Nem szabad vissza tenni a fészekből kipottyant fiókát!

hirdetes

Nem szabad a földön talált fiókát visszarakni!

ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sok esetben előfordul, hogy a fókák kikerülnek a fészekből és mivel még röpképtelenek, ezért a földön ugrálva találunk rájuk. Ilyenkor azt hiheti az ember, hogy segít megmenteni az életét, ha felvesszük a földről, azonban ez tévedés! Pont azzal sodorhatjuk veszélybe az életét, ha hozzáérünk!

kipottyant fióka

Veszélybe sodorhatod a földön talált fiókát, ha elviszed!


A madaraknak csak úgy meg kell tanulniuk repülni, mint nekünk embereknek járni. Bizony előfordul, hogy a repülési lecke ne a megfelelő irányba torkollott, ezért fordulhat elő, hogy a földön találunk rá a kis röpképtelen fiókákra, akik össze-vissza ugrálnak. Azzal, ha összeszedjük akár veszélybe is sodorhatjuk a kis madárkák életét, de még a szüleitől is elszakíthatjuk! Valószínűleg a madár szülők a környékbeli ágakról figyelik csemetéjüket, ahogy a fészekelhagyással próbálkozik. Tavasszal kezdődik a tömeges fészekelhagyási szezon, így különösképpen figyelemmel kell lennünk a kis fiókák életére!

madárfióka

 

hirdetes

A madárfiókák kirepülése


A fészekelhagyási ösztön másképp működik a kisebb testű madaraknál és a nagyobb testű madaraknál is. A kisebb madarak már a teljes röpképesség kialakulása előtt elhagyják a „szülői házat” és előfordul, hogy a fészekhez közeli sűrű aljnövényzetben bújnak meg, ahonnan csipogva hívják a szülőket etetni. 


hirdetes
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívta a figyelmet, hogy tavasszal több esetben előfordulhat, hogy a fészekből kipottyanó fiókákkal találkozunk akár az utcán, akár a kertben vagy a parkban a fűben ücsörögve és gyakran hangosan csipogva. Ilyenkor azonban ne felejtsük el, hogy a fiatal madárkák nem árvák és hogy a szüleik, akik éppen táplálékot keresnek valószínűleg a közelben vannak. Ennek okán szükségtelen, sőt a madaraknál kifejezetten káros lehet, ha beleavatkozunk a természet rendjébe és megfogjuk esetleg elvisszük a fiókákat. 


Amennyiben magunkkal visszük a fiókát akár maradandó egészségkárosodást is okozhatunk náluk, ugyanis sokkal gyengébb minőségű élelemmel tudjuk csak táplálni őket a szüleikhez képest és nem is tudnánk megtanítani a fiókákat a túléléshez szükséges nélkülözhetetlen viselkedési formákra.

Kattints a következő oldalra, ha kíváncsi vagy mit kell tenni, ha fiókát találsz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

2023-05-27

9 házi készítésű növényvédőszer a virágoskerthez

A házi készítésű növényvédőszerek nem csak környezettudatosak és természetesek, de az egészségesedre sincsenek káros hatással, nem úgy, mint sok bolti változatuk.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

adenóma (adenoma)

a mirigyhámból kiinduló jóindulatú —> daganat. Tovább

Gyomirtó Lintur 70 WG

Gyors és biztos hatás, széles hatásspektrum a kalászosok kétszikű gyomnövényei... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert Környezetvédelem