Karácsonyfa állítás - állíts idén Te is valódi karácsonyfát

Ne sajnáld a karácsonyi fenyőfát, ezért nevelik!

Szélesi Ferenc, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ártunk-e a karácsonyfa állításával?

Karácsony után szennyezheted a környezetet! 

Igazából a karácsony utáni időszakban lehet nagy környezetszennyezést okozni a karácsonyfákkal, ezért is kéne tudnod, hogy mit tehetsz az ünnepek után. Érdemes a karácsonyfát újrahasznosítani, lehet belőle mulcsot készíteni, de komposztálásra is használhatod.

Az is ideális, ha egészben kiteszed a ház elé, el fogják szállítani, mint zöldhulladék és felhasználják. Amit viszont ne tegyél: soha ne égesd el, mivel ezzel a megkötött szén szén-dioxid formájában azonnal visszakerül a levegőbe. Ha pedig a szemétlerakóba rakod, akkor a széntartalom metánként fog visszatérni a légkörbe, ami még veszélyesebb. 

A valódi fenyőkkel még segíthetsz is! 

Jó eséllyel segíthetsz abban az esetben, ha valódi fenyőt vásárolsz – mégpedig egy helyi gazdálkodó támogatásával. Tudtad, hogy egy karácsonyfának szánt fenyőt fajtától és mérettől függően akár 10-15 évig is nevelnek? Pedig így van, egyébként Magyarországon 3-4000 hektáron termesztenek erre a célra fenyőket, leginkább Zala megyében, és Nyugat-Dunántúlon.

Egyébként 20-30 hektáron termelő gazdaságok mellett többezer kistermelő, családi gazdaság nevel fákat 1-2 hektáron. Az áru előállítása sok kézi munkát igényel, a termesztést megkönnyítő gépek beszerzése nehéz, ráadásul drágák. Ugyanakkor érkeznek külföldről is fenyők, leginkább a nordmann-ok, főleg Németországból és Dániából.

Összegzés

Tehát, a legjobb választás az, ha valódi fenyőt vásárolunk, mivel ez esetbene nem károsítjuk a környezetet, segítünk a helyi gazdálkodóknak a megélhetésben, ráadásul otthonunkban igazi karácsonyi hangulatot tudunk teremteni – az igazi fenyőnek az illata, a tapintása, mindene valódi, sokkal szebb, mint a műfenyő. Ha pedig a karácsonyi ünnepeknek vége, akkor érdemes felhasználnunk a fenyőfát, vagy pedig kihelyeznünk a ház elé, ahonnan elszállítják az illetékesek, és felhasználják. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csepegtető öntözés

olyan felületi öntözés, amely nél a növény optimális fejlődéséhez szükséges legki sebb... Tovább

antidotumok

olyan készítmények, amelyek más ->növényvédő szereknek a kultúrnövényre gyakorolt... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony