Megfelelő hűtési tecnológiák kiválasztása, freonos rendszerek

Növények, hústermékek rövid és középtávú optimális tárolása

Bakonyi Kornél
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az, hogy az élelmiszerek többségénél - legyen szó gyümölcsről, zöldségfélékről, virágról vagy húsféleségekről, húskészítményekről - szükséges valamilyen fokú hűtés, nem újdonság. Az egyre szigorodó szabályozás ill. a piaci verseny mind arra ösztönzi a gazdákat, feldolgozókat, hogy berendezéseiket az aktuális elvárásoknak megfelelő technikai szinten tartsák, ugyanakkor üzemeltetési költségük alacsony, megbízhatóságuk jó legyen.
Megfelelő hűtési tecnológiák kiválasztása, freonos rendszerek, etilén szűrés
Az, hogy az élelmiszerek többségénél - legyen szó gyümölcsről, zöldségfélékről, virágról vagy húsféleségekről, húskészítményekről - szükséges valamilyen fokú hűtés, nem újdonság. Az egyre szigorodó szabályozás ill. a piaci verseny mind arra ösztönzi a gazdákat, feldolgozókat, hogy berendezéseiket az aktuális elvárásoknak megfelelő technikai szinten tartsák, ugyanakkor üzemeltetési költségük alacsony, megbízhatóságuk jó legyen.
Annak meghatározásában, hogy melyik hűtési technológia a legmegfelelőbb egy adott létesítményhez, több paraméter is szerepet játszik. Legfontosabb a tárolás időtartama, kívánt hőmérséklet, ki- betárolás sűrűsége, terek mérete és elhelyezkedése, s nem utolsó sorban az áru maga. Rövid ill. középtávú - egyes termékféleségeknél akár több hónapos - tárolásnál, ill. folyamatos árumozgás esetén a hagyományos direkt elpárologtatású vagy indirekt hűtési rendszer kialakítása a megfelelő.
Ez utóbbi egy rövid freonos hűtőkörrel, hőcserélőn keresztül folyadékot hűt, amit egy hőszigetelt puffer tartályban tárol. Innen egy vagy több szivattyú keringteti a folyadékot a hűtőterekben lévő hőcserélőkön keresztül. A hagyományos freonos rendszereknél alkalmazott elpárologtatók is alkalmasak hűtött folyadékkal való üzemelésre, így technológia váltás esetén a meglévő berendezések felhasználhatók. További előnye a folyadékhűtős rendszereknek azok flexibilitása, könnyű szerelhetősége, egyszerű szakaszolhatósága, valamint akár az irodai klímát is lehet vele üzemeltetni.
A hűtött tárolás legfontosabb, de koránt sem egyetlen paramétere a tárolási hőmérséklet. Legalább ilyen fontos az áru minőségének szempontjából a tárolás módja ill. a tároló helyiség levegőjének páratartalma.
A relatív páratartalom az atmoszférában lévő aktuális nedvesség mennyiségének aránya a teljes telítettséghez képest. A hidegebb levegő kevesebb vízmennyiséget képes magában hordozni. Kísérlet során, ha telítődéskor rögzítjük a hozzáadott vízmennyiséget, s ábrázoljuk a levegő hőmérsékletének függvényében az 1. ábrán lévő görbét kapjuk.
Ha a levegő páratartalma eléri a 100%-os értéket, ködképződés, kicsapódás, más néven kondenzálódás jelentkezik. A levegő az elpárologtató lemezei között áthaladva jelentősen lehűl, relatív pártartalma megnövekszik, s a teljes telítettséget meghaladva a nedvesség kicsapódik a hideg felületen.
A növények szüretelés, betakarítás után is tovább lélegeznek, pórusaikon keresztül nedvesség távozik, ha azt környezete képes felvenni. Ez az eltávozó nedvesség kompenzálja azt a vízveszteséget, ami a hűtőtestek bordázatán kondenzál ki, majd távozik a lefolyórendszerbe. Gyakorlatilag minden egyes lefolyóba távozó liter vízzel egy-egy kilogrammnyi áru értékétől búcsúzunk el. Ha azonban a tárolóban lévő levegő relatív páratartalmát már a betárolás előtt felemeljük a megfelelő szintre (lásd táblázat), a kipárolgás jelentősen lecsökkenthető, így a veszteségek is sokkal alacsonyabbak lesznek. A dehidratáció ilyen mérvű lecsökkentése ugyanakkor a növény eltarthatóságának meghosszabbodását - sok esetben megkétszereződését - is eredményezi.
Párásítás alkalmazásakor, fagyáspont közeli tárolás esetén fokozottan ügyelni kell arra, hogy jelentős ködképződés ne forduljon elő, mert az áru felületén kikondenzálva, a víz egyrészt táptalajt biztosít a baktériumoknak, másrészt onnan később elpárologva helyi, felületi fagyást okozhat, ami a növény rostjait tönkre teszi, elindítva ezzel egy romlási folyamatot. Ezért fontos, hogy a relatív páratartalom szabályozása pontos és megbízható legyen.
Ha lehetőség van rá, célszerű már betároláskor a rekesz sorok között akkora szabad helyet hagyni, hogy a levegő szabadon át tudjon járni, át tudjon forogni az egész termen. Ez egyrészről biztosítja a belül elhelyezkedő áru megfelelően alacsony hőmérsékletét, illetve megakadályozza a növények által termelt, az érési folyamatokban szerepet játszó etilén koncentrálódását. A táblázatban megtalálható az egyes növények etilén termelési ill. érzékenységi szintjére vonatkozó információ is.
Etilén szűréskor a modern berendezésekben katalizációs folyamat megy végbe. Titanium dioxid bevonattal ellátott és UV fénnyel megvilágított szűrőn keresztülhaladva a levegőben lévő etilén gáz más ártalmatlan szénhidrogénné és vízzé alakul, ill. az UV fény megöli a levegőben lévő kórokozókat, gombákat. Bár miután a folyamat során melléktermék nem marad vissza, karbantartást nem igényel, a fenntartási költsége rendkívül alacsony, mégis a technológia magas ára miatt általában olyan esetben célszerű az alkalmazásán gondolkodni, ahol nagy értékű, leginkább déli gyümölcs vagy virág tárolása történik. A 3. ábrán látható, hogy idővel az etilén koncentráció szintje hogyan alakul szűrés nélkül, ill. szűréssel. Általánosságban elmondható, hogy egy szűréssel alacsonyan tartott etilénszint mellett az érzékeny növények, virágok 30-50%-kal hosszabb ideig megőrzik frissességüket, ill. kitolható az érési, elvirágzási folyamat.
Hogy versenyképességünket megőrizzük, egyre fontosabb az új hatékony technológiák alkalmazása, amiben erre szakosodott cégek sora áll rendelkezésre, de semmi sem helyettesítheti vagy pótolhatja a megfelelően óvatos kezelést, hiszen az áru alapvető épségét ez határozza meg.
Összefoglaló táblázat néhány jellegzetes növényfajta optimális tárolási kondícióiról.
(Forrás: UC Davis egyetem tanulmánya)

Áru Tárolási hőm. [°C] Relatív páratartalom [%] Legmagasabb fagyáspont [°C] Etilén termelés Etilén érzékenység Tárolhatóság
Alma (télálló) -1,1 - 0 90-95 -1,5 NM M 3-6 hónap
Alma (nyári) 4 90-95 -1,5 NM M 1-2 hónap
Ananász 7 - 13 85-90 -1,1 A A 2-4 hét
Articsóka 0 95 -1,2 NA A 2-3 hét
Áfonya -0,5 - 0 90-95 -1,3 A A 10-18 nap
Bab (zöld) 4 - 7 95 -0,7 A K 7-10 nap
Bab (lóbab) 0 90-95       1-2 hét
Bab (limabab) 5-6 95 -0,6 A K 5-7 nap
Banán 13 - 15 90-95 -0,8 K M 1-4 hét
Birsalma -0,5 - 0 90 -2 A M 2-3 hónap
Bodza -0,5 - 0 90-95 -1,1 A A 5-14 nap
Borsó (hüvelyes) 0 90-98 -0,6 NA K 1-2 hét
Brokkoli 0 95-100 -0,6 NA M 10-14 nap
Cékla 0 98-100 -0,4 NA A 10-14 nap
Citrom 10 - 13 85-90 -1,4       1-6 hónap
Cseresznye -1 - 0 90-95 -2,1 NA A 2-3 hét
Eper 0 90-95 -0,8 A A 7-10 nap
Egres -0,5 - 0 90-95 -1,1 A A 3-4 hét
Fehérrépa 0 98-100 -0,5 NA K 1-2 hónap
Füge -0,5 - 0 85-90 -2,4 K A 7-10 nap
Gomba 0 90 -0,9 NA K 7-14 nap
Görögdinnye 10-15 90 -0,4 NA M 2-3 hét
Grapefruit 10-15 85-90 -1,1 NA K 6-8 hét
Gránátalma 5 - 7 90-95 -3 NA A 2-3 hónap
Hagyma (fejes, száraz) 0 65-70 -0,8 NA A 1-8 hónap
Hagyma (új) 0 95-100 -0,9 A M 3 hét
Kapor 0 95-100 -0,7 NA M 1-2 hét
Karfiol 0 95-98 -0,8 NA M 3-4 hét
Karalábé 0 98-100 -1 NA A 2-3 hónap
Káposzta (korai) 0 98-100 -0,9 NA M 3-6 hét
Kiwi 0 90-95 -0,9 A M 3-5 hónap
Kókusz 0 - 2 80-85 -0,9     1-2 hónap
Körte -1,5 - -0,5 90-95 -1,7 M M 2-7 hónap
Kukorica (csemege, bébi) 0 95-98 -0,6 NA A 5-8 nap
Lime 9 - 10 85-90 -1,6     6-8 hét
Mangó 13 85-90 -1,4 K K 2-3 hét
Narancs 0 - 9 85-90 -0,8 NA K 3-12 hét
Naspolya 0 90-95 -1,9     3 hét
Nektarin -0,5 - 0 90-95 -0,9 K K 2-4 hét
Olíva (friss) 5 - 10 85-90 -1,4 A K 4-6 hét
Őszibarack -0,5 - 0 90-95 -0,9 K K 2-4 hét
Padlizsán 4 - 6 85-90           6-8 hét
Papaya 7 - 13 85-90 -0,9 K K 1-3 hét
Paprika (édes) 7 - 10 95-98 -0,7 A A 2-3 hét
Paprika (erős) 5 - 10 95-95 -0,7 A K 2-3 hét
Paradicsom (zöld) 10 - 13 90-95 -0,5 NA M 2-5 hét
Paradicsom (érett) 8-10 85-90 -0,5 M A 1-3 hét
Petrezselyem 0 95-100 -1,1 NA M 1-2 hónap
Póréhagyma 0 95-100 -0,7 NA M 2 hónap
Retek 0 95-100 -0,7 NA A 1-2 hónap
Saláta (Endívia) 0 95-100 -0,1 NA K 2-4 hét
Saláta (fejes) 0 98-100 -0,2 NA M 2-3 hét
Sárgabarack -0,5 - 0 90-95 -1,1 M M 1-3 hét
Sárgadinnye 5 - 10 85-90 -1,1 K M 3-4 hét
Sárgarépa 0 98-100 -1,4 NA K
Spenót 0 95-100 -0,3 NA M 10-14 nap
Szeder -0,5 - 0 90-95 -0,8 A A 3-6 nap
Szilva -0,5 - 0 90-95 -0,8 K K 2-5 hét
Szőlő -0,5 - 0 90-95 -2,7 NA A 1-6 hónap
Torma -1 - 0 98-100 -1,8 NA A 10-12 hónap
Tök, sütőtök 12 - 15 50-70 -0,8 A K 2-3 hónap
Uborka (kígyó) 10 - 12 85-90 -0,5 A M 10-14 nap
Uborka (csemege) 4 95-100   A M 7 nap
Zeller 0 98-100 -0,5 NA K 1-2 hónap

 
 
 
 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

csőrkurtítás

intenzív tartású tyúk- (pulyka-) állományokban a kannibalizmus csökkentésére alkalma zott... Tovább

hengerezés

felszínalakító és -tömörítő művelési eljárás. Hatását a felhasznált eszköz tömege,... Tovább

Tovább a lexikonra