A fokhagyma termesztése ősszel – Hasznos tudnivalók a fokhagyma őszi termesztéséről

Ősszel ültesd a fokhagymát, ha egészséges, szép, bő termést szeretnél!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A fokhagyma sikeres termesztése ősszel

Fokhagyma termesztése ősszel – A fokhagyma termesztése kert nélkül

Nem kell kétségbeesni akkor sem, ha nincsen kertetek, ugyanis kert nélkül is termeszthettek könnyedén fokhagymát. Cserép, virágláda, balkonláda, bármi, ami van, minden megfelel! A félreértések elkerülése végett már most elmondom, hogy a cserepes termesztést se bent a lakásban kell végezni, szóval ne vigyétek be a meleg szobába semmiképp! 

Szedjük szét a fokhagyma gerezdjeit, és ültessük el a virágládába, 8-10 centiméteres tőtávolságra, és ugyanilyen mélységre. Kinti termesztésről beszélünk, szóval keressetek egy napos, meleg helyet, ahova lehet tenni az elültetett fokhagymát cserepestül – ablakpárkány, terasz, erkély, ami csak van! A tél folyamán csak arra kell ügyelni, hogy a földje ne száradjon ki teljesen, azonban tartózkodni kell a gyakori öntözéstől is, mivel a nagy hidegben könnyen átfagyhat a föld. Ezért is fontos, hogy a földje jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen, és legyen az edényen túlfolyó – a pangó vízben könnyedén elrohadhatnak a gerezdek. 

Fokhagyma termesztése ősszel – Fokhagyma termesztése edényben – Ha jön a tavasz

Átvészeltük a telet, tavasszal meg fognak jelenni a friss hajtáscsúcsok, elkezdődik a növekedés, ennek fényében érdemes többször locsolnunk a növényeket, és tápoldatozhatunk is, havonta egyszer-kétszer. Már a betakarítás előtt lehet csemegézni a zöld levelekből, vágjunk le egy-egy szálat úgy, hogy maradjon még elég felület a növekedéshez, tehát több levél maradjon, mint amennyit levágunk. A levágott leveleket ugyanúgy lehet elfogyasztani, mint a zöld újhagymát. 

Ha a fokhagyma elkezdene esetleg virágszárakat növeszteni, akkor azokat mindenképp törjük le, így továbbra is a fejképzésen marad majd a hangsúly. A növényünk akkor áll készen a betakarításra, amikor a levélszár nyaki része elkezd barnulni és fonnyadni, ez általában június közepén-végén következik be. Sok sikert kívánok mindenkinek a fokhagyma termesztéséhez, és ne felejtsetek el szavazni lentebb! 

Oszd meg véleményedet írásunkról, szavazz! Neked mennyire tetszett a cikk?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

betyárkóró (Erigeron canadensis L.)

a —>fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egyik leggyakoribb... Tovább

havasi kecske (Capra montana)

a szarvasmarha félék családjának kecskealakúak (Caprinae) alcsaládjába tartozó, a magas... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés