Ötletek kutyatartóknak a nyárra

hirdetes

Figyelj oda kutyusodra nyáron is

SF
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Nyáron a legjobb háziállat gazdinak lenni, mindig jó az idő, vihetjük futni, úszni kedvencünket, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Nyáron azonban megnő a kutyatartókra leselkedő kockázatok száma is, amelyekre az egész évszakban figyelemmel kell lenni.

Figyelj oda kutyusodra

Hőguta

A kutyák is ugyanúgy tudnak hőgutát kapni, mint az emberek. Ez akkor következik be, amikor testhőmérsékletük veszélyesen magas lesz, de ezt több módon is elkerülhetjük. Sose hagyjuk kedvencünket az autóba zárva, még akkor se, ha lehúzzuk neki kicsit az ablakot, mivel az nem elég ahhoz, hogy hűvösen, legalábbis elviselhető hőmérsékleten tartsa az autót. Ha kertben tartod kutyádat, biztosíts neki mindig árnyékos helyet, ahol le tud hűlni, és ha lehet, sétáltatás közben ne használj szájkosarat, mert az gátolja őket saját testük lehűtésében.

hirdetes

Sok a veszély, sok az aggódó gazdi, ami sosem baj, félni mindig jobb, mint megijedni, azonban ha már nyár van, adjuk meg az örömöt kutyusunknak, hogy élvezni is tudja. Ha neked is van valamilyen jó ötleted, oszd meg velünk a kommentek között.

A kutya is le tud égni

Mindegyik kutya, bundájának sűrűségétől vagy hosszától függetlenül le tud égni, ugyanúgy, mint mi. A fehér vagy világos szőrű kispajtások még inkább ki vannak téve a leégés veszélyének, ami fájdalmat, viszketést, lehámlást és hasonló problémákat okoz nekik. Hogy ezt a problémát elkerülhesd, használj kifejezetten kutyák számára gyártott napolajat és kend be a különösen érzékeny területeken: a fülei körül, az orránál, a szája körül található bőrnél és a hátán.

Figyelj a tappancsaira

A felforrósodott járdán, úton vagy homokon sétálva kedvencünk tappancsai képesek megégni. Ha erre van lehetőség, próbáljunk kora reggel vagy éjszaka sétáltatni, amikor ez a veszély már nem fenyegeti őket. Ha napközben mégis muszáj lenne valamiért útnak indulni, tenyerünkkel ellenőrizzük a felület forróságát. Helyezzük tenyerünket a felületre 30 másodpercig, ha fáj, éget, az kedvencünknek is fájdalmat fog okozni.

Elegenddő folyadék

A kiszáradás elkerülésének érdekében mindig biztosíts kedvencednek friss vizet valamilyen módon. Jégkockákkal, fagyasztott csirke vagy marhahússal ösztönözheted arra, hogy még több folyadékot vigyen be, ezzel is lehűtve magát. Megpróbálhatod nedves kutyatáppal is etetni, ami tovább növeli a hidratáció esélyét.

Tűznél felügyelet nélkül hagyni tilos

Sokszor fordult már elő olyan eset, hogy a tábortűz tűzifájából a kutyus kikapott egyet majd szaladni kezdett vele. Ilyenkor a gazdi hiába fut utána, azt fogja hinni, hogy ez is játék, ezért sose engedd a kutyát a tűz közelébe. Ha grillezel, sose hagyd azt őrizetlenül, főleg akkor ne, ha még étel is van a rácson, mert a kutya csak az illatát érzi meg és képes rárabolni és egyben persze megégetnie magát a forró eszközzel. Tűzgyújtó folyadékot se hagyj szem előtt, az gyakorlatilag méreg, amelynek csomagolását a kutyus elrághatja. 

Vannak olyan pirotechnikai eszközök, amelyek szintén botra hasonlítanak, ami a kutya szemében játék, így ilyesmit se hagyjunk előtte. A hirtelen villanások, robbanások és durranások összezavarhatják és megijeszthetik kedvenceinket, akik vadul rohanni, menekülni kezdenek bármilyen áron. Ha kutyáddal tűzijáték közelébe mész, mindig tartsd rövid pórázon.

Bogarak, rovarok

A kullancsok, legyek, szúnyogok mindig nyáron kellemetlenkednek leginkább. Ha szükséges, keresd fel helyi állatorvosod és kérdezd meg milyen módszerekkel akadályozhatod meg, hogy kedvenced áldozatául essen ezeknek az élősködőknek. Rengeteg nyakörv, sampon, spray és egyéb termék nyújt megfelelő védelmet, hogy ne legyen kutyusod se bogaras.

Úszás a medencében

Senki számára sem meglepő dolog, hogy a kutyák imádnak úszni, szinte minden lehetőséget megragadnak, csakhogy vizesek legyenek. Számukra ez öröm és a meleg ellen is jó megoldás, azonban előfordulhat, hogy a víz klór tartalma irritációt okoz náluk. Ha kedvenced megmártózna a kerti medencében utána mindenképp locsold le egy slaggal, hogy lemosd róla a klórt és egyéb vegyszereket. A medence vizéből ne engedd inni, se az utcán található pocsolyákból, amik még veszélyesebb vegyi anyagokat tartalmazhatnak. 

Allergia

A bolhák és virágok is szép számmal hordoznak allergéneket, amelyek a kutyáknál viszketést, köhögést, tüsszögést és különböző problémákat okozhatnak. Próbáld meg megelőzni kutyusod érintkezését a potenciális allergiaforrásokkal, főleg ha tudomásod van róla, hogy valóban allergiás valamire. Keresd fel állatorvosod és kérj tőle tanácsot, tud-e ajánlani valami gyógyszert vagy antibiotikumot a tünetek kezelésére és megelőzésére.

Póráz fontossága

A kutyatartók legnagyobb félelme, hogy kedvencüknek egyszer csak lába kél. Elszökik, esetleg valaki ellopja, ami manapság már egyáltalán nem különös dolog, sokan ebből élnek meg. Ha kutyusoddal utazol valahova, mindig tartsd pórázon, sosem tudhatod, milyen inger éri, aminek hatására rohanni kezd, és ki tudja merre fog szaladni. Nyakörvére mindenképp helyezd el elérhetőséged, telefonszámod, hogy ha mégis megtörténne a baj, könnyen megtalálhasd az elkóborolt kutyust. Szerencsére a kötelező mikrocsipes rendszer is segít megtalálni az elkóborolt ebeket, azonban ha valaki az utcán találja meg kutyádat és már rajta van elérhetőséged, nem kell menhelyre vinnie, hogy ott azonosítani tudják.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-21

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

A méhek megjelentek a kertedben? Ez azt jelenti tavaszodik, cseppet se félj, Boros Tibor méhész szakértőnk elhozta a legfontosabb tippeket, tudd meg te is ezeket!

2024-02-20

Így metszd meg a szőlődet február végén egy kertész szerint

Szőlő metszése: mikor és hogyan kell elvégeznünk? Kertészünk cikkében felvilágosít minket ezekről a kérdésekről és elmagyarázza, hogyan érdemes elvégezni!

2024-02-20

Elképesztően egészséges: ezért érdemes neked is virágport fogyasztanod

Virágpor fogyasztása: ezért érdemes neked is elkezdened a virágport fogyasztását, mutatjuk a legjobb tippeket, hogyan érdemes fogyasztani és miért pontosan!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-21

Tulipánláz a Dunakanyarban: 70.000 tulipán közül válogathatsz

A Dunakanyar ismét vár minket áprilistól 70.000 tulipánnal, jácinttal és nárcisszal, menj el te is családoddal vagy pároddal és élvezzétek a természetet!

2024-02-12

5 legjobb tavaszi tyúk eleség, amitől egészségesebbek lesznek a tojások is

Tudtad, hogy a csirkék, és a tyúkok nemcsak hogy szeretik, hanem egyenesen imádják a zöldségeket. Ha tavaszi zöldségekkel eteted őket, akkor egészségesebbek...

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-02-13

Így óvd meg a tyúkjaidat a rettegett madártetűatka ellen

A madártetűtatka sajnos rengeteg tyúkot megcélozza és folyamatosan figyelniük kell a tyúktartóknak, hogy nehogy végzetes legyen ez a jelenség.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hallift

duzzasztóműveknél alkalmazott berendezés, amikor az alsó és felső víztér különbsége... Tovább

aromás szénhidrogének

váltakozó egyes és kettős kötéseket tartalmazó hattagú, csak szénatomokból felépített... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek