A fekete nadálytő tea felhasználása kertedben

hirdetes

Fekete nadálytő tea készítése és felhasználása a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Használjuk fel a fekete nadálytő teát

Hogyan használd a fekete nadálytő teát

Mielőtt elkezdenéd használni a nadálytő teát kertedben, hasznosítsd a maradék leveleket. Az ekkorra szétázott, nyálkás maradványok kiváló komposzt-alapanyagok, ezért ne dobd ki, hanem helyezd őket komposzthalmodra, miután leszűrted a kész levet. Ha nem akarod a komposztban használni, akkor elterítheted paradicsomaid vagy burgonyáid alatt is őket, hogy ezzel is gazdagítsák a talajt. A kész nadálytő teát hígítanod kell majd. Minél tovább áztattad, annál erősebb lesz, így annál több hígítást igényel majd. A biztonság kedvéért 1 adag teát 15 adag vízzel hígíts.

A növények öntözése

A növényekkel úgy itathatod meg a nadálytő teát, hogy egyszerűen meglocsolod őket velük, mintha csak sima vizet használnál. Persze akárcsak a sima öntözéseknél, itt is oda kell figyelned, hogy a teából csak a növények alatti talajra jusson. Ha egy pumpás flakonból vagy permetezőből szórod inkább a teát (előtte jól szűrd le, nehogy eldugítsa az eszközt), akkor a növények leveleire is fújhatsz belőle a talajon kívül.

hirdetes

Mikor érdemes használni a nadálytő teát?

A nadálytő teával bármikor megöntözheted növényeidet, de vannak olyan időszakok fejlődésük során, amikor a legtöbb hasznát veszik az extra tápanyagoknak. Ha például épp virágzani, vagy teremni készülnek, akkor sokat segít nekik egy kis „teázás”. Ha azt látod, hogy gyengélkednek (és nem betegség vagy hőség miatt), akkor szintén adhatsz nekik egy adagot. Ha egy ideig nem várható eső, akkor is érdemes adni nekik, mert így a levelekre permetezett teát nem mossa le róluk a víz, mielőtt magukba szívhatnák. A nadálytő tea továbbá a rovarokat is segíthet távol tartani növényeidről, persze ehhez permetként kell alkalmaznod rajtuk. Fontos azonban, hogy ne használj nadálytő teát a fiatal palántákon, mert túl erős lehet számukra az összetétele. Minél fiatalabb egy palánta, annál hígabbra kell keverned a teát, ezért jobb, ha inkább vársz a használatával.

hirdetes

Nadálytőtea talajtakarásra 

A fekete nadálytő egyik jó tulajdonsága, hogy bőségesen tud nőni, így egy szezon alatt akár többször is szüretelhetsz róla leveleket, és így is tovább nő majd. Ha talajtakaróként szeretnéd használni a nadálytő leveleit, akkor szedj belőlük egy nagy adagot, és tépkedd őket kisebb darabokra. Ne aggódj, ez nem fog úgy bűzölögni, mint az ázó tea!

Nadálytőtea komposztálásra

A nadálytő levelei remek alapanyagként szolgálhatnak komposzthalmodhoz, ha nem szeretnél állati trágyát használni. Magas nitrogéntartalmuknak köszönhetően a nadálytő levelei biológiai aktiválókként működnek, azaz segítenek beindítani a komposztálási folyamatot.

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hasznos élettartam

az ->évelő növényeknek az az élettartama, amely alatt a termőképességük még nem csökken jelentősen. Tovább

antiszepszis

a sebbe jutott v. ott levő, v. a sebbel érintkezésbe kerülő eszközökön, anyagokon levő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert