notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kora tavasszal jelentkező nagy mennyiségű csapadékkal majd az utána következő meleggel minden kedvező feltétel kialakult a gyümölcspusztító rovarok szaporodásához.

Hirdetés

Fel kell készülni a kártevők ellen

Kucsma Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kora tavasszal jelentkező nagy mennyiségű csapadékkal majd az utána következő meleggel minden kedvező feltétel kialakult a gyümölcspusztító rovarok szaporodásához. Támadásba lendülhetnek a gyümölcslegyek, a molyok és a levéltetvek is. 

A kora tavasszal jelentkező nagy mennyiségű csapadékkal majd az utána következő meleggel minden kedvező feltétel kialakult a gyümölcspusztító rovarok szaporodásához.

 

 

 

 

Fel kell készülni a kártevők ellen – Idén kevesebb a gombakártevő

Idén tavasszal szerencsére a száraz időjárás nem engedte elszaporodni a gombakártevőket a Duna-Tisza gyümölcsöseiben, így a moníliát sem. A fák lombját tönkretevő tafrina is csak azokon az őszibarack-ültetvényeken jelentkezett, melyeknél a tél végén elmaradt a lemosó permetezés.

Fel kell készülni a kártevők ellen – Sok lesz a gyümölcsöket támadó rovar

A gombakártevőkkel ellentétben ezen a tavaszon minden kedvező feltétel kialakult a gyümölcspusztító rovarok elszaporodásához. Habár a kórokozókat sikerült visszaszorítani, a gazdaságok többsége nem kockáztat, és a megelőző szisztematikus permetezéseket minden körülmények között elvégzik. 
Hirdetés

Fel kell készülni a kártevők ellen – Védekezés a rovarok és megbetegedések ellen

A rovarok ellen előrejelzések alapján és a kártevők megjelenésekor védekeznek, de szisztematikus növényvédelemmel célszerűbb ellenük védekezni. A gyümölcsfák virágzása után az összes károsító rovarfaj ellen védekezni kell. Az alma- és szilvafák illetve szőlők esetében főként a molyok, a csonthéjasoknál pedig a cseresznyelégy elszaporodása ellen kell védekezni. Természetesen továbbra is számítani kell gombás fertőzésekre, de ez az időjárástól függ. A szőlőt felszívódó, kontakt szerekkel kell kezelni a peronoszpóra, lisztharmat és a szürkepenész ellen. 
Hirdetés
 
A szakemberek a kalászosok védelmére is felhívták a termesztők figyelmét. Kalászolás után lombvédelemre kell nagy hangsúlyt fektetni az esetleges levélbetegségek ellen. Idén várható a fuzárium és a vetésfehérítő bogár megjelenése. A betegségek illetve gombakártevők megjelenése nagymértékben függ a növényállomány egészségi állapotától és a környezettől is. A nagyobb gazdaságok többségében már korszerű technikákat alkalmaznak a tápanyagok utánpótlására, ilyen például a levéltrágya. A gyomirtás is igen fejlett, beszerezhetők olyan EU-szabványú szerek, melyekkel teljesen mentesíteni lehet a gyomoktól a veteményt. 
 
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

Libaételek

A libából készült ételek igazi ínyencségek és nagy odafigyelést igényel az... Tovább

Joana RM (változat)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Joana peronoszpóra rezisztens változata, rnorfológiailag... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.9

Növényvédelem