Nem szabad vissza tenni a fészekből kipottyant fiókát!

Nem szabad a földön talált fiókát visszarakni!

ZH, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Sok esetben előfordul, hogy a fókák kikerülnek a fészekből és mivel még röpképtelenek, ezért a földön ugrálva találunk rájuk. Ilyenkor azt hiheti az ember, hogy segít megmenteni az életét, ha felvesszük a földről, azonban ez tévedés! Pont azzal sodorhatjuk veszélybe az életét, ha hozzáérünk!

kipottyant fióka

Veszélybe sodorhatod a földön talált fiókát, ha elviszed!


A madaraknak csak úgy meg kell tanulniuk repülni, mint nekünk embereknek járni. Bizony előfordul, hogy a repülési lecke ne a megfelelő irányba torkollott, ezért fordulhat elő, hogy a földön találunk rá a kis röpképtelen fiókákra, akik össze-vissza ugrálnak. Azzal, ha összeszedjük akár veszélybe is sodorhatjuk a kis madárkák életét, de még a szüleitől is elszakíthatjuk! Valószínűleg a madár szülők a környékbeli ágakról figyelik csemetéjüket, ahogy a fészekelhagyással próbálkozik. Tavasszal kezdődik a tömeges fészekelhagyási szezon, így különösképpen figyelemmel kell lennünk a kis fiókák életére!

madárfióka

 

A madárfiókák kirepülése


A fészekelhagyási ösztön másképp működik a kisebb testű madaraknál és a nagyobb testű madaraknál is. A kisebb madarak már a teljes röpképesség kialakulása előtt elhagyják a „szülői házat” és előfordul, hogy a fészekhez közeli sűrű aljnövényzetben bújnak meg, ahonnan csipogva hívják a szülőket etetni. 


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívta a figyelmet, hogy tavasszal több esetben előfordulhat, hogy a fészekből kipottyanó fiókákkal találkozunk akár az utcán, akár a kertben vagy a parkban a fűben ücsörögve és gyakran hangosan csipogva. Ilyenkor azonban ne felejtsük el, hogy a fiatal madárkák nem árvák és hogy a szüleik, akik éppen táplálékot keresnek valószínűleg a közelben vannak. Ennek okán szükségtelen, sőt a madaraknál kifejezetten káros lehet, ha beleavatkozunk a természet rendjébe és megfogjuk esetleg elvisszük a fiókákat. 


Amennyiben magunkkal visszük a fiókát akár maradandó egészségkárosodást is okozhatunk náluk, ugyanis sokkal gyengébb minőségű élelemmel tudjuk csak táplálni őket a szüleikhez képest és nem is tudnánk megtanítani a fiókákat a túléléshez szükséges nélkülözhetetlen viselkedési formákra.

Kattints a következő oldalra, ha kíváncsi vagy mit kell tenni, ha fiókát találsz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

2006. évi CVII. törvény

a géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról 1. §... Tovább

értékcsökkenés

az állóeszközök elhasználódásának, műszaki avulásának és szerkezeti kopásának... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert Környezetvédelem