notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biogazdaság a focipálya helyén

Hirdetés

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Biogazdaságot hoztak létre a focipálya helyén

A dékán és csapata mindent nagyon gyorsan előkészített, a focipálya teljesen újjászületett, ez pedig látványos volt. A pályáról eltávolították a jelző csíkokat, majd megérkeztek a billencses autók, és kezdetét vette a talajcsere, illetve a parcellázás. Azért meghagytak pár dolgot, azért, hogy mindenki őrizhesse a focipálya emlékét: a lelátó, a kapufák illetve az eredményjelző maradt a megszokott helyén. 

 

A focipálya azonban ezen kívül teljesen eltűnt, jelenlegi helyén 1500 epertő, valamint paradicsom, paprika, spárga, hagyma, többféle zöldség és más növény található. Mint már említettem, Sorrel célja az (is) volt, hogy megmutassa a diákjainak, hogyan lehet kitörni a mélyszegénységből. Ennek részeként meg szerette volna mutatni, hogy egy jól működő közösség milyen segítő erőt jelent mindenki számára. Korábban egyetlen diák sem evett zöldségeket, ma viszont már teljesen más a helyzet.

 

Hirdetés

A biológia órákon a tanítványokkal megtanították, hogy a gazdaság esélyt ad a továbblépésre, a gyakorlati laboratóriumi tapasztalatok pedig meggyőzték őket arról, hogy a két kezük által termelt növények sokkal egészségesebbek és még finomabbak is. Közben ráadásul épült a közösség is, mivel megtapasztalhatták, hogy egymásra vannak utalva – ha valaki nem végzi el a feladatát, azzal nemcsak magának, hanem társainak, a közösségnek is kárt okoz. A közös munka, az egymás segítése tehát alapvető feltétele a későbbi sikeres életnek.

Hirdetés

 

A diákok minden munkát saját maguk végeznek a főiskola egész területén, ide tartozik a takarítás, az üzemeltetés, a biztonsági őrzés, és a konyhai műveletek is. A félévi tandíjért összesen 150 órát kell dolgozni, aki pedig nem tartja be a szabályokat, büntetést fizet. Látható, hogy az iskolai farm úgy működik, mint egy igazi gazdaság, a diákok termelnek meg mindent, a termések pedig alapanyagként szolgának a főiskola konyháján, illetve a Dallas közeli éttermekben. A bevétel tíz százalékát felajánlják a környékben élő rászoruló családoknak – így lett a Paul Quinn az Egyesült Államok első városi munkáltató főiskolája. 

 

Sorrel elmondta, hogy a kezdetekkor sokan kételkedtek, egyenesen őrültnek nevezték. Most viszont mindenki büszke rá, ahogyan ő is arra, hogy végül sikerült véghezvinni a tervet. Ma már rengeteg kiváló üzleti kapcsolattal rendelkeznek, és egyre több a bevétel, nem utolsósorban nő a főiskola tanulóinak száma (2009-ben alig 200 volt, ma már az 500-at is meghaladta ez a szám). Sorrel bízik abban, hogy ez még mindig csak egy kis lépés, célja az, hogy megváltoztassa ezzel a gazdasággal az egész világ szemléletét. Bízunk benne, hogy sikerülni fog, hatalmas gratuláció jár neki az eddig elért sikerekért is! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-08-01

Bevezetés a méhészkedésbe - Útmutató kezdő méhészeknek

Most vágnál bele a méhészkedésbe? Akkor mindenképp olvasd el cikkünket, ugyanis most mindent elmondunk nektek a méhészkedés alapjairól!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

2019-08-07

Minden, amit egy kertésznek a kerti mák termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkünkben a kerti mák termesztéséről fogunk mindent elmondani. Érdemes elolvasnia mindenkinek szakértőnk remek írását a kerti mákról.

2019-05-06

Elképesztő, Magyarország egyik legidősebb erdejét vágták ki a Bükkben!

Elképesztő, ami Magyarországon (is) zajlik, most 180 évesnél idősebb erdőt vágtak ki védett területen, a Bükki Nemzeti Parkban. Nézzük a részleteket!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-04-23

Természetes megoldás – Vakond ellen ültess vakondfüvet!

A vakondfű egy természetes megoldás a vakondok távoltartásához, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vakondfű alkalmazásáról, érdemes megismerkednetek vele közelebbről!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 265
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 462 712
Közösség

felnevelés

az újszülött állatok teljes kifejl.-éig alkalmazott tartási, takarmányozási eljárások,... Tovább

embólus

a vérpályában úszó többé-kevésbé szilárd képlet, amely gyakran embóliáx okoz. Lehet a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 100

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság