A fokhagyma termesztése ősszel – Hasznos tudnivalók a fokhagyma őszi termesztéséről

Ősszel ültesd a fokhagymát, ha egészséges, szép, bő termést szeretnél!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fokhagyma sikeres termesztése ősszel

Fokhagyma termesztése ősszel – A fokhagyma termesztése szabadföldben

Magyarországon a fokhagymát úgy szaporítják, hogy a gerezdekből álló és csupán fellevelek által összetartott hagymákat szétszedik, és a gerezdeket duggatják a földbe. Mint azt már említettem, a fokhagyma szerencsére nem túl igényes növény, simán elviseli a szélsőséges időjárási jelenségeket, így ellenáll a keményebb télnek, és a nyári melegnek is. Ültethetjük gyümölcsfák közé, vagy akár magasabb termetű növények közé, mivel nem nagy a fényigénye, kisebb árnyékban is jól termeszthető.

Szárazabb talajban is jól érzi magát, erős, bojtos gyökérzetével itt is képes felvenni a szükséges vízmennyiséget, ebből adódik, hogy még öntözni sem szükséges. Talaj szempontjából fontos megemlíteni, hogy a frissen trágyázott földet nem szereti, ezért érdemes az előző évben megtrágyázott ágyásokban elhelyezni – de az is jó természetesen, ha a tavasszal vetett zöldségek helyére ültetjük. A földet minden esetben készítsük elő, a mély ásást meghálálja. 

A fokhagyma termesztése – Szeptember-október környéki duggatás

Szeptember végén-október elején azért már mindenképpen dugassuk el a fokhagyma gerezdjeit. Lombot nem fejleszt, ezért sűrűn is ültethetjük. Általában 9-14 ültetésre alkalmas gerezdet találhatunk egy hagymában, ez vásárlás szempontjából fontos. Az ősszel elültetett gerezdek már abban az évben gyökeret fognak ereszteni, télen némi lombtakarással védhetjük a kemény fagyok ellen, de ez sem szükséges.

Fokhagyma gondozása tavasszal 

Tavasszal már nagyon korán növekedésnek indul, és megjelennek a lapos levelei is. Ezután nincs más dolgunk, mint tisztán tartanunk a területet, kapálással, gyomlálással – ekkor vigyázzunk, ne sértsük meg a fejlődő hagymákat! Szerencsére kártevője és betegsége nem igazán szokott lenni, tehát permetezni sem kell. Nyáron már szedhetjük a finom fokhagymákat, az állomány végleges felszedésére akkor kerítsünk sort, amikor a levelei már megsárgulnak, a szára pedig elszáradt.

A felszedés után ne hagyjuk üresen az ágyást, felásás után fejes salátát palántázhatunk a helyére, vagy spenótot, céklát vethetünk. Szeretnénk segíteni azoknak is, akiknek nincsen kertjük, ezért a következő oldalon mindent elmondok a fokhagyma virágládás termesztéséről! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

makroerg vegyületek (nagy energiájú vegyületek)

az élő szervezetek nagy energiájú (makroerg) P-O v. P-N kötéseket tartalmazó vegyületei. A... Tovább

halotánpróba

a sertések stresszérzékenységének megítélésére használt eljárás. A halotán- (narcotan,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés