Így termeszthetünk 6 egyszerű lépésben fokhagymát egy pohár vízben

Így termeszthetsz fokhagymát egy pohár vízben! – Termessz fokhagymát 6 lépésben költséghatékonyan!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ez az egyszerű vizes módszer tökéletes arra, hogy néhány hét alatt ízletes fokhagymát nevelhessünk, akár egy pohárban is! Most mutatjuk az a 6 lépést, amivel fokhagymát nevelhetsz, akár a konyhádban is!

fokhagyma pohárban termesztés

Fokhagyma termesztés egy pohár vízben

A fokhagyma vízben történő termesztése egy egyszerű módja annak, hogy gyorsan és ízletes fokhagymát neveljünk, amit néhány héten belül be lehet gyűjteni. Szintén szórakoztató feladat a családdal, amelynek csak néhány alapvető háztartási cikkre van szüksége.

A fokhagymát vízben is lehet termeszteni, bár érdemes megérteni, hogy így nem lesz telt hagymás. Fokhagyma zöldjét lehet így nevelni, majd a kihajtott hagymákat ki lehet ültetni a szabadba, és tovább termeszteni, hogy teljes méretűvé fejlődjenek.

Tanuld meg a fokhagyma termesztést ezzel az egyszerű módszerrel, és profitálhatsz az ablakpárkányon növekvő fokhagymacsírák gyors betakarításából!

Fokhagyma termesztése vízben 6 egyszerű lépésben

Elméletileg bármely fokhagyma felhasználható csíráztatásra, de javasolt a kifejezetten termesztésre értékesített fokhagyma használata. Ennek az az oka, hogy az üzletekben vásárolt, főzéshez használt hagymákat különböző szerekkel kezelik, hogy megakadályozzák kihajtásukat, és potenciálisan olyan betegségeket hordozhatnak, amelyek más növényeket vagy a talajt érinthetik, ha a kihajtott hagymákat kiültetik az udvarra, hogy tovább növekedjenek. De lássuk i, hogyan lehet egyszerűen 6 lépésben fokhagymát növeszteni egy pohár vízben!

Fokhagyma termesztés vízben lépésről-lépésre

1.    Válasszuk le a fokhagymagerezdeket a hagymáról, és válasszuk ki a legegészségesebb gerezdeket a vízben való kihajtáshoz.

2.    Helyezzük a kiválasztott gerezdeket hegyes végével lefelé egy átlátszó edénybe vagy pohárba. Alternatív megoldásként az egész hagymát a vízbe meríthetjük ahelyett, hogy a gerezdeket külön-külön elmerítenénk.

3.    Önts langyos vizet az edénybe, amíg a gerezdek vagy a hagyma alját be nem fedi – általában 1,5 – 2 centiméterig.

4.    Helyezzük a poharat napos helyre, például ablakpárkányra, hogy sok napfényt kapjon.

5.    Cseréljük ki a vizet, amikor zavarossá válik – vízcsere előtt távolítsuk el a gerezdeket.

6.    A fokhagyma zöld hajtásai gyorsan megjelennek, és néhány héten belül készen állnak a betakarításra a fokhagyma vízben történő termesztésének megkezdése után.

Vízben termesztett fokhagyma betakarítása

A hajtásokat (fokhagyma zöldjét) 10-20 centiméter között szüreteljük le úgy, hogy szükség szerint vágjuk le a hajtásokat egy ollóval. Használjuk őket szükség szerint, mivel a fokhagyma hajtásai nem őrzik meg finom ízüket a hűtőszekrényben. Ha túl korán betakarítjuk a fokhagyma zöldjét, keserű íze lesz. Maga a fokhagymagerezd a csírák levágása után is fogyasztható.

A fokhagyma zöldjének számos kulináris felhasználása van. Gyakran nyersen adják salátákhoz vagy öntetekhez, és főzve általában párolják, grillezik vagy tésztához vagy leveshez adják. Ez egy sokoldalú összetevő, amely helyettesítheti a hagymát, póréhagymát vagy mogyoróhagymát a receptekben. A fokhagyma zöldje különbözik a fokhagyma leveleitől, amelyek göndör virágszárak, amelyek a vegetációs időszakban később alakulnak ki a keménynyakú fokhagymákon.

Termeszthetek fokhagymát vízben?

Ha vízben csíráztatjuk a fokhagymagerezdeket, akkor finom zöldeket nevelhetünk rajta, bár ezzel a módszerrel a gerezd soha nem fejlődik ki teljes hagymává. Ha szeretnél te is fokhagymát növeszteni a konyhádban, akkor próbáld ki ezt a hat lépéses módszert, majd a gerezdek vízben való kihajtása után a szabadba is kiültetheted a fokhagymákat a még több termés érdekében.

Azonban jó, ha tudod, hogy a fokhagymát nem szabad hosszú ideig vízben termeszteni. A legjobb, ha ezt csak a gyökerek elindításának módjaként használjuk. Helyezzük át a fokhagymát a talajba, amint a gyökerek kibújtak.

Ez a csíráztatási módszer hasznos lehet, ha a talaj nagyon nehéz, fagyos, vagy nem használható, amikor általában a fokhagyma ültetésének ideje lenne. A fokhagyma csíráztatása megakadályozhatja, hogy a gerezd nagyon nedves talajba kerüljön, és esetleg rothadjon. A csíráztatott szegfűszeget közvetlenül a talajba ültethetjük, vagy cserepesbe ültethetjük beltérben, hogy később kiültessük.

A fokhagyma rendkívül népszerű a hazai veteményeskertekben és a szegfűszeget fajtától függően egész télen és tavasszal lehet ültetni a szabadban. A csíráztatott szegfűszeget meleg és napos helyre kell ültetni, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a gyökereket. A szegfűszeget úgy kell elültetni, hogy a hegye éppen kilógjon a földből. Tartsuk a területet nedvesen, de ne legyen vizes és legyen gyommentes.

Hogyan neveljünk fokhagymát egy vizespalackban

A fokhagyma átlátszó műanyag palackban is termeszthető, de ez egy kicsit más, mivel az egész hagyma kihajtható, nem csak egy gerezd.

Vágjuk le egy normál 500 ml-es műanyag palack tetejét, és töltsük fel vízzel. Vegyünk egy egész gerezd fokhagymát, és helyezzük a levágott vég tetejére úgy, hogy a gerezd alja üljön a vízben. Gyorsan el kell kezdenie gyökeresedni, majd hajtásokat növeszteni.

Rendszeresen cseréljük ki a vizet, hogy megakadályozzuk a rothadást, a cserére utaló jel az, hogy a víz zavarossá válik. Néhány hét elteltével a hajtások betakaríthatók, vagy a gerezdek leválaszthatóak, és kiültethető az udvarra. A fokhagyma cserépben történő termesztése akkor is lehetséges, ha nincs udvarunk a termés kiültetésére.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivari hormonok (nemi hormonok, szexuálhormonok)

elsősorban a hím és női ivarmirigyekben elválasztott hormonok, amelyek az ivarszervek... Tovább

jarovizálódás (vernalizáció)

egyes növények egymást követő fejl. szakaszainak kiváltáshoz átmenetileg alacsony... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés