Ettől lesz a növény leve lila: a foszfor hiány jele

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

AN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A növény tápanyag hiányosságait gyakran számos tényező okozza, ez lehet a rossz talaj, a rovar támadások, a túl sok műtrágya, a rossz vízelvezetés vagy különböző betegségek miatt is. Amikor a növény tápanyaghiányban szenved, mint a magnézium, a kalcium, a kálium, a foszfor és a nitrogén, a növények sokféleképpen reagálnak – gyakran a levelükön látszik meg. 

 

Ettől lesz lila a növény levele

Növénybetegségek- Foszforhiány

Gyakoriak a tápanyagokban vagy ásványi anyagokban hiányos növényeknél a levélproblémák, ami magukba foglalhatja a növény növekedésének a visszaesését, kiszáradását és elszíneződését. A tápanyag hiányosságok eltérő módon jelennek meg a növényeken és a megfelelő diagnózis fontos a probléma orvoslásához. Az egyik leggyakrabban előforduló betegség amikor egy növénynek lila levelei vannak vagy levelei vöröses-lila színűek lesznek. Ez pedig a növény foszfor hiányát jelzi.

Miért fontos a foszfor a növények számára?

A foszfor a növény DNS-ének az egyik alapköve, továbbá fontos szerepet játszik a fotoszintézisben, a gyökérképződésben, a légzésben és az alapvető biológiai folyamatokban. Nagy szerepe van a sejtek energia háztartásában (ATP, ADP), valamint az örökletes tulajdonságokat hordozó vegyületekben (DNS, RNS). A foszfor megtalálható a magtermésekben lévő tartalék tápanyagban, ami a fejlődés megindulásához szükséges tápanyagot és energiát biztosítja. A foszfor döntő fontosságú a termésképzésben, kihat a termés mennyiségére és a minőségére is.Miért válnak lilává a növényi levelek?

Ha azt észleli, hogy egy növény lila levelekkel rendelkezik, nem pedig normál zöld színű, az valószínűleg foszforhiány miatt van. Minden növénynek szüksége van foszforra (P), hogy energiát, cukrot és nukleinsavat hozzon létre.

A fiatal növények nagyobb valószínűséggel mutatják a foszforhiány jeleit, mint az idősebb növények. Ha a talaj hűvös a tenyészidőszak elején, egyes növényekben foszforhiány alakulhat ki. A körömvirág és a paradicsom leveleinek alsó része túl kevés foszforral lila színűvé válik, míg a többi növény satnya vagy tompa, sötétzöld színű lesz.

Vöröseslila színű levelek

A vöröses-lilás színű levelek leggyakrabban kukoricanövényeken láthatók. A foszforhiányos kukorica keskeny, kékeszöld levelekkel rendelkezik, amelyek végül vöröses-lilás színűvé válnak. Ez a probléma a szezon elején jelentkezik, gyakran a hideg és nedves talaj miatt. A magnéziumhiányban szenvedő kukoricánál sárga csíkok is megjelenhetnek az alsó levelek erei között, amelyek idővel pirosra váltanak.

A lila levelű növények egyéb okai

Ha lila levelű növénye van, annak az antocianin emelkedett szintje is lehet az oka, ami egy lila színű pigment. Ez a pigment akkor halmozódik fel, amikor a növény stresszessé válik és a növény normál működése megszakad. Ezt a problémát nagyon nehéz diagnosztizálni, mivel más tényezők is okozhatják a pigment felhalmozódását, például a hideg hőmérséklet, a betegségek és a szárazság.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

virulencia

Kórokozó baktériunok azon sajátossága,hogy képesek a szervezetbe behatolni,ott elszaporodni... Tovább

Csávázó Wakil XL 32,5 WG

Gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 175 g/kg mefenoxam, 100 g/kg cimoxanil, 50 g/kg... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem