Biogazdaság a focipálya helyén

Hirdetés

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Biogazdaságot hoztak létre a focipálya helyén

A dékán és csapata mindent nagyon gyorsan előkészített, a focipálya teljesen újjászületett, ez pedig látványos volt. A pályáról eltávolították a jelző csíkokat, majd megérkeztek a billencses autók, és kezdetét vette a talajcsere, illetve a parcellázás. Azért meghagytak pár dolgot, azért, hogy mindenki őrizhesse a focipálya emlékét: a lelátó, a kapufák illetve az eredményjelző maradt a megszokott helyén. 

 

A focipálya azonban ezen kívül teljesen eltűnt, jelenlegi helyén 1500 epertő, valamint paradicsom, paprika, spárga, hagyma, többféle zöldség és más növény található. Mint már említettem, Sorrel célja az (is) volt, hogy megmutassa a diákjainak, hogyan lehet kitörni a mélyszegénységből. Ennek részeként meg szerette volna mutatni, hogy egy jól működő közösség milyen segítő erőt jelent mindenki számára. Korábban egyetlen diák sem evett zöldségeket, ma viszont már teljesen más a helyzet.

 

Hirdetés

A biológia órákon a tanítványokkal megtanították, hogy a gazdaság esélyt ad a továbblépésre, a gyakorlati laboratóriumi tapasztalatok pedig meggyőzték őket arról, hogy a két kezük által termelt növények sokkal egészségesebbek és még finomabbak is. Közben ráadásul épült a közösség is, mivel megtapasztalhatták, hogy egymásra vannak utalva – ha valaki nem végzi el a feladatát, azzal nemcsak magának, hanem társainak, a közösségnek is kárt okoz. A közös munka, az egymás segítése tehát alapvető feltétele a későbbi sikeres életnek.

Hirdetés

 

A diákok minden munkát saját maguk végeznek a főiskola egész területén, ide tartozik a takarítás, az üzemeltetés, a biztonsági őrzés, és a konyhai műveletek is. A félévi tandíjért összesen 150 órát kell dolgozni, aki pedig nem tartja be a szabályokat, büntetést fizet. Látható, hogy az iskolai farm úgy működik, mint egy igazi gazdaság, a diákok termelnek meg mindent, a termések pedig alapanyagként szolgának a főiskola konyháján, illetve a Dallas közeli éttermekben. A bevétel tíz százalékát felajánlják a környékben élő rászoruló családoknak – így lett a Paul Quinn az Egyesült Államok első városi munkáltató főiskolája. 

 

Sorrel elmondta, hogy a kezdetekkor sokan kételkedtek, egyenesen őrültnek nevezték. Most viszont mindenki büszke rá, ahogyan ő is arra, hogy végül sikerült véghezvinni a tervet. Ma már rengeteg kiváló üzleti kapcsolattal rendelkeznek, és egyre több a bevétel, nem utolsósorban nő a főiskola tanulóinak száma (2009-ben alig 200 volt, ma már az 500-at is meghaladta ez a szám). Sorrel bízik abban, hogy ez még mindig csak egy kis lépés, célja az, hogy megváltoztassa ezzel a gazdasággal az egész világ szemléletét. Bízunk benne, hogy sikerülni fog, hatalmas gratuláció jár neki az eddig elért sikerekért is! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

2019-04-27

Szabadulj meg örökre a gyomoktól organikus megoldásokkal!

Sajnos a kerti gyomok nagyon sok gondot okoznak az emberek számára, viszont van megoldás! Mostani cikkemben 9 szuper módszert mutatok nektek a kerti gyomok ellen.

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-30

Azt hitték, hogy rég kihalt, de újra felbukkant a gigantikus méretű méhfajta!

Ismét felbukkant a majdnem negyven éve kihaltnak hitt óriásméh, mely négyszer akkora, mint az általunk ismert házi méh. Ismerkedjetek meg vele ti is közelebbről!

2019-04-05

9 dolog, amikről mindenki tévesen hiszi, hogy nem lehet komposztálni!

Mostani cikkemben kilenc olyan dolgot mutatok be nektek, amikről tévesen azt gondolják sokan, hogy nem lehet komposztálni. A komposztálás nagyon jó dolog, vágjatok bele minél hamarabb!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
618 557
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 650 347
Közösség

ikresítés

főleg az egy utódot ellő (unipara) állatfajok tenyésztésében alkalmazzák, amikor pl. a... Tovább

takarmánymályva (Malva verticillata L.)

a mályvafélék (Malvaceae) családjához tartozó, fehérjedús takarmánynövény. Sima és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 98

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság