hogy megfeleljenek méretüknek. A tavasz a legjobb időszak a növények átültetésére és a vízelvezetési problémák elkerülése érdekében csak olyan cserépbe ültess fügét, amely 1-2-szer nagyobb, mint az a cserép, amelyben nőttek.

Metszés

A termesztett füge típusától függően előfordulhat, hogy egyáltalán nem kell metszenie a növényt. Ha azonban nagyobb a fügéd, akkor érdemes a metszést télen kell elvégezni, amikor a füge nyugalmi állapotban van.

Aratás

Az érett fügének enyhén lágynak és édes illatúnak kell lennie, és lógnia kell a szárán. A kemény nyakú, szárukra merőleges füge még nem érett, ezért nem szabad leszedni, mert nem lesz olyan jó az íze.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Score 250 EC

Kiemelkedő hatékonyság az almavarasodás ellen.Hatóanyag: 250 g/l difenokonazolFelhasználható:... Tovább

inzulinrezisztencia

 Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a... Tovább

Tovább a lexikonra
kert