Nem szabad vissza tenni a fészekből kipottyant fiókát!

hirdetes

Nem szabad a földön talált fiókát visszarakni!

ZH

Sok esetben előfordul, hogy a fókák kikerülnek a fészekből és mivel még röpképtelenek, ezért a földön ugrálva találunk rájuk. Ilyenkor azt hiheti az ember, hogy segít megmenteni az életét, ha felvesszük a földről, azonban ez tévedés! Pont azzal sodorhatjuk veszélybe az életét, ha hozzáérünk!

kipottyant fióka

Veszélybe sodorhatod a földön talált fiókát, ha elviszed!


A madaraknak csak úgy meg kell tanulniuk repülni, mint nekünk embereknek járni. Bizony előfordul, hogy a repülési lecke ne a megfelelő irányba torkollott, ezért fordulhat elő, hogy a földön találunk rá a kis röpképtelen fiókákra, akik össze-vissza ugrálnak. Azzal, ha összeszedjük akár veszélybe is sodorhatjuk a kis madárkák életét, de még a szüleitől is elszakíthatjuk! Valószínűleg a madár szülők a környékbeli ágakról figyelik csemetéjüket, ahogy a fészekelhagyással próbálkozik. Tavasszal kezdődik a tömeges fészekelhagyási szezon, így különösképpen figyelemmel kell lennünk a kis fiókák életére!

madárfióka

 

hirdetes

A madárfiókák kirepülése


A fészekelhagyási ösztön másképp működik a kisebb testű madaraknál és a nagyobb testű madaraknál is. A kisebb madarak már a teljes röpképesség kialakulása előtt elhagyják a „szülői házat” és előfordul, hogy a fészekhez közeli sűrű aljnövényzetben bújnak meg, ahonnan csipogva hívják a szülőket etetni. 


hirdetes
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívta a figyelmet, hogy tavasszal több esetben előfordulhat, hogy a fészekből kipottyanó fiókákkal találkozunk akár az utcán, akár a kertben vagy a parkban a fűben ücsörögve és gyakran hangosan csipogva. Ilyenkor azonban ne felejtsük el, hogy a fiatal madárkák nem árvák és hogy a szüleik, akik éppen táplálékot keresnek valószínűleg a közelben vannak. Ennek okán szükségtelen, sőt a madaraknál kifejezetten káros lehet, ha beleavatkozunk a természet rendjébe és megfogjuk esetleg elvisszük a fiókákat. 


Amennyiben magunkkal visszük a fiókát akár maradandó egészségkárosodást is okozhatunk náluk, ugyanis sokkal gyengébb minőségű élelemmel tudjuk csak táplálni őket a szüleikhez képest és nem is tudnánk megtanítani a fiókákat a túléléshez szükséges nélkülözhetetlen viselkedési formákra.

Kattints a következő oldalra, ha kíváncsi vagy mit kell tenni, ha fiókát találsz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-10

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

A növények fejlődésére óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet.

2022-05-16

7 virág az árnyékos erkélyre, amik így is tündökölnek

A balkonnövények sokkal inkább szeretik a félárnyékot a tűzőnapnál! Mutatjuk a legszebb árnyéktűrő balkonvirágokat, amik biztosan feldobják az erkélyed!

2022-05-16

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

Mikor és milyen gyakran locsoljuk a füvet, hogy az zöld és egészséges legyen? Nézd meg milyen trükköket árultak el a szakértőink, hogy zöldebb kegyen a fű!

2022-05-16

Nincs időd a kerttel foglalkozni? - 4 tipp, hogyan legyen vad, mégis rendezett kerted

Nem csak a tökéletesre nyírt fű és a gömbformára nyírt bokrok, az elburjánzott növények is mutathatnak jól és még környezeti szempontból is hasznos lehet!

2022-04-13

Ezeket kell tudnod a szélenergiáról!

Sokan vagyunk, akik próbálnának környezetkímélőbb lehetőséget találni az energia előállításával kapcsolatban. Ezeket tudnod kell a szélenergiáról, mielőtt beruházol rá!

2022-04-12

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

Te is újrahasznosítanál mindent, amit csak lehet? Akkor mostani cikkünket imádni fogod! Mutatunk 5 dolgot, amiről azt hitted nem komposztálható, mégis az!

2022-03-25

Ne dobd ki: a tojáshéj igazi csodaszer a kertben, rengeteg mindenhez jó!

Ha szeretnéd te is gazdaságosabban felhasználni az tojások héját kertedben, akkor az alábbi tippek pontosan ebben segítenek majd! Előbb azonban egy fontos tudnivaló…

2022-04-05

Nincs kerted? Komposztálj az erkélyen!

A háztartási ételmaradékok a hulladék rendszeres hányadát adják ki. Nem kell, hogy ezek mind a kukában végezzék! Komposztálj az erkélyeden! Mutatjuk, hogy hogyan!

További cikkek ebben a témában


gyapjúzsír

a faggyú- és verejtékmirigyek váladékát összefoglaló néven gyapjúzsírnak nevezik. A... Tovább

légszáraz mag

a tárolhatóság állapotáig kiszárított mag. A fajok szerint változó értékű... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert Környezetvédelem