Miért pusztul el a flamingóvirágom? Flamingóvirág helyes gondozása, flamingóvirág gondozása tippek, flamingóvirág gondozása tanácsok

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A flamingóvirágok jól ismertek élénk színű virágaikról, amelyek valójában nem virágok, hanem módosított viaszos levelek. De ezek a gyönyörű növények számos problémának vannak kitéve. A te flamingóvirágod is haldoklik, esetleg már kellett is kidobnod egy példányt? Mutatjuk, mi lehet a baj!

Flamingóvirág gondozása tanácsok

A flamingóvirág leggyakoribb problémái

Az flamingóvirágokat általában nagyon könnyű termeszteni, de időnként előfordulhat, hogy néhány ilyen gyakori problémával szembesülünk a gondozásuk során. A felmerülő problémák többsége az öntözés, a műtrágyázás, a hőmérsékletszabályozás vagy a nem megfelelő fényszint hibáiból adódik. A növények szabadban termesztésekor a kártevők és a betegségek is aggodalomra adnak okot. Nézzük ezeket egyesével! 

A flamingóvirág nem megfelelő öntözése

A nem megfelelő öntözés hatására a gomba károsíthatja az flamingóvirágot. Gomba és más anaerob baktériumok fejlődnek ki, amikor a levegő nem jut el a növény gyökereihez. A növényeknek vízre van szükségük a túléléshez, de túl sok belőle rossz lehet. A túl sok víz gyökérrothadáshoz vezet, még a levelek öntözés közbeni nedvesedése is jelentős mértékben hozzájárul a levélfertőzéshez. Persze kiszáradni sem kell hagyni a növényt, de túlzásba sem szabad esni! Csak akkor öntözd a flamingóvirágot, ha a talaj felső része 1-2 hüvelyk száraz. A növény mérsékelt mennyiségű vizet igényel. A forró nyári szezonban 2-3 naponta kell öntözni, még a hidegebb időszakban a heti egy is elég lehet.

Túl sok műtrágya sem tesz jót a flamingóvirágnak

Használhatsz műtrágyát a növények fejlődésének fokozására, de a túl sok műtrágya gondot okozhat. Ha felesleges műtrágyát adsz hozzá, a talaj lúgossá válik. A túlzott műtrágyázás a levelek égését váltja ki, amely a rojtok körül barnulásként kezdődik, és végül az egész leveleket elpusztítja. A nitrogénfelesleg gyakori probléma. Az esetleges levélégés mellett a nitrogén túladagolása elősegíti a bőséges leveleket, de megakadályozza a virágzást. Csak 3-4 havonta egyszer trágyázzuk meg a növényt egynegyed erősségű műtrágyával.

Nem kapnak elegendő fényt a flamingóvirágok

A flamingóvirágok trópusi növények, vannak hő-, illetve fényigényeik is, amiket nem betartva nem kell csodálkozni a hervadáson. A trópusi flamingóvirágok növények a 21-32 Celsius-fok közötti nyári hőmérsékletet kedvelik, 10 fok alatti hőmérsékleten biztosan elkezdenek hullani a leveleik, sárgulni a virágaik. Minél több fényt kapnak a flamingóvirágok, annál több virág nyílik ki rajtuk, de a közvetlen napfény hatással lesz a leveleire, kiszárítja és elpusztítja a növényt. A sárga leveleket sokszor a túl sok közvetlen napfény okozza.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hulladékevők (energia-visszaszerzők, rekuperáns-szervezetek)

az élelmi lánc csúcsán elhelyezkedő szervezetek; az elbomlásra kerülő szerves anyagok... Tovább

élőtömeg (testtömeg)

az állat kg-ban meghatározott tömege. Megállapításához különböző mérlegeket... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás Ünnep virág virágtermesztés