Tudnivalók a vermelésről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A modern technológia vívmányainak köszönhetően élelmiszereink akár hetekig is fogyaszthatók maradhatnak, miután megvásároltuk őket az üzletekből. Ezt különféle tartósítószerek, és az otthoni hűtőberendezések teszik lehetővé, amiket manapság már készpénznek veszünk. De gondoltál már arra, hogy vajon hogyan oldották meg ezt őseink? Egyáltalán lehetséges volt évezredekkel ezelőtt az élelmiszerek tartósítása?

Vermelés tudnivalók

(Kép forrása: Wikimédia)

Nos, a válasz egy nagyon határozott igen, ráadásul ezt az ősi módszert a mai napig megfigyelhetjük a természetben (elég csak a magvakat elásó mókusokra gondolni), és sokan ma is pincékben tárolják élelmiszereik jó részét. Szóval hogy működik a tartósítás ezen ősi, látszólag egyszerű formája? A következő rövid ismertetőben erről lesz szó, továbbá kitérünk arra is, hogy milyen élelmiszereket érdemes egyáltalán így tárolni, illetve hogy hogyan alkalmazhatod ma okosan ezt a módszert!

Megjegyzés: A következő ismertető csupán tájékoztatás/érdekesség jellegű. Nem vállalunk semmilyen felelősséget az földalatti tartósításból származó élelmiszer- vagy egészségügyi károkért!

Mi az a földalatti tartósítás, és hogyan működik?

A földalatti tartósítás lényegében nem más, mint az élelmiszerek fagyvonal alatti elásása a talajban, ahol csupán minimális oxigén és fény éri őket. A tartósításban fontos szerepet játszik a talaj hőmérséklete, és pH értéke is – megfelelő körülmények között az élelmiszerek erjedni kezdenek, amitől még tartósabbá válhatnak.

hirdetes

Amikor a megfelelő élelmiszerek sűrű, lúgos talajba kerülnek, akkor a talaj pH értéke növekedni kezd, és ez indítja be az erjedési folyamatot. Az élelmiszerek földalatti tartósítása akkor a leghatékonyabb, ha száraz, vagy fagyott talajba kerülhetnek. 

Milyen élelmiszereket érdemes föld így tartósítani? – Némely élelmiszer sokkal ideálisabb az ilyesfajta tartósításra, mint a többi íme néhány ezek közül!

Gumós termések: ahogyan a pincékben, a gumós termések hasonlóan jól tárolhatók a „temetéses” módszerrel is. Nem igényelnek semmilyen extra előkészítést, elég csak behelyezni őket egy lyukba a többi tartósítani kívánt növény mellé. A gumós termésű növények jó részét akár télire is a talajban hagyhatod, és a hidegebb napokban egy vastag talajtakaróval védheted őket. Sok talajban termő növény termése így édesebb ízt vesz fel, de azért vannak kivételek.

Káposzta: a méltán népszerű káposzta is jól tartósítható a talajban. Eltemetésekor (és így felásásakor is) arra kell odafigyelni, hogy a gyökerei a növényen maradjanak. Attól függően, hogy hogyan temetted el, megerjedhet és megpuhulhat, vagy megőrizheti ropogós, keményebb textúráját.

hirdetes

Gyümölcsök: a gyümölcsöket gyakran tárolják pincében, így a talajban is jól megvannak. Fontos, hogy a termések héja sehol ne érintkezzen egy másikéval, mert ezeken a pontokon (illetve a sebesült részeken) állhat be a rothadás, ami gyorsan terjed.

Hús: őseink gyakran temették el különböző állatok húsát, hogy megőrizzék azok frissességét. Ezek a húsdarabok általában a hideg talajba (a hűtőbe, ha úgy tetszik) kerültek, vagy besózták, és úgy temették el őket. A halakat különösen gyakran temették el sóval, cukorral, vagy fűszerekkel beszórva. Ennek köszönhetően a húsok erjedni kezdtek a talajban. Egy másik módszerhez forró szénre volt szükség – ezzel együtt temették el a húsokat, hogy elpusztítsák az azokban élősködő baktériumokat. Most pedig nézzük, hogyan működik a földalatti tartósítás, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-08-10

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodza a természet egyik nagy ajándéka, a fekete bodzát sokféleképpen fel lehet használni, a fekete bodzának számtalan jótékony hatása van, most te is megtudhatsz mindent a fekete bodzáról!

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

2020-10-01

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

A fekete bors termesztéséről osztok meg most veletek mindent, kevesen tudják, de a saját kertünkben is termeszthetünk fekete borsot, nézzük, hogyan!

2020-09-17

A gyökérzöldségek tárolásának titka

A gyökérzöldségek tárolása, minden a gyökérzöldségek tárolásáról, szakértőnk oszt meg veletek mindent a gyökérzöldségek tárolásáról!

2020-09-05

11 érdekes gyökérzöldség mindenki kertjébe

11 szuper gyökérzöldséget mutatok most be nektek, amiknek a termesztését mindenképpen érdemes kipróbálnotok! 11 gyökérzöldség, ami tökéletes a kertedbe

2020-09-14

Télen sem kell lemondani róla – Így termessz egész évben újhagymát a lakásban!

Az újhagyma termesztése – Egész évben termeszthetsz újhagymát, mostani cikkemben mindent elmondok az újhagyma termesztéséről, tudj meg mindent az újhagyma termesztéséről.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


érzéstelenítés

az általános érzéstelenítés, a nyugtatás, a bódítás, az altatás, a narkózis; e... Tovább

hipoxémia (hypoxaemia)

a vérnek oxigénnel való hiányos telítődése. Akkor következik be, ha a hemoglobin... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség