notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudnivalók a vermelésről

Hirdetés

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A modern technológia vívmányainak köszönhetően élelmiszereink akár hetekig is fogyaszthatók maradhatnak, miután megvásároltuk őket az üzletekből. Ezt különféle tartósítószerek, és az otthoni hűtőberendezések teszik lehetővé, amiket manapság már készpénznek veszünk. De gondoltál már arra, hogy vajon hogyan oldották meg ezt őseink? Egyáltalán lehetséges volt évezredekkel ezelőtt az élelmiszerek tartósítása?

Vermelés tudnivalók

(Kép forrása: Wikimédia)

Nos, a válasz egy nagyon határozott igen, ráadásul ezt az ősi módszert a mai napig megfigyelhetjük a természetben (elég csak a magvakat elásó mókusokra gondolni), és sokan ma is pincékben tárolják élelmiszereik jó részét. Szóval hogy működik a tartósítás ezen ősi, látszólag egyszerű formája? A következő rövid ismertetőben erről lesz szó, továbbá kitérünk arra is, hogy milyen élelmiszereket érdemes egyáltalán így tárolni, illetve hogy hogyan alkalmazhatod ma okosan ezt a módszert!

 

Megjegyzés: A következő ismertető csupán tájékoztatás/érdekesség jellegű. Nem vállalunk semmilyen felelősséget az földalatti tartósításból származó élelmiszer- vagy egészségügyi károkért!

 

Mi az a földalatti tartósítás, és hogyan működik?

A földalatti tartósítás lényegében nem más, mint az élelmiszerek fagyvonal alatti elásása a talajban, ahol csupán minimális oxigén és fény éri őket. A tartósításban fontos szerepet játszik a talaj hőmérséklete, és pH értéke is – megfelelő körülmények között az élelmiszerek erjedni kezdenek, amitől még tartósabbá válhatnak.

Hirdetés

 

Amikor a megfelelő élelmiszerek sűrű, lúgos talajba kerülnek, akkor a talaj pH értéke növekedni kezd, és ez indítja be az erjedési folyamatot. Az élelmiszerek földalatti tartósítása akkor a leghatékonyabb, ha száraz, vagy fagyott talajba kerülhetnek. 

 

Milyen élelmiszereket érdemes föld így tartósítani? – Némely élelmiszer sokkal ideálisabb az ilyesfajta tartósításra, mint a többi íme néhány ezek közül!

Gumós termések: ahogyan a pincékben, a gumós termések hasonlóan jól tárolhatók a „temetéses” módszerrel is. Nem igényelnek semmilyen extra előkészítést, elég csak behelyezni őket egy lyukba a többi tartósítani kívánt növény mellé. A gumós termésű növények jó részét akár télire is a talajban hagyhatod, és a hidegebb napokban egy vastag talajtakaróval védheted őket. Sok talajban termő növény termése így édesebb ízt vesz fel, de azért vannak kivételek.

 

Káposzta: a méltán népszerű káposzta is jól tartósítható a talajban. Eltemetésekor (és így felásásakor is) arra kell odafigyelni, hogy a gyökerei a növényen maradjanak. Attól függően, hogy hogyan temetted el, megerjedhet és megpuhulhat, vagy megőrizheti ropogós, keményebb textúráját.

Hirdetés

 

Gyümölcsök: a gyümölcsöket gyakran tárolják pincében, így a talajban is jól megvannak. Fontos, hogy a termések héja sehol ne érintkezzen egy másikéval, mert ezeken a pontokon (illetve a sebesült részeken) állhat be a rothadás, ami gyorsan terjed.

 

Hús: őseink gyakran temették el különböző állatok húsát, hogy megőrizzék azok frissességét. Ezek a húsdarabok általában a hideg talajba (a hűtőbe, ha úgy tetszik) kerültek, vagy besózták, és úgy temették el őket. A halakat különösen gyakran temették el sóval, cukorral, vagy fűszerekkel beszórva. Ennek köszönhetően a húsok erjedni kezdtek a talajban. Egy másik módszerhez forró szénre volt szükség – ezzel együtt temették el a húsokat, hogy elpusztítsák az azokban élősködő baktériumokat. Most pedig nézzük, hogyan működik a földalatti tartósítás, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-07

16 ok, amiért mindenkinek ananászt kéne ennie

Az ananász nemcsak finom, hanem hihetetlenül egészséges is, mostani cikkemben elmondom, miért lenne érdemes mindenkinek sokkal több ananászt fogyasztania!

2019-07-10

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Különleges lekvárrecepteket osztunk most meg veletek, cikkünkből kiderül, hogyan készíthettek isteni finom barack-, eper-, banán-, illetve görögdinnyelekvárt, ezt mindenképp érdemes kipróbálnotok!

2019-07-15

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Az őszibarackot mutatom most be nektek, olvassátok el cikkemet, és tudjatok meg mindent az őszibarackról. Az őszibarack a magyarok legkedveltebb gyümölcse, nem véletlenül.

2019-07-31

Gyerekkorunk nagy kedvence – A mirabella, vagyis a fosóka szilva!

Gyerekkorunk egyik legnagyobb kedvence volt a mirabella, vagy ahogyan mindenki ismeri, a fosóka szilva. Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a fosóka szilváról!

2019-08-09

A gyümölcs- és zöldséglevek elképesztő előnyei (receptekkel)

A gyümölcs-, illetve a zöldségleveknek is számtalan előnyük van, érdemes minden nap fogyasztani belőlük. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a gyümölcs-, és a zöldséglevekről!

2019-07-31

Minden, amit egy kertésznek a cikória termesztéséről tudnia kell

A cikória egy olyan növény, aminek a termesztésétől mindenki tart, ez azonban nagy hiba. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a cikória termesztéséről!

2019-07-13

Mikor és hogy végezzük a betakarítást? – Szüretelési kisokos mindenkinek

Nem mindegy, hogy mikor és hogyan végezzük el a zöldségek szüretelését. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a zöldségek betakarításáról!

2019-07-30

Kell metszeni a paprikát, és ha igen, hogy? Szakértőnk válaszol!

Paprika metszése – Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a paprika szakszerű metszéséről. Ezeket a dolgokat kell elvégeznetek a parika metszése esetén.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
227 184
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 400 631
Közösség

veszettség

A v. vírusa (Lyssavirus) iránt - eltérő mértékben - az összes melegvérű állatfaj és az... Tovább

savanyúfüvek

a ->gyep kevésbé értékes összetevői. Alaktanilag abban térnek el az—>édesfüvektől,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 136

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség