Biogazdaság a focipálya helyén

hirdetes

Magyarországon is így kéne? Focipályából hoztak létre briliáns biogazdaságot!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Biogazdaságot hoztak létre a focipálya helyén

A dékán és csapata mindent nagyon gyorsan előkészített, a focipálya teljesen újjászületett, ez pedig látványos volt. A pályáról eltávolították a jelző csíkokat, majd megérkeztek a billencses autók, és kezdetét vette a talajcsere, illetve a parcellázás. Azért meghagytak pár dolgot, azért, hogy mindenki őrizhesse a focipálya emlékét: a lelátó, a kapufák illetve az eredményjelző maradt a megszokott helyén. 

A focipálya azonban ezen kívül teljesen eltűnt, jelenlegi helyén 1500 epertő, valamint paradicsom, paprika, spárga, hagyma, többféle zöldség és más növény található. Mint már említettem, Sorrel célja az (is) volt, hogy megmutassa a diákjainak, hogyan lehet kitörni a mélyszegénységből. Ennek részeként meg szerette volna mutatni, hogy egy jól működő közösség milyen segítő erőt jelent mindenki számára. Korábban egyetlen diák sem evett zöldségeket, ma viszont már teljesen más a helyzet.

hirdetes

A biológia órákon a tanítványokkal megtanították, hogy a gazdaság esélyt ad a továbblépésre, a gyakorlati laboratóriumi tapasztalatok pedig meggyőzték őket arról, hogy a két kezük által termelt növények sokkal egészségesebbek és még finomabbak is. Közben ráadásul épült a közösség is, mivel megtapasztalhatták, hogy egymásra vannak utalva – ha valaki nem végzi el a feladatát, azzal nemcsak magának, hanem társainak, a közösségnek is kárt okoz. A közös munka, az egymás segítése tehát alapvető feltétele a későbbi sikeres életnek.

hirdetes

A diákok minden munkát saját maguk végeznek a főiskola egész területén, ide tartozik a takarítás, az üzemeltetés, a biztonsági őrzés, és a konyhai műveletek is. A félévi tandíjért összesen 150 órát kell dolgozni, aki pedig nem tartja be a szabályokat, büntetést fizet. Látható, hogy az iskolai farm úgy működik, mint egy igazi gazdaság, a diákok termelnek meg mindent, a termések pedig alapanyagként szolgának a főiskola konyháján, illetve a Dallas közeli éttermekben. A bevétel tíz százalékát felajánlják a környékben élő rászoruló családoknak – így lett a Paul Quinn az Egyesült Államok első városi munkáltató főiskolája. 

Sorrel elmondta, hogy a kezdetekkor sokan kételkedtek, egyenesen őrültnek nevezték. Most viszont mindenki büszke rá, ahogyan ő is arra, hogy végül sikerült véghezvinni a tervet. Ma már rengeteg kiváló üzleti kapcsolattal rendelkeznek, és egyre több a bevétel, nem utolsósorban nő a főiskola tanulóinak száma (2009-ben alig 200 volt, ma már az 500-at is meghaladta ez a szám). Sorrel bízik abban, hogy ez még mindig csak egy kis lépés, célja az, hogy megváltoztassa ezzel a gazdasággal az egész világ szemléletét. Bízunk benne, hogy sikerülni fog, hatalmas gratuláció jár neki az eddig elért sikerekért is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-15

A bor készítése életveszélyes- erre mindenki figyeljen oda!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Mutatjuk pontosan mikor és mire kell figyelni a borkészítés közben!

2022-08-18

15 igénytelen virág, amikre alig kell odafigyelni

Nem mindenkinek van elegendő ideje arra, hogy napi rendszerességgel ápolgassa virágait. Ha neked sincsen időd, akkor ezek az igénytelen virágok valók neked!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

További cikkek ebben a témában


kloaka

a gerincesek törzsében a halakra, a kétéltűékre, a madarakra és a tojásrakó emlősökre... Tovább

védekezés

A betegségek megelőzéséből,jelentkezésük esetén pedig elfolytásukból áll.A v.-hez... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság