Nem szabad vissza tenni a fészekből kipottyant fiókát!

hirdetes

Nem szabad a földön talált fiókát visszarakni!

ZH

Sok esetben előfordul, hogy a fókák kikerülnek a fészekből és mivel még röpképtelenek, ezért a földön ugrálva találunk rájuk. Ilyenkor azt hiheti az ember, hogy segít megmenteni az életét, ha felvesszük a földről, azonban ez tévedés! Pont azzal sodorhatjuk veszélybe az életét, ha hozzáérünk!

kipottyant fióka

Veszélybe sodorhatod a földön talált fiókát, ha elviszed!


A madaraknak csak úgy meg kell tanulniuk repülni, mint nekünk embereknek járni. Bizony előfordul, hogy a repülési lecke ne a megfelelő irányba torkollott, ezért fordulhat elő, hogy a földön találunk rá a kis röpképtelen fiókákra, akik össze-vissza ugrálnak. Azzal, ha összeszedjük akár veszélybe is sodorhatjuk a kis madárkák életét, de még a szüleitől is elszakíthatjuk! Valószínűleg a madár szülők a környékbeli ágakról figyelik csemetéjüket, ahogy a fészekelhagyással próbálkozik. Tavasszal kezdődik a tömeges fészekelhagyási szezon, így különösképpen figyelemmel kell lennünk a kis fiókák életére!

madárfióka

 

hirdetes

A madárfiókák kirepülése


A fészekelhagyási ösztön másképp működik a kisebb testű madaraknál és a nagyobb testű madaraknál is. A kisebb madarak már a teljes röpképesség kialakulása előtt elhagyják a „szülői házat” és előfordul, hogy a fészekhez közeli sűrű aljnövényzetben bújnak meg, ahonnan csipogva hívják a szülőket etetni. 


hirdetes
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívta a figyelmet, hogy tavasszal több esetben előfordulhat, hogy a fészekből kipottyanó fiókákkal találkozunk akár az utcán, akár a kertben vagy a parkban a fűben ücsörögve és gyakran hangosan csipogva. Ilyenkor azonban ne felejtsük el, hogy a fiatal madárkák nem árvák és hogy a szüleik, akik éppen táplálékot keresnek valószínűleg a közelben vannak. Ennek okán szükségtelen, sőt a madaraknál kifejezetten káros lehet, ha beleavatkozunk a természet rendjébe és megfogjuk esetleg elvisszük a fiókákat. 


Amennyiben magunkkal visszük a fiókát akár maradandó egészségkárosodást is okozhatunk náluk, ugyanis sokkal gyengébb minőségű élelemmel tudjuk csak táplálni őket a szüleikhez képest és nem is tudnánk megtanítani a fiókákat a túléléshez szükséges nélkülözhetetlen viselkedési formákra.

Kattints a következő oldalra, ha kíváncsi vagy mit kell tenni, ha fiókát találsz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-08-17

Hogyan kezdj neki egy saját veteményesnek

Hogyan kezdd el a nulláról a veteményeskert telepítését? Milyen zöldségeket termessz és hova?Hoztunk nektek egy kis segítséget! A friss zöldségek garantáltak lesznek!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

További cikkek ebben a témában


fészek (méh)

a kaptár a méhek tartózkodási helye szerint két részre osztható; az állandó tartózkodási... Tovább

bogáncsos gyapjú

a legeltetés közben különféle növények horgos magtermésével szennyeződött gyapjú... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert Környezetvédelem