Ötletek kutyatartóknak a nyárra

Figyelj oda kutyusodra nyáron is

SF
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nyáron a legjobb háziállat gazdinak lenni, mindig jó az idő, vihetjük futni, úszni kedvencünket, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Nyáron azonban megnő a kutyatartókra leselkedő kockázatok száma is, amelyekre az egész évszakban figyelemmel kell lenni.

Figyelj oda kutyusodra

Hőguta

A kutyák is ugyanúgy tudnak hőgutát kapni, mint az emberek. Ez akkor következik be, amikor testhőmérsékletük veszélyesen magas lesz, de ezt több módon is elkerülhetjük. Sose hagyjuk kedvencünket az autóba zárva, még akkor se, ha lehúzzuk neki kicsit az ablakot, mivel az nem elég ahhoz, hogy hűvösen, legalábbis elviselhető hőmérsékleten tartsa az autót. Ha kertben tartod kutyádat, biztosíts neki mindig árnyékos helyet, ahol le tud hűlni, és ha lehet, sétáltatás közben ne használj szájkosarat, mert az gátolja őket saját testük lehűtésében.

Sok a veszély, sok az aggódó gazdi, ami sosem baj, félni mindig jobb, mint megijedni, azonban ha már nyár van, adjuk meg az örömöt kutyusunknak, hogy élvezni is tudja. Ha neked is van valamilyen jó ötleted, oszd meg velünk a kommentek között.

A kutya is le tud égni

Mindegyik kutya, bundájának sűrűségétől vagy hosszától függetlenül le tud égni, ugyanúgy, mint mi. A fehér vagy világos szőrű kispajtások még inkább ki vannak téve a leégés veszélyének, ami fájdalmat, viszketést, lehámlást és hasonló problémákat okoz nekik. Hogy ezt a problémát elkerülhesd, használj kifejezetten kutyák számára gyártott napolajat és kend be a különösen érzékeny területeken: a fülei körül, az orránál, a szája körül található bőrnél és a hátán.

Figyelj a tappancsaira

A felforrósodott járdán, úton vagy homokon sétálva kedvencünk tappancsai képesek megégni. Ha erre van lehetőség, próbáljunk kora reggel vagy éjszaka sétáltatni, amikor ez a veszély már nem fenyegeti őket. Ha napközben mégis muszáj lenne valamiért útnak indulni, tenyerünkkel ellenőrizzük a felület forróságát. Helyezzük tenyerünket a felületre 30 másodpercig, ha fáj, éget, az kedvencünknek is fájdalmat fog okozni.

Elegenddő folyadék

A kiszáradás elkerülésének érdekében mindig biztosíts kedvencednek friss vizet valamilyen módon. Jégkockákkal, fagyasztott csirke vagy marhahússal ösztönözheted arra, hogy még több folyadékot vigyen be, ezzel is lehűtve magát. Megpróbálhatod nedves kutyatáppal is etetni, ami tovább növeli a hidratáció esélyét.

Tűznél felügyelet nélkül hagyni tilos

Sokszor fordult már elő olyan eset, hogy a tábortűz tűzifájából a kutyus kikapott egyet majd szaladni kezdett vele. Ilyenkor a gazdi hiába fut utána, azt fogja hinni, hogy ez is játék, ezért sose engedd a kutyát a tűz közelébe. Ha grillezel, sose hagyd azt őrizetlenül, főleg akkor ne, ha még étel is van a rácson, mert a kutya csak az illatát érzi meg és képes rárabolni és egyben persze megégetnie magát a forró eszközzel. Tűzgyújtó folyadékot se hagyj szem előtt, az gyakorlatilag méreg, amelynek csomagolását a kutyus elrághatja. 

Vannak olyan pirotechnikai eszközök, amelyek szintén botra hasonlítanak, ami a kutya szemében játék, így ilyesmit se hagyjunk előtte. A hirtelen villanások, robbanások és durranások összezavarhatják és megijeszthetik kedvenceinket, akik vadul rohanni, menekülni kezdenek bármilyen áron. Ha kutyáddal tűzijáték közelébe mész, mindig tartsd rövid pórázon.

Bogarak, rovarok

A kullancsok, legyek, szúnyogok mindig nyáron kellemetlenkednek leginkább. Ha szükséges, keresd fel helyi állatorvosod és kérdezd meg milyen módszerekkel akadályozhatod meg, hogy kedvenced áldozatául essen ezeknek az élősködőknek. Rengeteg nyakörv, sampon, spray és egyéb termék nyújt megfelelő védelmet, hogy ne legyen kutyusod se bogaras.

Úszás a medencében

Senki számára sem meglepő dolog, hogy a kutyák imádnak úszni, szinte minden lehetőséget megragadnak, csakhogy vizesek legyenek. Számukra ez öröm és a meleg ellen is jó megoldás, azonban előfordulhat, hogy a víz klór tartalma irritációt okoz náluk. Ha kedvenced megmártózna a kerti medencében utána mindenképp locsold le egy slaggal, hogy lemosd róla a klórt és egyéb vegyszereket. A medence vizéből ne engedd inni, se az utcán található pocsolyákból, amik még veszélyesebb vegyi anyagokat tartalmazhatnak. 

Allergia

A bolhák és virágok is szép számmal hordoznak allergéneket, amelyek a kutyáknál viszketést, köhögést, tüsszögést és különböző problémákat okozhatnak. Próbáld meg megelőzni kutyusod érintkezését a potenciális allergiaforrásokkal, főleg ha tudomásod van róla, hogy valóban allergiás valamire. Keresd fel állatorvosod és kérj tőle tanácsot, tud-e ajánlani valami gyógyszert vagy antibiotikumot a tünetek kezelésére és megelőzésére.

Póráz fontossága

A kutyatartók legnagyobb félelme, hogy kedvencüknek egyszer csak lába kél. Elszökik, esetleg valaki ellopja, ami manapság már egyáltalán nem különös dolog, sokan ebből élnek meg. Ha kutyusoddal utazol valahova, mindig tartsd pórázon, sosem tudhatod, milyen inger éri, aminek hatására rohanni kezd, és ki tudja merre fog szaladni. Nyakörvére mindenképp helyezd el elérhetőséged, telefonszámod, hogy ha mégis megtörténne a baj, könnyen megtalálhasd az elkóborolt kutyust. Szerencsére a kötelező mikrocsipes rendszer is segít megtalálni az elkóborolt ebeket, azonban ha valaki az utcán találja meg kutyádat és már rajta van elérhetőséged, nem kell menhelyre vinnie, hogy ott azonosítani tudják.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Force 10 CS

Piretroid típusú talajfertőtlenítő rovarölő szer.Hatóanyag: 100 g / l teflutrin... Tovább

85/2008. (VII. 5.) FVM rendelet

A vad védelmérõl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek