Tudnivalók a vermelésről - miért is rendkívül hasznos és praktikus?

hirdetes

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A modern technológia vívmányainak köszönhetően élelmiszereink akár hetekig is fogyaszthatók maradhatnak, miután megvásároltuk őket az üzletekből. Ezt különféle tartósítószerek, és az otthoni hűtőberendezések teszik lehetővé, amiket manapság már készpénznek veszünk. De gondoltál már arra, hogy vajon hogyan oldották meg ezt őseink? Egyáltalán lehetséges volt évezredekkel ezelőtt az élelmiszerek tartósítása?

Vermelés tudnivalók

(Kép forrása: Wikimédia)

Nos, a válasz egy nagyon határozott igen, ráadásul ezt az ősi módszert a mai napig megfigyelhetjük a természetben (elég csak a magvakat elásó mókusokra gondolni), és sokan ma is pincékben tárolják élelmiszereik jó részét. Szóval hogy működik a tartósítás ezen ősi, látszólag egyszerű formája? A következő rövid ismertetőben erről lesz szó, továbbá kitérünk arra is, hogy milyen élelmiszereket érdemes egyáltalán így tárolni, illetve hogy hogyan alkalmazhatod ma okosan ezt a módszert!

Megjegyzés: A következő ismertető csupán tájékoztatás/érdekesség jellegű. Nem vállalunk semmilyen felelősséget az földalatti tartósításból származó élelmiszer- vagy egészségügyi károkért!

Mi az a földalatti tartósítás, és hogyan működik?

A földalatti tartósítás lényegében nem más, mint az élelmiszerek fagyvonal alatti elásása a talajban, ahol csupán minimális oxigén és fény éri őket. A tartósításban fontos szerepet játszik a talaj hőmérséklete, és pH értéke is – megfelelő körülmények között az élelmiszerek erjedni kezdenek, amitől még tartósabbá válhatnak.

hirdetes

Amikor a megfelelő élelmiszerek sűrű, lúgos talajba kerülnek, akkor a talaj pH értéke növekedni kezd, és ez indítja be az erjedési folyamatot. Az élelmiszerek földalatti tartósítása akkor a leghatékonyabb, ha száraz, vagy fagyott talajba kerülhetnek. 

Milyen élelmiszereket érdemes föld így tartósítani? – Némely élelmiszer sokkal ideálisabb az ilyesfajta tartósításra, mint a többi íme néhány ezek közül!

Gumós termések: ahogyan a pincékben, a gumós termések hasonlóan jól tárolhatók a „temetéses” módszerrel is. Nem igényelnek semmilyen extra előkészítést, elég csak behelyezni őket egy lyukba a többi tartósítani kívánt növény mellé. A gumós termésű növények jó részét akár télire is a talajban hagyhatod, és a hidegebb hónapokban egy vastag talajtakaróval védheted őket. Sok talajban termő növény termése így édesebb ízt vesz fel, de azért vannak kivételek.

Káposzta: a méltán népszerű káposzta is jól tartósítható a talajban. Eltemetésekor (és így felásásakor is) arra kell odafigyelni, hogy a gyökerei a növényen maradjanak. Attól függően, hogy hogyan temetted el, megerjedhet és megpuhulhat, vagy megőrizheti ropogós, keményebb textúráját.

hirdetes

Gyümölcsök: a gyümölcsöket gyakran tárolják pincében, így a talajban is jól megvannak. Fontos, hogy a termések héja sehol ne érintkezzen egy másikéval, mert ezeken a pontokon (illetve a sebesült részeken) állhat be a rothadás, ami gyorsan terjed.

Hús: őseink gyakran temették el különböző állatok húsát, hogy megőrizzék azok frissességét. Ezek a húsdarabok általában a hideg talajba (a hűtőbe, ha úgy tetszik) kerültek, vagy besózták, és úgy temették el őket. A halakat különösen gyakran temették el sóval, cukorral, vagy fűszerekkel beszórva. Ennek köszönhetően a húsok erjedni kezdtek a talajban. Egy másik módszerhez forró szénre volt szükség – ezzel együtt temették el a húsokat, hogy elpusztítsák az azokban élősködő baktériumokat. Most pedig nézzük, hogyan működik a földalatti tartósítás, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-03

Gyümölcsfák termesztése bonsaiként: egyszerűbb, mint hinnéd

Miért ne lenne egy saját bonsai gyümölcsfád, ami nemcsak nagyon mutatós, hanem még hasznos is? Itt van minden, amit tudnod kell a bonsai gyümölcsfákról!

2023-01-12

Mikor kell elültetni az epret tavasszal?

Tavasszal is lehet epret ültetni? Mikor, hogyan lehet tavasszal epret ültetni? Mutatjuk az tavaszi eper ültetésével kapcsolatos legfontosabb információkat.

2023-01-16

Saját teacserjéd lehet - mutatjuk, hogyan ültess teanövényt!

A teanövények gondozása egyáltalán nem bonyolult. Mutatunk is egy kis segítséget, amivel te is könnyedén nevelgetheted otthon a kis teacserjécskéidet.

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-18

Így nevelhetsz te is mézédes koktélparadicsomot cserépben

Nem számít, hol laksz, kis házban, vagy nagyban, hatalmas udvarod van kerttel, vagy sem egy cserépben neked is lehet otthon termett mézédes koktélparadicsomod.

2022-11-11

Vajon mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott zöldségekben? Mutatjuk a szakemberek véleményét a mirelit zöldségekről!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

számlakeret

a kötelezően előírt számláknak a rendszere, amely a számlák egységes elnevezésére, a... Tovább

hizlalás

vágóra szánt állatok tartása, a testtömeg mesterséges gyarapítása céljából. Régebben a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség