Tudnivalók a vermelésről - miért is rendkívül hasznos és praktikus?

hirdetes

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A modern technológia vívmányainak köszönhetően élelmiszereink akár hetekig is fogyaszthatók maradhatnak, miután megvásároltuk őket az üzletekből. Ezt különféle tartósítószerek, és az otthoni hűtőberendezések teszik lehetővé, amiket manapság már készpénznek veszünk. De gondoltál már arra, hogy vajon hogyan oldották meg ezt őseink? Egyáltalán lehetséges volt évezredekkel ezelőtt az élelmiszerek tartósítása?

Vermelés tudnivalók

(Kép forrása: Wikimédia)

Nos, a válasz egy nagyon határozott igen, ráadásul ezt az ősi módszert a mai napig megfigyelhetjük a természetben (elég csak a magvakat elásó mókusokra gondolni), és sokan ma is pincékben tárolják élelmiszereik jó részét. Szóval hogy működik a tartósítás ezen ősi, látszólag egyszerű formája? A következő rövid ismertetőben erről lesz szó, továbbá kitérünk arra is, hogy milyen élelmiszereket érdemes egyáltalán így tárolni, illetve hogy hogyan alkalmazhatod ma okosan ezt a módszert!

Megjegyzés: A következő ismertető csupán tájékoztatás/érdekesség jellegű. Nem vállalunk semmilyen felelősséget az földalatti tartósításból származó élelmiszer- vagy egészségügyi károkért!

Mi az a földalatti tartósítás, és hogyan működik?

A földalatti tartósítás lényegében nem más, mint az élelmiszerek fagyvonal alatti elásása a talajban, ahol csupán minimális oxigén és fény éri őket. A tartósításban fontos szerepet játszik a talaj hőmérséklete, és pH értéke is – megfelelő körülmények között az élelmiszerek erjedni kezdenek, amitől még tartósabbá válhatnak.

hirdetes

Amikor a megfelelő élelmiszerek sűrű, lúgos talajba kerülnek, akkor a talaj pH értéke növekedni kezd, és ez indítja be az erjedési folyamatot. Az élelmiszerek földalatti tartósítása akkor a leghatékonyabb, ha száraz, vagy fagyott talajba kerülhetnek. 

Milyen élelmiszereket érdemes föld így tartósítani? – Némely élelmiszer sokkal ideálisabb az ilyesfajta tartósításra, mint a többi íme néhány ezek közül!

Gumós termések: ahogyan a pincékben, a gumós termések hasonlóan jól tárolhatók a „temetéses” módszerrel is. Nem igényelnek semmilyen extra előkészítést, elég csak behelyezni őket egy lyukba a többi tartósítani kívánt növény mellé. A gumós termésű növények jó részét akár télire is a talajban hagyhatod, és a hidegebb napokban egy vastag talajtakaróval védheted őket. Sok talajban termő növény termése így édesebb ízt vesz fel, de azért vannak kivételek.

Káposzta: a méltán népszerű káposzta is jól tartósítható a talajban. Eltemetésekor (és így felásásakor is) arra kell odafigyelni, hogy a gyökerei a növényen maradjanak. Attól függően, hogy hogyan temetted el, megerjedhet és megpuhulhat, vagy megőrizheti ropogós, keményebb textúráját.

hirdetes

Gyümölcsök: a gyümölcsöket gyakran tárolják pincében, így a talajban is jól megvannak. Fontos, hogy a termések héja sehol ne érintkezzen egy másikéval, mert ezeken a pontokon (illetve a sebesült részeken) állhat be a rothadás, ami gyorsan terjed.

Hús: őseink gyakran temették el különböző állatok húsát, hogy megőrizzék azok frissességét. Ezek a húsdarabok általában a hideg talajba (a hűtőbe, ha úgy tetszik) kerültek, vagy besózták, és úgy temették el őket. A halakat különösen gyakran temették el sóval, cukorral, vagy fűszerekkel beszórva. Ennek köszönhetően a húsok erjedni kezdtek a talajban. Egy másik módszerhez forró szénre volt szükség – ezzel együtt temették el a húsokat, hogy elpusztítsák az azokban élősködő baktériumokat. Most pedig nézzük, hogyan működik a földalatti tartósítás, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-28

C-vitamin fontossága

A C-vitamin minden nap nélkülözhetetlen vitaminforrás szervezetünk számára. Sokféleképpen erősíti egészségünket. De miért olyan jó, és mit kell tudni róla? Ebből a cikkből kiderül.

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

További cikkek ebben a témában


indító műtrágya (starter)

a vetőmaggal egy időben kijuttatott műtrágya, amelynek célja, hogy a növényt a kezdeti... Tovább

vízelosztás

Az öntözőrendszer csatornáinak vízhozamával való gazdálkodás és az öntözési... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság gyümölcs Zöldség